MATIJA DJANJESIC Cropix
NIKOLA POKRIVAČ ZA SN

‘Salzburg stalno izbacuje igrače poput Manea i Haalanda, ali Modri su mogli bolje, a jedno mi nije jasno‘

Bivši igrač Dinama i RB Salzburga o prošlom i budućem sudaru hrvatskog i austrijskog prvaka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. listopad 2022. 16:25

Dinamo diše u ritmu Red Bulla, poraz u Salzburgu ostavio je repove u vidu kritika na trenerovu taktičku strategiju čak i od pojedinih igrača, ali to Modri moraju ekspresno zaboraviti jer u utorak se svode računi. Nikola Pokrivač (36), koji je igrao za oba kluba kaže u razgovoru za SN - Dinamu igra samo pobjeda!

"Kako god završilo, moji su slavili", smije se Pokrivač koji je prije pet godina dobio najtežu životnu bitku s Hodgkinovim limfomom.

Bolest mu se vraćala, morala mu je biti presađena koštana srž, donator je bila majka Ana, a sad polazi Akademiju HNS-a s idejom da se za ozbiljno baci u trenerske vode.

"Baš sam jučer bio na pregledu, sve je u redu, zdrav sam, a što se tiče trenerskog posla bio sam pomoćnik Tomislavu Ivkoviću u Rudešu... Ne mislim preskakati stepenice, sad sam na A licenci, pa korak po korak... Da, zanima ne trenerski kruh."

Kako je vidio prvi sraz RB-a i Dinama?

"U Salzburgu je bila tvrda utakmica, odlučio je taj jedan pogodak. Kad bi Dinamo prvi dao gol, mislim da bi on priveo susret kraju u svoju korist. U utorak je već uzvrat. Dinamo je na početku odlično stajao na tablici, sad je sve u jedan ili dva boda, ali sam odlučuje o sebi, bit će to sastavim drugačija utakmica na Maksimiru."

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

Kuhinja u autobusu

Što su po vama mogli napraviti bolje?

"Vidio sam izjave igrača, no ne volim po nekome... Oni su zajedno svaki dan, skautirali su Red Bull, sad, je li to bila dobra taktika ili nije? Mnogi su se složili da nije, ali Dinamo je mogao uzeti bod i tada bi bila obrnuta situacija. Modrima sad treba pobjeda, a da su izvukli u Austriji remi bio bi im dovoljan neodlučeni ishod u Zagrebu. Teško da će Red Bull ili Dinamo do kraja svladati Milana ili Chelsea. Ne vjerujem..."

Josip Drmić imao je šansu, da je zabio i da je završilo 1:1, iako ne znamo kakav bi bio konačan ishod, drugačije bi se pričao, puno više bi se žmirilo na ono što nije bilo najbolje, vladalo bi zadovoljstvo.

"Sigurno. Red Bull nije što je bio prije, ali nije bezazlena momčad. Točno je da su mnogi igrači mladi, s 19, 20, 21-nom godinom, no brojnih od njih igrali su već ranije u Ligi prvaka, protekle sezone prošli su skupinu, sjetite se da su stigli do polufinala Europske lige, a stalno izbacuju nove vrsne igrače. Poput Manea, Haalanda, Soriana, Alana... Ništa kod njih nije slučajno. Imaju vrhunsku skautsku službu. Nije sramota izgubiti od takvog kluba, međutim ostaje da je Dinamo mogao bolje."

Kad su Modri u pitanju, s čime ste zadovoljni u Ligi prvaka, a s čime niste?

"Dobili su Chelsea u prvom kolu, da se igra još deset puta mislim da se to ne bi ponovilo. Nije uopće sporna Dinamova pobjeda, ali kažem da je ne bi mogao reprizirati. Ima prostora za napredak u igri. Imaju puno utakmica, ali i roster s 25 podjednakih igrača pa to mogu bez problema odraditi. Ako nekoga nema, stave drugoga i na isto im dođe. Nije ništa gotovo, sami o sebi odlučuju..."

Kakvu utakmicu očekujete? Jednaku kao u Austriji ili vjerujete da će Dinamo na svojem terenu pokušati pokazati da je gazda u Maksimiru?

"Mora nešto poduzeti. Napasti? Ne treba odmah srljati jer RB će sigurno stvoriti dvije prilike, svaka momčad ih napravi... Dinamo treba učiniti da njihove šanse budu što rjeđe. Bod mu nije dovoljan, nešto će morati promijeniti, ne mogu igrati kao u Salzburgu. No, u klubu imaju previše stručnjaka da bih ja govorio o taktici."

Nećemo ulaziti o priče o formaciji, ali domaći je teren, publika je “plava”...

"Nemaju se što zatvarati..."

Tko vam se od igrača Modrih najviše sviđa?

"Uvijek izdvojim Ademija, mojeg prijatelja. Još dok sam bio u Dinamu igrali smo zajedno. S njim i bez njega nije isto."

Pokrivač je nosio plavi dres od siječnja 2007. godine do ljeta 2008. kad je prešao u Monaco, za RB je igrao od 2009. do 2011., pa se vratio u Maksimir gdje je bio do 2013. godine.

"Martin Baturina je u tri utakmice igrao 11 minuta. To mi stvarno nije jasno. U Red Bullu su mnogi njegovo godište pa već sezonama igraju u prvoj jedanaestorici."

Luka Sučić je godinu stariji, ali protekle sezone kad je bio kao sad Baturina igrao je standardno u početnoj postavi u Ligi prvaka. I prošli su skupinu.

"I toliki drugi, i to ne samo što su tamo nego pobjeđuju..."

