Slavlje Dinamovih igrača

 PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA
ZADALI KROŠE ŠPANJOLCIMA

Scena iz Seville pokazala je tko je pravi ‘gazda‘ i zašto je Dinamo toliko platio svojeg džokera

Pragmatični Dinamo, kakav je bio protiv Betisa, odjenuo je ruho ozbiljnog europskog "orkestra"
Piše: Andro PolićObjavljeno: 16. veljača 2024. 10:16

Ako imam deset najboljih gitarista, a nemam niti jednog pijanista, kako ću dobiti najbolji mogući orkestar? S tim je upitom Manuel Pellegrini sumirao epizodu na klupi Real Madrida 2010., zadržavši se u „kraljevskim“ odajama točno 330 dana.

Uz znatno deblji životopis, gotovo 14 godina kasnije, ali i triput vrjedniju momčad od hrvatskog prvaka, čileanski lisac pokušao je uglazbiti Betisovu svlačionicu za prvi sudar s Dinamom. Međutim, nošen notama taktičkog pragmatizma, gdje su se sva načela ogledala u njihovoj praktičnoj, konačnoj vrijednosti (čitaj: pobjedi), u Andaluziji je zasvirao Modri orkestar, koji je odigrao - „europski“. Šestoj momčadi La Lige sužen je prostor za razmahivanje, a Zagrepčani su napipali prostor za presudni kroše uoči uzvrata, nakon što su turbulencije prethodnih dana okrznule klupske strukture.

Remi protiv Lokomotive, uz prevrtljivu završnicu zimske tržnice, ekspresno je „ispraznio čašu“ i tradicionalnim optimistima, koja se ponovno, ali polako, počela puniti na Benito Villamarínu. Kap po kap, s pet nezanemarivih sličica. Međutim, kako jedna lasta ne bi činila proljeće, iz pozitivnih poučaka španjolske večeri Dinamo tek mora zazidati kontinuitet, potvrdu, u obliku niza pobjeda, od kojih će prvu tražiti u nedjelju protiv Varaždinaca, a utakmica je to o kojoj se više pričalo prethodnih dana, negoli o Betisu...

Najrazornije oružje

U iščekivanju epiloga u „slučaju klaun“, Bruno Petković od Mislava Oršića preuzeo je recept za put do španjolskih mreža. Nakon što je bivši ofenzivac Modrih potpisao tri prethodna Dinamova pogotka protiv klubova iz La Lige, dva protiv Seville i jedan protiv Villarreala, „plavi devet“ režirao je trijumf protiv drugog ambasadora andaluzijskog nogometa. Upečatljiva je bila scena prije prvog sučeva zvižduka, kada je kapetan okupio ostalu desetoricu, postavši nakratko motivacijski govornik.

I to, očito, uspješan, s obzirom na rasplet večeri. Nastavak je to priče iz Kranjčevićeve ulice prošlog vikenda, gdje se po njegovoj proslavi drugog pogotka, ali i ratobornom pristupu tijekom utakmice, vidio dodatan motiv, inicijativa da postane redatelj izlaska iz nezahvalne situacije. Motivirani Petković, s trakom oko bicepsa, nedvojbeno je najrazornije Dinamovo oružje.

image

Bruno Petković

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

Džoker od tri milijuna eura

Uz pola godine na posudbi u Rijeci, a zatim i sezonu na Kajzerici, vratar od tri milijuna eura - u tri godine nakon potpisa ugovora u Maksimiru - u Dinamu je skupio 17 nastupa. Skroman opus, na temelju kojeg će se bravure Ivana Nevistića protiv Betisa, vrlo vjerojatno, kristalizirati u njegovu dosad najbolju partiju u maksimirskom klubu. Džoker s klupe ponovno je istaknuo čvrstu kandidaturu za „jedinicu“, podsjetivši stožer, ali i navijače, na ključne razloge zbog kojih su Modri izdvojili takav novac za njega nakon obrana za Varaždin, odnosno Rijeku. Ujedno, čuvar mreže ponovno je ukazao na širinu Dinamovog kadra, koji je, unatoč neizbježnim oscilacijama, i dalje vrlo širok…

image

Ivan Nevistić

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

Profesor, ali i upitna potraga

Doktorska disertacija Kévina Théophilea-Catherinea, u čijim su se zahtjevnim poglavljima i recima izgubili Betisovi ofenzivci, popločila je put prema „skalpu“ u Sevilli. Povlačenje Francuza sa slobodnog tržišta pretočio se u Dinamov „best buy“, a da je do dogovora došlo ranije, možda bi izleti u Prag, Atenu ili Prištinu bili zaključeni s vedrijim taktovima u odjavnoj špici. Iako ga prati etiketa „jezika ljubavi“, francuski jezik u španjolskoj je noći poprimio konture dobitne kombinacije za Dinamov posljednji red. Maxime Bernauer prometnuo se u kvalitetnog asistenta svom sunarodnjaku, "profesoru", poslavši simboličnu poruku o križaljci u srcu obrane.

