RONALD GORSIC Cropix
Davorin Olivari
ODUŠEVILI I AUSTRIJANCE

Scena za pamćenje u Salzburgu: ‘Pričali su na njemačkom. Kad su se oglasili Boysi, ostao sam u čudu‘

Dinamo nudi sliku momčadi kojoj pobjeda u Salzburgu nije zadnja riječ u Ligi prvaka ove sezone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. listopad 2024. 15:20

Eine kleine Nachtmusik. Mala noćna muzika. Radi se o skladbi Wolfganga Amadeusa Mozarta, jednog od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe, čovjeka po kojem je slavan grad Salzburg. Njegovu rodnu kuću svake godine posjećuju milijuni turista.

Dinamo je u srijedu ‘odsvirao‘ svoju malu noćnu muziku i nakon 26 godina došao do svoje druge pobjede u skupinama Lige prvaka na gostovanjima. Zanimljivo, na obje je svoj potpis stavio Velimir Zajec. Te 1998. godine kad je Dinamo pobijedio Ajax s 1:0 onim nezaboravnim lobom Josipa Šimića bio je trener, a ovoga puta u Red Bull Areni pojavio se kao predsjednik zagrebačkog kluba. Zeko eto piše povijest ne samo kao igrač Modrih, nego na svim funkcijama.

Ozračje je bilo užasno, a vidi sad...

- Dečki večeras imaju pravo na koju pivicu, danas nema limita...

To je bila jedna od rečenica Nenada Bjelice nakon utakmice u kojoj su Modri stigli do velikog trijumfa i ogromna tri boda. Sjetili smo se one utakmice na Allianz Areni kad je plavo društvo bilo poraženo s 2:9. Ozračje je bilo užasno, sve lađe bile su na dnu, izgledalo jest da bi Dinamo u Ligi prvaka mogao biti kanta za napucavanje. A vidi sad...

image

Tuga igrača Dinama nakon poraza od Bayerna

RONALD GORSIC Cropix

Nakon boda protiv Monaca, te tri protiv Salzburga, sve se okrenulo, optimizam je poput tsunamija preplavio društvo iz Maksimira, sa smiješkom se gleda ljestvica Lige prvaka na kojoj su Modri ispred Bayerna, Milana, Atletica iz Madrida...

Nećemo sad opet ponavljati priču o taktički perfektnoj utakmici kojoj je autor Nenad Bjelica, o mudrosti i hrabrosti momčadi koja je briljirala u Red Bull Areni, O tome ste imali prilike čitati u opisima nakon velike pobjede. Valja nešto napisati o atmosferi koja je vladala prije, za vrijeme i nakon utakmice u Salzburgu. Dinamovi navijači briljirali su u Salzburgu...

- Kao što smo mi dominirali na terenu, tako su oni na tribinama.

Nakon boda protiv Monaca, te tri protiv Salzburga, sve se okrenulo, optimizam je poput tsunamija preplavio društvo iz Maksimira

To je također kazao Bjelica nakon utakmice. Definitivno točno, BBB i ostali poklonici plave boje su oduševili svojim bodrenjem maksimirskog kluba. Od otprilike 24 tisuće navijača na stadionu, njih šest-sedam tisuća navijalo je za - Dinamo. Iako je zagrebački klub dobio samo 1500 ulaznica.

- Gledam utakmicu na tribini među Austrijancima, svi oko mene pričaju njemački, ali kad BBB zagrme, najednom svi ti koji govore njemački krenu s navijanjem ‘Dinamo, Dinamo‘... Čudim se, a oni mi govore da su rođeni u Austriji ili Njemačkoj, ali da su podrijetlom naši, da im je lakše komunicirati na njemačkom jeziku, ali da su navijači Dinama - pričao nam je jedan poznanik koji se našao na Red Bull Areni.

‘Tanka je linija između pukovnika i pokajnika‘

Bilo je stvarno sjajno gledati kako je sa svih tribina odzvanjalo ‘Dinamo, Dinamo‘... Kakva je to noć bila.... A ima i jedna zanimljiva priča koja se dogodila prije starta utakmice. Kod predstavljanja Dinamovih nogometaša na velikom semaforu, u pozadini se čula instrumentalna verzija pjesme Mate Bulića ‘Moja Hercegovina‘.

