Dario Šimić i Ante Čačić

 Foto: Cropix, Ilustracija: Sn
HOĆE LI SURAĐIVATI?

Šimić održao ključan sastanak s Antom Čačićem. Evo koje stvari traži od trenera Dinama

Trener Modrih morat će se itekako potruditi da ispoštuje sve što će sportski direktor tražiti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 14. ožujak 2023. 19:30

Ovih nekoliko dana nakon one Dinamove Skupštine u medijima se gotovo stalno provlačila priča o budućoj suradnji novog člana Uprave za sport Darija Šimića, te trenera i sportskog direktora Ante Čačića. Hoće li taj krucijalni dvojac sportske politike Modrih uspješno surađivati kako bi zg-klub postao još bolji i uspješniji? Naše informacije govore da su obavili vrlo kvalitetan razgovor nakon kojeg su jedan i drugi otišli zadovoljni. A kako će se maksimirsko novo doba dalje odvijati, pokazat će vrijeme.

Dario Šimić stigao je u Dinamo pun energije, planova i vizija, želi od plavog kluba napraviti moderno društvo u svim segmentima sportske politike. Ovaj agilni 47-godišnjak cijeli je život u nogometu, posljednje četiri godine bio je skaut Milana, gotovo nije bilo dana kad nije krstario raznim svjetskim nogometnim meridijanima, pogledao je više od tisuću utakmica, ima sportske veze na svim kontinentima. Sutra može okrenuti stotine telefonskih brojeva diljem nogometnog Globusa, što je i logično s obzirom na posao kojim se bavio.

Nije došao u Dinamo prelamati preko koljena, nego sustavno raditi, analizirati, slagati sportske križaljke i donositi odluke, jer za to i jest odgovoran. Nema nikakve tajne, za Šimića i njegov opis posla, najvažnija osoba jest - trener! Trener prve momčadi. On ima najveću odgovornost. Od njega se prije svega očekuju rezultati i razvoj igrača. Ali da netko krivo ne shvati, ne radi se samo o razvoju mladih nogometaša, već i ovih koji su već u momčadi, on svakako želi i njihov napredak. Njega zanima da apsolutno svi napreduju, od prvoga do zadnjega. Iz svakoga se želi izvući maksimum.

Kao što je on s velikom strašću stigao u plavi dom, tako želi i da svi imaju strast prema poslu koji obavljaju. Od trenera, stručnog stožera i igrača. Sve te želje su logične i normalne za čovjeka koji je zadužen za sportsku politiku. Zanima ga i kako igrači treniraju, koje su trenerove ideje kad je igra u pitanju.

Čačić ovoga trenutka ima njegovu apsolutnu podršku, metaforički kazano, kad Ante zakašlje, Darijo će mu gurnuti aspirin. Za novog člana Uprave trener je glavni redatelj koji mora imati dobre glumce da bi realizirao dobre predstave koje bi Dinamovi navijači pozdravljali aklamacijom. Ali isto tako, to jest velika Čačićeva obveza. Ima maksimalnu Šimićevu podršku, ali i maksimalnu odgovornost. Trener Modrih morat će se itekako potruditi da ispoštuje sve što će Šimić tražiti od njega. I da, nema tu nikakvih nedoumica, Šimićeva uloga jest jasno definirana, on je zadužen za sve što je u vezi sa sportskom politkom i nadređen je Anti Čačiću. Isto tako, slijedom logike, treba pustiti Šimića da prođe ovo tranzicijsko razdoblje, treba mu ostaviti vremena za realizaciju ideja, ništa ne ide preko noći.

Primarno, Šimića zanimaju unutarnji klupski potencijali. Nije od onih koji će kupovati igrače za veliki novac, jer je sasvim izvjesno da zg-klub ne može milijunskim svotama plaćati nogometaše koji bi bili istinska pojačanja. Kupovat će se samo oni za koje se misli da ih nema u vlastitoj kući. Po cijeni koju Dinamo može platiti. Ukidanjem druge momčadi na neki je način zaustavljen razvoj, ali jedan od Šimićevih ciljeva jest da modri klub bude poželjan svim najkvalitetnijim mladim nogometaša, koji će znati da će napredovati u maksimirskom klubu. Također, vrlo mu je bitno da mladi igrači na posudbama budu pod stalnom kontrolom.

Želja mu je da Dinamo, osim vrhunskog i odgovornog trenera prve momčadi ima i najbolje trenere u svim kategorijama. Jer opet logično, najbolji treneri, stvaraju odlične igrače, koriste njihove potencijale.

Tko su najbolji treneri za Dinamo? To će procijeniti struka za koju je on odgovoran. Jer sasvim mu je jasno da takvi, ponajbolji nogometni učitelji mogu proizvoditi igrače koji će danas-sutra vrijediti od 15-20 ili više milijuna eura. Ako Šahtar prodaje Mudrika za 70 milijuna eura, zašto ‘nekog Mudrika‘ ne bi prodao i Dinamo u budućnosti? Dinamo danas po Transfermarktu vrijedi nešto manje od 100 milijuna eura, Šimićev cilj jest da u narednim godinama vrijedi mnogo više, možda duplo... Ili više. To će biti mjerilo je li njegov mandat uspješan ili ne.

Već na kraju ove sezone, Šimić misli u Dinamo implementirati najmodernije metode rada, koje je spoznao u dosadašnjem bavljenju ovim poslom. Jedan od primjera mu je Red Bull Salzburg, klub koji ovog trenutka po Transfermarktu vrijedi 223 milijuna eura. Sve to znači da očekuje od Čačića da ubuduće više koristi mlade snage, da ih pripremi i onda ubaci na veliku scenu.

Stvari su tu poprilično jasne. Šimić će kad je sportska politika Dinama tražiti mnogo, primarno od trenera Čačića, ali i od svih ostalih u struci. Tko to neće moći pratiti, više neće biti u Dinamu. Uz dodatak da će svi biti odlično plaćeni, pogotovo igrači koji nose kvalitetu. Nakon što je Dinamo izgubio dva najbolja igrača, Oršića i Ademija, Šimić želi zadržati stupove momčad poput Livakovića, Petkovića, Mišića... I adekvatno ih nagraditi za vjernost.

Linker
31. ožujak 2024 09:27