Mario Gavranović

 CROPIX, SN ILUSTRACIJA
OPROŠTAJ ‘KILLERA‘

Pustili su ga za ‘siću‘, a Dinamo mu je bio čista ljubav. Maksimirski menadžeri tek sad su toga svjesni

Gavranović je jedini od pridošlih napadača koji je u zadnjih pet godina opravdao očekivanja
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. listopad 2023. 16:37

Nekadašnji švicarski reprezentativac hrvatskih korijena Mario Gavranović zaključio je karijeru nogometnog profesionalca. Spomenutu su vijest plasirali svi relevantni švicarski mediji. Gavranović je rođen 28. studenog 1989. u Luganu, gdje je i započeo nogometnu karijeru. Prošao je sve selekcije švicarske reprezentacije premda je potencijalno mogao zaigrati i za nacionalne momčadi Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine (odakle mu potječu roditelji).

U dresu rodne mu Švicarske, Gavranović je ostvario 41 nastup i zabio 16 golova. Zanimljivo, prva utakmica u kojoj je zabio dva gola za Švicarsku bio je prijateljski susret na Poljudu, protiv Hrvatske, 15. kolovoza 2012. Porazom od Švicarske (2-4) poprilično neslavno je započeo izbornički mandat Igora Štimca...

Gavranović je igrao u švicarskim klubovima (s Zürichom je osvojio Kup), te u Bundesligi (Schalke, Mainz), no vrhunac karijere dosegao je u HNL-u! Gavranović je bio stožernim igračem Rijeke, koja je u sezoni 2016/17. osvojila titulu prvaka i Kup Hrvatske. U najveći uspjeh riječkog nogometa Gavranović je ugradio 18 golova (11 prvenstvenih i 7 u Kupu)!

image
Ronald Goršić/Cropix

S respektabilnim golgeterskim preporukama Gavranović je 5. siječnja 2018. potpisao ugovor s Dinamom. U pet maksimirskih sezona osvojio je osam trofeja i kao igrač Dinama debitirao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji (protiv Srbije).

Vrhunac karijere u Dinamu bila mu je sezona 2020/21. Maksimirski je klub stigao do četvrtzavršnice Europske lige (Villareal je bio bolji u dvije utakmice: 0-1, 1-2), a Mario Gavranović je spomenute sezone ostvario 40 nastupa i zabio 19 golova. Usput, Gavranović je bio članom švicarske reprezentacije koja je na Euru 2021. dosegla povijesni rezultat plasmanom u četvrtfinale. Švicarci su u osmini finala napravili svekoliku senzaciju eliminiravši Francuze (aktualne svjetske prvake), boljim izvođenjem jedanaesteraca. Gavranović je postigao gol za 3-3, a bio je precizan i s bijele točke.

image
JUSTIN SETTERFIELD Afp

Nakon svega navedenog, transfer 31-godišnjeg Marija Gavranovića iz Dinama u turski Kayserispor za 700.000 eura predstavljao je nemalo iznenađenje. Iako je napustio Maksimir kroz izlaz za poslugu, Gavranović je konstatirao:

- Emotivno sam ispunjen. Dinamo je bio čista ljubav i ostvarenje dječačkog sna. Cijela moja obitelj oduvijek je navijala za Dinamo - kazao je na odlasku.

Za Kayserispor, Gavranović je u dvije godine odigrao 55 utakmica i zabio 17 golova (uz tri asistencije). Međutim, protekle sezone je u 22 utakmice Superlige postigao svega pet golova. Njegovu skromniju statistiku umnogome su definirale dvije neugodne ozljede. Nakon što tijekom ljetnog prijelaznog roka nije pronašao novog poslodavca Gavranović je s 33 godine odlučio zaključiti karijeru. Pomalo ironično, u identičnoj je situaciji bio i njegov vršnjak i nekadašnji suigrač Kevin Theophile. I on je mjesec i pol dana nakon prijelaznog roka bio bez kluba. A onda se javio Dinamo...

image
PAUN PAUNOVIĆ/Cropix

Godinu dana nakon Gavranovićevog transfera Dinamo je angažirao Josipa Drmića. Gotovo identična priča: maksimirski je klub iz Rijeke doveo švicarskog reprezentativca čiji su roditelji bosanski Hrvati. Drmić je također igrao u Zürichu i Bundesligi...

No Drmićeva statistika u Dinamu kudikamo je skromnija. U 59 nastupa za "modre" postigao je 17 golova (uz devet asistencija). Drmić se nije uspio nametnuti kao prvi napadač niti u odsustvu Brune Petkovića. No nisu to uspjeli niti Emreli i(li) Kulenović...

Vijest o umirovljenju Marija Gavranovića podsjeća maksimirski menadžment na turobnu spoznaju da je on jedini od pridošlih napadača u posljednjih pet godina, koji je opravdao očekivanja i visoke kriterije Dinamovih navijača.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 18:59