Bruno Petković i Martin Baturina

 RONALD GORSIC Cropix
NAGRADA ZA OSTANAK

Sjajne vijesti s Maksimira: Baturini stiže podebljani ugovor, veća plaća za još jednog igrača Modrih

Veznjak nije imao samo ponudu Fiorentine, a Leedsovih 30 milijuna pokazuje se neistinom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. kolovoz 2024. 13:20

Stabilna momčad i stručni stožer, stabilizirane financije, stabilna klupska vlast, vrhunska atmosfera. Ova uvodna rečenica najbolje opisuje današnji Dinamo koji je dio Lige prvaka, kraljevske klase europskog kupskog nogometa. Maksimirski klub je izabrao izvrsnost kao inicijalnu ideju funkcioniranja kluba na svim razinama, ali ono što jest ipak najvažnije, maksimalno se posvetio momčadi, trenerima, terenu, rezultatu, jednostavnije rečeno - nogometu. U plavom domu su shvatili da je rezultat u današnjem profesionalnom nogometu daleko najvažniji, jer on onda donosi sve ono drugo, prije svega financijsku stabilnost.

Zaključak mercata

Sve smo to napisali iz razloga što je u petak Dinamo odbio prodati Martina Baturinu Fiorentini, te je tako definitivno zaključio glavni dio prijelaznog roka. Talijanski tijekom petka četiri puta je slao ponude u Maksimirsku 128, posljednja je iznosila 15 milijuna eura plus 5 milijuna eura, te 10 posto od budućeg transfera. Svih četiri puta Talijani su dobili odbijenicu. Iskreno, Fiorentina nikad nije bila blizu kupovine Baturine, jer je predsjednik Velimir Zajec decidirano kazao...

- Baturina može otići samo ako netko ponudi najmanje 24 milijuna eura!

Provlačilo se da je Leeds usmeno ponudio 30 milijuna eura, ali to nije bila istina, bilo je manje, no i da jest bilo točno, Martin sigurno ne bi odjedrio u Championship. Bez obzira na cifru, Dinamo želi raditi s najvećim klubovima liga Petice, a na isti način razmišlja i Baturina. Modra ‘desetka‘ niti jednog trenutka nije inzistirala na odlasku, iako bi u Fiorentini Bati zarađivao 3,5 milijuna eura godišnje. Dinamo nije želio odlazak Baturine, Baturina nije želio odlazak iz Dinama. Kad smo već kod toga imao je hrvatski reprezentativac prije i ponude Šahtara, Zenita...Ništa ga nije privuklo, svoj daljnji nogometni razvoj u Dinamu, svoje zadovoljstvo igranja u zagrebačkom klubu stavio je ispred financija, milijuna eura.

image

Marko Pjaca i Martin Baturina

Spp Sport Press Photo./alamy/alamy/profimedia

Definitivno jest sasvim jasno da je plava ‘desetka‘ kod pravog vlasnika. Naravno da u Dinamu itekako cijene ovakav stav Baturine, te će mu uskoro, kako smo saznali, podebljati dosadašnji ugovor. Isto tako podebljati će ugovor još jednom reprezentativcu, Petru Sučiću koji je također ostao u klubu, kojeg isto tako Dinamo nije htio pustii u Como, iako se na njemu uz bonuse moglo zaraditi 9 milijuna eura. Modri klub se dakle, odrekao uz pretpostavljene bonuse negdje oko 30 milijuna eura kako bi zadržao mladi reprezentativni dvojac Baturinu i Sučića.

Jasni prioriteti

Dinamo je kao svoj prioritet izabrao kontinuitet dalnjeg razvoja igrača i ove momčadi, nije u prvi plan gurao financije. Naravno, svakako mu je bilo lakše afirmirati ovakvu klupsku viziju s obzirom da se plasirao u Ligu prvaka, koja je namirila blagajnu i koja bi u nekim projekcijama poradi igranja u tom eltinom društvu mogla biti bogatija za više od tih 30 milijuna eura koliko se ukupno moglo zaraditi od prodaja Baturine i Sučića. Uz napomenu da se u budućnosti može očekivati da će njihove cijene uz nastupe Dinama u Ligi prvaka i reprezentaciji poskočiti, te da će danas-sutra plavi klub na njima zaraditi više nego što je mogao sada. Baturina i Sučić imaju dvije velike pozornice na kojima se sad mogu pokazivati u svom raskošu.

image

Petar Sučić

GORAN MEHKEK Cropix

Svakako ne treba zaboraviti da je u momčadi ostao Bruno Petković, ostao je i Josip Mišić koji je također imao nekih ponuda... Dinamo ovog prijelaznog roka nije prodao niti jednog krucijalnog igrača, sačuvao je momčad. A još ju je nadogradio s odličnim igračima poput Pjace (1,5 milijun eura), Mmaeea, Cordobe (2 milijuna eura), Kačavedne, Torrentea... Vidjeti ćemo kakav će biti mlađahni Oliveras. Sportski direktor Marko Marić odradio je fantastični prijelazni rok i zaslužio je sve pohvale. Osim njihove kvalitete, Marić je gledao i na karakter igrača, pokazalo se da je dobio što je tražio.

Preskupi za ukus ZG-a

Makar na startu mercata nije izgledalo da će tako biti. Sjetite se samo, mnogi su bili gotovo sigurni da će biti prodan Baturina, Bruno Petković je imao onu izlaznu klauzulu od 2,5 milijuna eura, nitko nije sumnjao da će je aktivirati. Bacili su Modri oko na dosta igrača, Gnezdu-Čerina, Elšnika, Pašalića, Galešića, Miereza... Ali svi su bili preskupi za ukus čelnika zagrebačkog kluba, klupska vlast nije željela ulaziti u bilo kakvo rizike niti plaćati transfere koji su izgledali kao da su na stereoidima, nabildani do bola. Nije se plavi klub uspio dogovoriti niti s mladim Šotičekom. Ali tu treba istaknuti još nešto. Na startu prijalaznog roka Velimir Zajec i Marko Marić povukli su jedan potez koji je nekako iscurio ispod radara. Povećani su i produljeni ugovori Ivanu Nevistiću i Sandru Kulenoviću. Time su pokazali da u njih imaju maksimalno povjerenje, a kao odgovor dobili su vratara i napadača koji su u ovom trenutku najkonzistentniji u plavoj momčadi.

image

Igrači Dinama

GORAN MEHKEK Cropix

Na kraju se pokazalo da su sve to bilo odlični potezi, sportski direktor je bio u formi, trener Sergej Jakirović s svojim dečkima na terenu također i eto, danas imamo Dinamo zbog kojeg su navijači sretni i zadovoljni, momčad je bolja nego što je to bila prije, na startu prvenstva je bez poraza i uhvatilla je Ligu prvaka. Zasada imamo Dinamo iz bajke. Poklonici plave boje vjeruju da će se bajka nastaviti u Ligi prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:46