Lirim Kastrati iz vremena Dinama

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
‘SIN VJETRA‘ ZA SN

‘Sam sebe pitam zašto je sve pošlo po zlu! Dinamo mi je životna škola, shvatio sam što sve nisam cijenio‘

Bivši igrač Lokomotive i Dinama u dresu Fehervara igrao je protiv Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. siječanj 2023. 21:16

U hotelu Maestral, gdje su smješteni splitski Bijeli, susreli smo poznato lice. Lirim Kastrati, nekoć napadač Lokomotive i Dinama, danas “desetka” Fehervara. HNL je napustio u rujnu 2021., odigrao potom sezonu u Poljskoj, a od prošlog ljeta je u Mađarskoj.

- Imao sam loše razdoblje, ali nadam se da je to iza mene. Vjerujem da je to prošlost - u startu nam je kazao Kastrati.

”Sin vjetra”, takvim smo ga doživjeli dok je bježao protivničkim braničima po hrvatskim travnjacima. Posebno u Lokomotivi, jer već u Dinamu je “spustio nogu s gasa”. Međutim, u Legiji se potpuno “ugasio”. Što se dogodilo u Varšavi?

Nemojte maltretirati

- Istina, u Dinamu nisam pružio koliko se očekivalo. U Lokomotivi je do sada bilo najbolje razdoblje moje karijere. U Dinamu sam dobro krenuo, ali došao je pad. Svaki igrač u karijeri ima uspone i padove, mene je ovaj drugi dio dočekao u Dinamu. Međutim, onda je došla Legia, moje najgore razdoblje karijere. Nisu me treneri vidjeli i klub me nije želio. U redu, rekao sam nemojte me maltretirati da ostanem, idem. Jedva smo se dogovorili da se maknem iz Legije.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Transfer je realizirao prošlo ljeto, na tri godine je potpisao za Fehervar. Treći klub u posljednje tri sezone.

- Atmosfera je dobra, daj Bože da do ljeta nastavimo gdje smo stali. Imali smo probleme na početku sezone, ali promijenili smo trenera. Strog je, treba nam takav. Nadam se da ćemo uspjeti završiti tamo gdje su nam ciljevi. Visoko, na europskoj poziciji.

Poziv Hajduka

Gdje je zapelo, zašto karijera nije otišla uzlaznom putanjom?

- Sam sebe pitam što se dogodilo. Gdje je pogreška. Puno puta sam sebi postavio isto pitanje. Ali, nisam našao odgovor.

Nije tajna da je Kastrati pred tri godine bio igrač za kojeg se zanimao i Hajduk. Ne čudi, jer protiv Hajduka je odlično igrao u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

- Sjećam se kako smo u juniorima dobili 2:1 na Poljudu. Imali smo priču i s Hajdukom dok sam bio u Lokomotivi, ali nije došlo do dogovora. Poslije godinu dana sam otišao u Dinamo. Nije mi žao. Dapače, kada sam se maknuo iz Dinama vidio sam koliko je to veliki klub. Shvatio sam sve što nisam cijenio dok sam bio u Dinamu. To mi je životna škola. Nisam se dokazao, ali puno sam naučio. Imam vremena ispred sebe, možda je bolje što sam ovako mlad prošao teško razdoblje. Na meni je da treniram i pokažem koliko znam i mogu.

Prošle srijede igrao je protiv Hajduka u Poreču. Kako ste doživjeli Hajduk?

- Odličan! Ne pamtim bolji Hajduk nego ovaj što sam vidio u prijateljskoj utakmici. Sviđa mi se način kako igraju, posebno kako otvaraju igru i kako su tjelesno spremni. Iznenadio me Hajduk, Pratit ću Dinamo, Hajduk i cijeli HNL neka pobijedi najbolji - poručio je reprezentativac Kosova i igrač Fehervara s priprema u Istri.

Tramezzani me sam pitao za dres

Nije uobičajeno da treneri nakon utakmice uzimaju dres igrača suparničke momčadi, a kamo li da bi se to dogodilo poslije derbija Hajduka i Dinama. Ali, slika iz travnja 2021., fotografija s Maksimira, ostala je u dubokom sjećanju navijačima Hajduka. Trenutak kada Lirim Kastrati uručuje Dinamov dres treneru Hajduka Paolu Tramezzaniju dugo se pamtila.

- Možda je malo nespretno izvedeno, ali Tramezzani me pitao da mu poklonim dres još pri izlasku na zagrijavanje. Nisam puno razmišljao o tome nakon utakmice. Nije mi ni na kraj pameti bilo da će TV kamere uhvatiti taj detalj. Kasnije mi je bilo žao što je čovjek ušao u problem, a pravi je trener. Odličan, dapače. Moram priznati da mi je bilo čudno kada me upitao za dres, ali rado sam mu učinio uslugu. Ne sjećam se da me neki protivnički trener u karijeri pitao za dres - ispričao nam je Kastrati.

Imate li danas kontakt?

- Nemamo. Nismo se znali ni prije susreta na Maksimiru. Na kraju je ispalo da sam zabio gol i dao mu dres. Pa je krenula priča kako sam mu rekao "poklonit ću ti dres ako zabijem". Ali, to nema veze s istinom. Jednostavno sam mu dao dres, ali nažalost nisam bio svjestan da će kamere to zabilježiti. (jr)

Dinamo ga je platio dva milijuna eura

U veljači 2020. Dinamo je platio dva milijuna eura Lokomotivi za napadača koji je tada imao 21 godinu. Sljedećeg tjedna (16. siječnja) Kastrati će napuniti 24 godine. U karijeri je za njega već isplaćeno 3,3 milijuna eura odštete, jer osim Dinama ostatak spomenute svote platila je Legia. Transfermarkt navodi kako je prošlog ljeta Kastrati napustio Legiju kao slobodan igrač. (jr)

Kastratijeva karijera

Lokomotiva (2018. - 2020.)

89 utakmica, 7050 minuta, 21 gol

Dinamo (2020. - 2021.)

51 utakmica, 2546 minuta, 4 gola

Legia (2021. - 2022.)

24 utakmice, 849 minuta, 2 gola

Fehervar (2022. - ?)

10 utakmica, 597 minuta, 2 gola

Linker
22. srpanj 2024 23:10