Ne znamo tko se toga dosjetio, ali navijači Dinama iz Hercegovine kojih ima jako puno u Austriji i koji su došli na utakmicu, sigurno su bili oduševljeni. Tko zna, možda i u Salzburgu radi neko Hercegovac koji je kao podlogu kod predstavljanja Dinamovaca izabrao tu glazbenu podlogu.

Ne znamo naravno koliko su pivica popili Dinamovi nogometaši nakon utakmice, koliko su iskoristili dobru volju trenera koji je najavio da se može ‘cugati bez limita‘. No izvori nam kažu da se nije pretjerivalo, jer već sljedeća utakmica kuca na vrata, ona s Osijekom.

image

Nenad Bjelica

RONALD GORSIC Cropix

- Sad smo koncentrirani na Osijek, a kasnije ćemo razmišljati o sljedećoj utakmici u ovom natjecanju. Znate da je tanka linija između pukovnika i pokajnika, sretan sam zbog cijelog kluba. I ja sam taj koji ne smije padati u euforiju, ali niti u depresiju kad nas ne ide. Puno posla je pred nama, moramo dobiti dvije SHNL utakmice, a onda nas čeka Slovan - pričao je Bjelica nakon utakmice.

I uživao je Bjelica, znamo jer s lica mu se stalno spuštao osmijeh. Zna dobro što je napravio, makar nije sjedio na klupi. Uspio je Dinamo s njim nakon 49 godina uhvatiti europsko proljeće, sad ima cilja da sa svojim dečkima prvi put uhvati i proljeće u Ligi prvaka. Jednom je bio blizu, nedostajala je koja sekunda protiv Šahtara, ovoga puta bi se moglo. Činjenica jest da je njegov dolazak preporodio momčad, da se Dinamo pretvorio u ‘maksimirsku zvijer‘ koja gazi i u Ligi prvaka.

Čini se da ‘plava priča‘ tek počinje

I držimo da bi ta priča mogla još trajati. Dok smo nakon one blamaže u Allianz Areni razmišljali hoće li Dinamo uzeti i jedan bod u ‘kraljevskoj klasi‘, sad se već bavimo nekim sasvim drugim promišljanjem. Dobiti Slovan u Bratislavi, pa Celtic u Maksimiru... Uzeti Slovacima i Škotima šest bodova. S ovih četiri na kontu, to bi bilo deset. Dovoljno za prolaz, za nastavak natjecanja u Ligi prvaka.

- Tri boda puno znače za samopouzdanje, naporno radimo i vjerujemo u ono što radimo, na teškom gostovanju smo uzeli tri boda, što posebno puno znači jer na nekim prošlim gostovanjima nismo bili pravi, kako u HNL-u, tako i u Europi - pričao je jedan od junaka salzburške noći Sandro Kulenović.

image

Sandro Kulenović slavi pogodak protiv Salzburga

RONALD GORSIC Cropix

Jedan od senatora i kapetana Stefan Ristovski, također je bio ozaren.

- Jako sam ponosan na ovu pobjedu i čast mi je što sam bio dio nje. Pokazali smo da nismo zalutali u ovo natjecanje, a nakon šoka koji smo pretrpjeli u Münchenu, ovo će nas sigurno vratiti na prave staze. Hvala navijačima, atmosfera je bila prekrasna, kao da smo kod kuće. Ako ovako nastavimo skupa dalje, možemo do velikih postignuća.

Velika je to bila Dinamova noć u Salzburgu. Svi tamošnji klubovi koji su radili dugo u noć bili su prepuni navijača Modrih, znalo se proslaviti. I opet će... Dinamo nudi sliku momčadi kojoj pobjeda u Salzburgu nije zadnja riječ u Ligi prvaka ove sezone. Dapače, čini nam se da plava priča zapravo tek počinje.

Linker
24. listopad 2024 15:20