Naši klubovi žive od prodaje igrača, ali opet RB ima više povjerenja u mlade.

"To pokazuje zašto su godinama prvaci. Imaju sjajan skauting, kad su doveli Manea ili Haalanda nitko nije znao za njih. Vidimo gdje su danas..."

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Kontaktirate li s kime iz Salzburga?

"Najvišem sa Slovakom Dušanom Šventom s kojim sam igrao. Ostao je u tom gradu, oženio se, dobio je šansu trenirati U-17 ekipu..."

U godinama kad ste bili tamo RB je rastao...

"Kad me netko pita Monaco ili Salzburg, kažem - Salzburg. Po onome što su imali već tada, a mogu misliti što sada imaju, deset puta više. Od organizacije, stadiona, kampa... Tvoje je samo da dođe na trening. Mi smo tada već u ono doba imali iPhone, a to je bila 2010. godina. Audi voziš koji hoćeš. Dođe zima, trebaš promijeniti gume, prije treninga predaš ključeve, nakon treninga na njemu su nove. Sve je funkcioniralo kao po špagi. Prije 12 godina... Idemo na gostovanje, otuširaš se, sjedneš u bus, a unutra imaš kuhinju i kuhara. Da, u busu imaju kuhinju i kuhara, legneš u busu, sve te čeka, topla večera je servirana... Sve radi u busu."

Kakav je to bus?

"I ja sam se pitao..."

Nisu rasterećeni

U njegovo doba zvijezde su bili...

"Zickler iz Bayerna, Austrijanac Marc Janko, koji je dao 40 komada u jednoj sezoni, Švento, Kamerunac Somen Tchoyi koji je sam dobio Dinamo u Maksimiru..."

Nikola nije igrao protiv Modrih. Kome sad daje veće šanse za prolaz skupine?

"Red Bull ima pet bodova, Dinamo tri, ali ne dolazi rasterećen jer poraz ga baca na začelje. Opet, lakše je kad trebaš uzeti bod, a ne tri. I dalje mislim da je za prolaz omjer 50:50. Nikome ne bih dao prednost. Chelsea i Milan će biti na prva dva mjesta, ne znam tko će biti prvi, no to su preveliki klubovi s previše ulaganja da ne bi prošli ovu skupinu. Nije im cilj igrati Europsku ligu. RB i Dinamo odlučuju izravno o trećoj poziciji. Kad bi Modri uspjeli to bi bio veliki rezultat. Super je igrati dalje u Europskoj ligi."

Luka Sučić je mlada hrvatska zvijezda, Roko Šimić protiv Dinama nije igrao...

"Čim su tamo znači da vrijede. Rijetko griješe kod dovođenja igrača, a nisu ni kod njih. Igraju i Ligu prvaka i austrijsko prvenstvo koje je jako dobro, s četiri-pet pravih klubova."

Žao mi je Bočkaja, jedan je od jačih lijevih bekova...

Iz Austrije je Robert Ljubičić stigao u Dinamo. Malo podsjeća na vas jer bili ste veznjak kojeg je Slaven Bilić 2009. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo stavio na lijevog beka s Engleskom na Wembleyu. Rezultat je bio 5:1 za domaćina.

- Ja sam samo tu jednu utakmicu igrao lijevog beka - prisjeća se Pokrivač i dodaje:

- Ljubičić igra svaki susret lijevog beka. Što reći treneru kad ti ponudi takvu ulogu? Na Wembleyju igraš možda jednom ili nikad. On te pita - možeš li? Normalno da ćeš reći - da. Bili su tamo i Pranjić i Čale koji su mogli igrati lijevog beka, ali Bilić je to drugačije zamislio.

Nije ispalo dobro.

- Žao mi je Petra Bočkaja, mislim da je jedan od jačih lijevoj bekova i može bez problema igrati. Zašto to rade tako, ne znam. U to se ne mogu miješati... (da)

Mišić nije za prvu postavu Vatrenih, ali mogao bi dobro doći u Kataru

Josip Mišić igra zadnjeg veznog, to je bila vaša pozicija. Mnogi ga hvale, izbornik ga dosad nije imao u planovima, je li on taj kojeg bi trebao povesti u Katar na SP ili nije?

- Miško je dobar, ali kad se pogleda koje igrače imamo u reprezentaciji na toj poziciji netko će reći - gdje će igrati? Opet, mogao bi biti tamo, nadamo se da će biti puno utakmica, moguće su ozljede i bolesti i mogao bi dobro doći. Igrama to pokazuje. Bio je najbolji vezni igrač grčke lige, nije to slučajno. Za prvih jedanaest reprezentacije nije, ali za popuniti nešto, zašto ne? - smatra Nikola Pokrivač. (da)

Dinamo dobro trenira, ali sudi mu se drugačije u Europi nego u HNL-u

Zašto Dinamo u svakoj utakmicu u Ligi prvaka, a to je bilo i u kvalifikacijama s Bodo/Glimtom trči manje od protivnika? Stručnjaci će reći da nije bitna samo ukupna količina prevaljenih kilometara nego i kvaliteta trčanja, ali ako si baš svaki put lošiji u tome od suparnika, to je za postaviti pitanje.

- Dosta puta se dogodi da ne pobijede oni koji pretrče više. Istaknuo bih jednu drugu stvar, neki se prekršaji za Dinamo u Ligi prvaka ne sude, koji se u HNL-u sude. Ne vjerujem da suparnici puno bolje treniraju nego Dinamo jer u njemu je sve vrhunski posloženo i imaju prave stručnjake. Nema velike razlike po tom pitanju između RB-a i Dinama. (da)

Linker
23. travanj 2024 15:27