Ante Rebić

 ALBERTO PIZZOLI Afp
BIVŠI VATRENI I IGRAČ MILANA

‘Rebić je zvjerka, šteta za Hrvatsku što ga nema u reprezentaciji! Dinamo? On sada nema što izgubiti...‘

Ivan Strinić progovara za SN uoči dvoboja 5. kola Lige prvaka u Maksimiru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. listopad 2022. 14:38

Ivan Strinić je 2018. godine potpisao za Milan, ali nikad nije zaigrao u službenoj utakmici. Dijagnosticirani problem sa srcem nije bio velik kako su liječnici u prvi čas prikazali, no to mu je uzelo cijelu sezonu. Po povratku je odigrao nekoliko prijateljskih susreta 2019. godine i raskinuo ugovor. To je bio i kraj njegove igračke karijere.

Srebrni Vatreni, standardni starter iz Rusije, akter finala Svjetskog prvenstva, sada živi doma u Splitu, posvećen je obitelji, hobijima, ali ga je zainteresiralo i ulaganje u turizam. U petak je bio na derbiju Hajduk - Dinamo, na ogled svojeg bivšeg kluba Milana i Dinama na Maksimir neće doći, no prati Crveno-crne.

image

Lionel Messi i Ivan Strinić

KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

- U prvoj utakmici Milan nije bio superioran koliko sam mislio da će biti. Dinamo se pokazao jako čvrstim i izbalansiranim. Nije igrao loše. Dobro se držao, stvarao šanse iz kontri. Milan me malo razočarao jer igrao je doma. Opet, pobijedio je, to je najvažnije, ali dojam za Milan nije bio idealan - kazao nam je Strinić.

Nisu prolaznici

Pred peto kolo obje ekipe imaju po četiri boda. Vidite li Dinamove šanse za pobjedu u Zagrebu?

- Definitivno Dinamo ima šansu. Stabilan je, kvalitetan kao ekipa te naprijed stvarno ima dobre igrače. Nikad se ne zna. U jednoj utakmici Zagrepčani, u Maksimirom, pred svojom publikom, svakoga mogu svladati. Milanu se ozlijedio golman Maignan koji ih je u mnogim utakmicama držao.

Što su Dinamovi aduti? Koje igrače najviše cijenite?

- Nema toga da nekoga cijeniš ili ne cijeniš, svatko pridonosi na svojoj poziciji koliko može. Dinamo je ozbiljna momčad, ima širok kadar, zato i odskače u HNL-u. Pogotovo su jaki ofenzivno gdje imaju Oršića, Petkovića, Ivanušeca, Baturinu... Zaista su pravi. No, i po svim linija imaju kvalitetu u igračima kao što su Ademi, Mišić... Iskusni su i provjereni. Nikoga ne bih izdvajao. Svaki radi svoj posao jako dobro. Meni se barem tako čini. Dinamo je svojedobno, prije desetak godina u Ligi prvaka bio smiješan. U međuvremenu se ekipa stabilizirala, a imati četiri boda u četiri kola govori da se radi i ozbiljnoj momčadi koja nije prolaznik.

Boban i Leao

No, za Milan je malo četiri boda, dvaput je izgubio od Chelseaja.

- Bilo je i nesreće, a protiv Chelseaja u drugoj utakmici oštetio ih je sudac. Nekad detalj presudi dvoboja. Čudno mi je što je svirao i penal i dao crveni Tomoriju zbog laganog guranja već u 18. minuti, to je promijenilo utakmicu. Ne oprašta se u Ligi prvaka. Mogli su bolje stajati na tablici. Dosta su napredovali u posljednje dvije-tri sezone. Ali pitat će se nešto i Dinamo. Malo je bodova u igri, svaki je sad važan.

Milan ima mladu ekipu. Ima i ozljeda, Tomori je, dakle, aut zbog crvenog kartona...

- Okrenuli su se mladosti, Paolo Maldini i Zvonimir Boban dok je još bio tamo napravili su dobar posao, doveli mlade igrače, s puno njih su pogodili. Bili su nepoznanica, a kad su se uklopili i kao momčad krenuli osvoji su scudetto.

Ante Čačić trenirao je Strinića u reprezentaciji, a Stefana Piolija poznaje iz Italije...

- U Milan je došao nakon mojeg odlaska, no znam ga iz Serie A. Profilirao se s ovom ekipom, pogodio je s njom, iako je pitanje koliko je on to slagao. Od šeste-sedme momčadi postali su prvaci. No, oni su sada pod pritiskom, moraju proći, dok Dinamo nema opterećenje da mora. Međutim, kad si u takvoj prigodi daješ maksimum, ne razmišljaš ni o čemu drugome. Stvar je prestiža, novca, svega da što dalje doguraš. Dinamo nema što puno izgubiti, dok Milan može mnogo toga prosuti...

Kaže da nikad nije bio na Maksimiru kao gledatelj, pa neće ni ovaj put.

Šteta zbog Hajduka

- Hajduk pratim, to je moj klub, dobro je igrao u derbiju, ali nije napravio veću prednost, a Dinamo ima kvalitetu i u drugom poluvremenu je samo bilo pitanje hoće li zabiti ili neće. Jasno je bilo da će imati šanse. Iskoristili su pogrešku, postigli gol iz kaznenog udarca. Da je Hajduk nastavio u tempu iz prvog dijela, kad Dinamu nije dao ništa, bila bi druga priča. Kad padne fizika pada i koncentracija. S druge je strane bio Dinamo koji zna kazniti pogreške. Iako ništa igrački nije napravio. No, neodlučeno je za njega bio super razultat. Šteta za Hajduk - zaključio je Ivan Strinić koji je 49 puta igrao za hrvatsku A reprezentaciju i bio akter dva europska te jednog svjetskog prvenstva. U Italiji je proveo četiri i pol godine u Napoliju, Sampdoriji i Milanu.

Šteta je i za reprezentaciju i za Antu Rebića što ga nema

Leao je najveća zvijezda.

- Sjećam se da sam za Zvonom pričao o njemu. On ga je i prepoznao i doveo, vidio je u njemu ogroman potencijal. Još sam tada bio u klubu. U počecima se nije činilo da je tako dobar, vidjelo se da je brz, ali driblinzi su zapinjali dok se nije adaptirao i oslobodio. Sad leti, jedan je od najboljih igrača u Serie A. Bit će i u Europi. On i Rebić nose napad. Također je i Giroud jako dobar kad igra.

Ante Rebić nije bio akter prve utakmice zbog ozljede, sad bi na Maksimiru mogao biti. Zabijao je Dinamu u dresu Splita.

- Eto, nije mu to strano. Zezam se - nasmijao se Strinić i dodao:

- Reba će biti bitan kotačić Milana u ofenzivnom dijelu. Reba je zvjerka, ne treba o njemu puno ni pričati. Može mnogo toga donijeti ekipi.

Čujete se s njim?

- Čujemo se. Zadovoljan je, živi u vrhunskom gradu, igra u vrhunskom klubu, mora biti zadovoljan.

Prijatelj ste i s Nikolom Kalinićem i Rebićem, dvojcem kojeg je izbornik otpisao. Pa je l’ Rebića boli što ga nema u reprezentaciji?

- Ne mogu vam to reći, pitajte njega. Svatko ima svoju viziju. Šteta je za reprezentaciju i za njega, ali ne bih se štel mešati - nasmijao se Strinić i poslužio kajkavskom mudrošću.

Linker
06. svibanj 2024 22:49