Mirko Barišić i Dario Šimić

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
Dražen Krušelj
Dražen Krušelj
NA METI ENGLEZA

Sastala se Dinamova vlada u sjeni: Skupština u lipnju, navijačima 28 mjesta, evo tko je prvi u redu za prodaju

‘Sada smo još sigurniji da smo pogodili s paketom Šimić - Bišćan‘, čujemo od sudionika sastanka
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. svibanj 2023. 07:01

Josip Šutalo najbliži je izlazu iz Maksimira, jer su posljednjih dana interes za Dinamova stopera službeno pokazala tri engleska kluba. Šutalo je zasad i jedini eksponat iz Dinamova izloga koji bi mogao motivirati kupce da se upuste u rekordno visoku licitaciju, čulo se na marginama sastanka predsjednikova savjetničkog tijela.

Savjetničko tijelo neka je vrsta klupske vlade u sjeni, skupina saveznika kojom se Mirko Barišić okružio kada je njegovu Izvršnom odboru u ožujku istekao mandat, a nisu ostvareni uvjeti za formiranje novog saziva IO-a. Članovi tijela viđeniji su protagonisti borbe za vlast u klubu, poput Nikole Hanžela, Ognjena Naglića, Većeslava Bergmana ili Ivice Cvitkovića, pojačani članovima Skupštine (Mladen Vedriš, Željko Marković) i novim ljudima koji su u igru ušli kao predstavnici gradske vlasti (Goran Đulić). U četvrtak navečer Barišić i savjetnici puna četiri sata pretresali su aktualna pitanja Dinamove stvarnosti.

Rekordni transfer

image

Josip Šutalo

GORAN MEHKEK Cropix

Prije nego što se osvrnemo na sastanak, još malo o transferima. Premda se navijače već izvjesno vrijeme priprema na odlaske Dominika Livakovića, Brune Petkovića i Luke Ivanušeca, ti se poslovi, kako saznajemo, zasad samo kuloarski kuhaju, zainteresirani klubovi i agenti opipavaju teren, dok za Šutala postoji konkretan interes. Izvor Jutarnjeg ne otkriva tko su zagrijani premierligaši, ali otprije znamo za interes Leeds Uniteda i Arsenala. Cijena? Pregovori počinju na granici od 20 milijuna eura, kažu u Maksimiru, što znači da bi Šutalo na vječnoj ljestvici izlaznih transfera mogao preskočiti Luku Modrića (22,5 mil. eura) i približiti se rekorderima Daniju Olmu te Marku Pjaci, koji su letvicu podignuli blizu praga od 30 milijuna eura.

Na sjednici u četvrtak Dario Šimić prvi se put kao član Uprave i novi frontman predstavio sijedim glavama iz plavog salona, i pritom je ostavio vrlo dobar dojam. Nije tajna da je nekolicina njih sa skepsom dočekala Šimićev ulazak u klub, ta je skepsa prerasla u blago neraspoloženje nakon Darijeva nezgrapnog nastupa u prvim kadrovima filma ("ja sam vaš novi šef", predstavljanje igračima u Čačićevoj svlačionici), ali stvari se mijenjaju.

Šimić je na sastanak došao temeljito pripremljen, tamo je izložio planove o rekonstrukciji momčadi, objasnio ciljeve transferne politike ovog ljeta i nagovijestio u kojem pravcu namjerava reformirati školu.

"Sada smo još sigurniji da smo pogodili s paketom Šimić - Bišćan", čujemo od sudionika sastanka.

Ali da ne bude baš sve pjesma, na sastanku je potegnuto i pitanje sljedeće Skupštine (čitaj: nastavka one nedovršene iz ožujka). Mirko Barišić i suradnici konsolidirali su vlast, imenovali nove članove Uprave, osvježili nogometnu struku novim licima, ali zapravo nisu dovršili posao, niti su u međuvremenu osigurali stabilnu većinu za donošenje kvalificiranih odluka. Pored nekih očito nepokolebljivih saveznika Zdravka Mamića u Skupštini, poput Marijana Vlaka, Dalibora Poldrugača ili Elizabete Sverić, predsjednikova većina nije uspjela "slomiti" niti neke naizgled kolebljive skupštinske glasače, poput direktora marketinga Tomislava Rukavine. Kada sudionike sastanka pitate kako će se rasplesti ta pat-pozicija, dobijete odgovor - tako što će Rukavina odletjeti iz kluba.

Statut do 31. svibnja

Bio Rukavina prva žrtva najavljene "nove sistematizacije" ili ostao na plavom brodu, Skupština će biti održana u lipnju, dogovorili su predsjednik Barišić i njegovi savjetnici. Prije toga, na sastanku 31. svibnja, skupina zadužena za izradu novog Statuta trebala bi ispeglati posljednje detalje novog klupskog Ustava i napokon pronaći kompromis oko formule izbora sljedećeg saziva Skupštine. Taj posao neće proći glatko jer predstavnici "boysa" ne odstupaju od ideje "jedan član, jedan glas", dok neslužbena klupska vlada baš i nije luda za idejom opće demokratizacije kluba. Savjetničko tijelo predložit će navijačima da Skupština ubuduće, umjesto 80, broji 62 člana. Birali bi ih po jednadžbi "28 predstavnika kluba + 28 navijačkih predstavnika + 4 predstavnika sponzora".

Hoće li navijači pristati na takav paket? Nadam se da hoće, jer objektivno, za samo nekoliko mjeseci, od sedam, dogurali su do 28 predstavnika u Skupštini, objašnjava jedan sugovornik. Tvrđim navijačkim pregovaračima takva interpretacija neće biti draga, dok oni mekši spuštaju loptu na zemlju i podsjećaju da ih deviza "jedan član, jedan glas" od prvog dana i u prvom redu zanima kao obrambeni mehanizam koji bi se aktivirao u slučaju da netko pokuša privatizirati Dinamo ili mu mijenjati ime, grb, adresu itd...



Naglasci sa zasjedanja

Formula za novi sastav Skupštine

Navijačima će se predložiti da Skupština ubuduće, umjesto 80, broji 62 člana. Birali bi ih po jednadžbi "28 predstavnika kluba + 28 navijačkih predstavnika + 4 predstavnika sponzora"



Potencijalne reakcije navijača

Tvrda struja Bad Blue Boysa ne odstupa od politike "jedan član, jedan glas", dok mekši dio takav pristup traži samo kod "životnih" pitanja, poput privatizacije


Kako do većine za sjednicu u lipnju

Kada sudionike sastanka pitate kako će se rasplesti pat-pozicija, dobijete odgovor - tako što će Rukavina odletjeti iz kluba


Zadovoljstvo novim članom Uprave

Šimić je došao temeljito pripremljen. Izložio je planove o rekonstrukciji momčadi, objasnio ciljeve transferne politike i nagovijestio u kojem pravcu namjerava reformirati školu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 05:08