GORAN MEHKEK Cropix
ILIJA LONČAREVIĆ REZOLUTAN

‘Razumijem što Čačić radi, ali taj sustav s Petkovićem i Drmićem ne može proći! Čak ni u organizaciji...‘

‘Petković je podsjetio na stara izdanja, ali ne treba forsirati njega i Drmića‘, kaže Lončarević
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 16:24

Prvu utakmicu protiv Bodø/Glimta Dinamo je izgubio (0-1). No, kod većine navijača "modrih" prevladava svekoliki dojam kako u maksimirskom uzvratu Dinamo u 90 minuta može doseći pobjedu od dva gola razlike i plasirati se u Ligu prvaka. U prvom je ogledu Bodø/Glimt ostavio dojam šablonizirane i predvidljive momčadi...

- Ne bih se baš složio s tezom da je lako igrati protiv takvih momčadi. Dinamo je prvih dvadesetak minuta u Norveškoj forsirao visoki presing i držao situaciju pod kontrolom. Međutim, kada su "modri" napustili takav način igre, ušli su u probleme. Brzo su gubili loptu, ali i strpljenje. Pokazalo se da Dinamo na svojoj polovici puno slabije igra obranu - ustvrdio je doajen među hrvatskim trenerima, a nekoć i šef stručnog stožera maksimirskog kluba, Ilija Lončarević.

U analizi prve utakmice jedan je detalj frapantan: igrači Bodø/Glimta pretrčali su deset kilometara više od nogometaša Dinama!?

- Vjerojatno je više subjektivnih detalja involvirano u toj činjenici. Primjerice, da su Norvežani bolje iskoristili svoje trkačke potencijale, da je Dinamo bio suzdržaniji i nije težio inicijativi. Konačno, Dinamo je putovao u Norvešku neposredno nakon derbija s Hajdukom.

Agresivni u završnici

Trener norveškog prvaka Kjetil Knutsen nogometnu igru očigledno doživljava posve drugačije od Ante Čačića. Kod njega nema rotacija. Promjene u sastavu događaju se jedino ako se pojavi neka ozljeda ili suspenzija. Je li subotnji kiks u prvenstvu (2-2 kod kuće protiv niskopozicioniranog Ham Kama) nagovještaj da uvijek istih 11 igrača Bodø/Glimta energetski više ne može pratiti zahtjevni ritam?

- Bodø/Glimt je natjecateljski spremnija momčad, jer mu je sezona u punom jeku. Uvijek je otvoreno pitanje svježine i energetskog potencijala u takvim utakmicama.

Hoće li se Norvežani u Maksimiru (samo) braniti? Teško je u to povjerovati, jer koncepcijski je Bodø napadačka momčad, koja teži nadigravanju. Hoće li Dinamu protiv takvog protivnika biti lakše?

- Nisam sklon protivnike dijeliti na one koje ti pašu i one druge. Bodø/Glimt ulazi vrlo agresivno u završnicu akcija. Nikako ne bi bilo uputno dopustiti im da razigravaju na 30-ak metara od tvojih vratiju. Poglavito, što imaju raspoloženog Pellegrina, koji je u odličnoj formi. Naravno, to ovisi o Dinamovim igračima koji će igrati ispred zadnje linije.

Dojam je kako Dinamo u odnosu na prvu utakmicu ima velike rezerve, ali i ogroman hendikep: izostanak Josipa Mišića. Ima li Čačić u uopće adekvatnu zamjenu?

- Davno sam skrenuo pozornost na Mišićeve organizacijske sposobnosti i važnost za momčad. Možda će ga zamijeniti višekratno, ali preuranjeno otpisani Gojak ili, pak, Ljubičić, kojega sam gledao isključivo na poziciji lijevog beka.

Drmić se još uigrava

Za svaku utakmicu Čačić mijenja središnjeg napadača. Budući da je protiv Osijeka od prve minute zaigrao Petković, sada je na redu Drmić. No, nije li Petković u spomenutoj utakmici "napomenuo" da je u boljoj formi? Drugo poluvrijeme protiv Osijeka igrali su zajedno i upravo u tom razdoblju Dinamo je deklasirao inferiornog suparnika. Može li napadački tandem biti adut Dinama i za dvoboj s norveškim prvakom?

- Razumijem Čačićev način razigravanja dvojice napadača. Posebice u kontekstu činjenice da je Drmić novi igrač, i još se mora usuglasiti s ostatkom momčadi. Petković je protiv Osijeka postigao gol poput rasnog centarfora. Podsjetio me na svoja izdanja otprije tri godine, kada sam ga usporedio s Dražanom Jerkovićem. Nažalost, u međuvremenu me demantirao. Možda će i protiv Norvežana Čačić dio utakmice zaigrati s Drmićem i Petkovićem, ali generalno, sustav 4-4-2 s njima dvojicom ne može proći. Niti u fazi obrane, niti u organizaciji igre.

Linker
17. travanj 2024 13:36