Nakon što su „otpali“ Dejan Lovren i Konstantinios Laifis, 25-godišnjak iz Bretanje svojim je nastupom u pitanje doveo iscrpnu potragu za novim stoperom, koja se odigrala prethodnih dana. Bio mu je to tek deseti nastup za Dinamo, nakon što je u klub stigao početkom srpnja prošle godine. Je li u pitanju „klik“ sa sunarodnjakom ili je, pak, Bernauer s margina pronašao motiv za razuvjeravanje struke? Nije niti važno, ali ako je prilično uspješno izlazio na kraj s igračima od 15-ak milijuna eura, onda je neminovno zaslužio novu priliku…

image

Maxime Bernauer

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

Skromna krila

Nakon slabašnih izvedbi, Arbër Hoxha i Takuro Kaneko simultano su preselili na klupu u 63. minuti. Iako Dario Špikić i Gabriel Vidović, koji su ih zamijenili, nisu imali puno prostora, Dinamo je u idućih 20-ak minuta „prodisao“, djelovao konkretnije, opasnije, a uskoro se rodio i jedini pogodak na susretu. Kosovski ofenzivac u Sevilli je upisao peti nastup za Modre, a u svih pet bio je starter.

Međutim, unatoč par bljeskova, Hoxha je i dalje bez konkretnog učinka u Dinamu. Bez gola, bez asistencije. Jednaku proljetnu statistiku ima i Japanac, koji je, kao i Xoxha, djelovao pomalo impresionirano suparnikom s kakvim se dosad nije sretao. S obzirom na formaciju i napadačke aspiracije, krila moraju iznijeti barem dio tereta, češće stajati na usluzi suigračima kod pogodaka, ali i sami pronalaziti put do mreže. Da bi mogao potražiti osvježenja na krilima, Jakirović je pokazao protiv Lokomotive, kada je od prve minute u vatru gurnuo Špikića, koji mu je vratio asistenciju, a prije dva tjedna zabio je Gorici nakon ulaska s klupe. Vidoviću je, kao i u Sevilli, u oba dvoboja dao gotovo zadnjih pola sata umjesto Xoxhe.

image

Arber Xoxha

JOAQUIN CORCHERO/AFP7/SHUTTERSTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Prvi put kao "autsajderi"

Betis je Konferencijska liga, a Varaždin u nedjelju „Liga prvaka“… Protezala se slična teza prethodnih dana, gdje je izazov na europskoj sceni stavljen „pod tepih“, a fokus usmjeren na izazove u nacionalnom dvorištu. Međutim, pobjedom u Sevilli, prezentacijom Dinamovih mogućnosti na međunarodnom nivou, ostaje dojam kao da se Konferencijska liga pomalo zanemarila u maksimirskim odajama. Ako su Petković & co. svladali Andalužane u njihovu domu, koje se prema kladionicama smješta i na četvrto, peto mjesto u poretku favorita za titulu, nameće se pitanje treba li Dinamo ozbiljnije zagristi za europski „kolač“?

Ujedno, ispod radara je prošla činjenica da je utakmica protiv Betisa, praktički, bila prvi Dinamov ogled u ovoj sezoni u koji nije ušao sa statusom favorita. Iako trenuci tijekom sezone nisu bili zahvalni, Modri su i u oglede protiv AEK-a, Hajduka i Viktorije ulazili kao favoriti. Protiv Betisa, postavke su bile drugačije. Pragmatični Dinamo, kakav je bio u sinoćnjoj večeri, odjenuo je ruho ozbiljnog europskog "orkestra", koji bi, uz jednak pristup, mogao ponovno zasvirati u nastavku natjecanja, ali Španjolci u Maksimir stižu u jačem sastavu...

image
PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

Linker
22. travanj 2024 22:05