DAMIR KRAJAC Cropix
POBJEDA NA STARTU

Slavlje Modrih u Ligi prvaka! Dinamovi mladići srušili Turke, za pobjedu zabili s igračem manje

Pred uzvrat u Istanbulu za tri tjedna izabranici Ivice Banovića napravili su sjajan posao
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 04. listopad 2023. 15:56

DINAMO - BASAKSEHIR 2:1 (Graonić 54., Čaić 82./Güreler 74.)

ZAGREB: Stadion Kranjčevićeva. Gledatelja: 500. Sudac: Jovan Kachevski (Sjeverna Makedonija). Pomoćnici: Slagjan Markoski i Branko Putilin. Četvrti sudac: Toni Dadić (Hrvatska)

DINAMO: Rajić – Pavlek, Ruškovački, Cvetko, Sušak – Vrbančić, Pavić, Čaić – Gec (od 81. Baković), Košćević (od 70. Majić), Graonić (od 88. Rimac)

ISTANBUL:Dilmen – Ipek, Güreler, Dilek, Ergül – Kavraz (od 80. Inan), Fofana, Kaya, Halidi (od 58. Çevik) – Şaş – Çelik

Žuti kartoni: Rajić (8), Fofana (33), Gec (45), Şaş (66), Çevik (69), Çelik (73)

Crveni karton: Cvetko (54)


U prvoj rundi doigravnja za juniorsku Ligu prvaka Dinamo je na Kranjčevićevoj došao do trijumfa protiv vršnjaka iz Istanbul Başakşehira (2:1) iako su gosti više od pola sata igrali s igračem više, a nisu realizirali niti najstrožu kaznu.

Susret je otvorila jedna duga lopta kojom je Fofana u osmoj minuti tražio svog centarfora Çelik, kasnije glavnog protagonista ove utakmice, koja je unijela je puno pomutnje. Golman Dinama Rajić pustio si je da uđe u kazneni prostor, ali pod pritiskom napadača turske momčadi, dirao je loptu rukom prije nego li je ušla u šesnaesterac. Sudac je to kaznio žutim kartonom. Iz toga je uslijedio prvi pokušaj Istanbula na utakmici, ali Çelikov je udarac završio u rukama vratara Modrih. Imao je još nekoliko pokušaja, ali niti jedan nije završio u mreži.

Omaleni veznjak Istanbula Kaya imao je zadatak igranja flastera na Vrbančiću. Igrač koji je prije tjedan dana upisao svoj prvijenac za seniore Dinama u Kup utakmica protiv Ponikva, gdje je i sam ‘ponikao‘ znao je oduševiti potezima. Nekoliko se puta uputio u dribling tijekom prvog poluvremenu, no nije to urodilo plodom. Publika je to primijetila pa se među okupljenima na tribini moglo čuti ‘‘Dobar je mali‘‘.

Dok smo slušali o Vrbančiću u međuvremenu je nastala najbolja prilika za Dinamo u prvom dijelu. Golman gostiju Dilmen loše je ispucao loptu, primio je to Pavić i poslao loptu u prostor za Graonića koji je silovito pucao po sredini. Bez uspjeha.

Zaželio je ponovno svijetla reflektora Çelik koji se u 26. našao u svojevrsnom ‘remplanju‘ sa stoperom Modrih Ruškovačkim. Da je turski napadač odlučio pasti, potencijalno je to mogao biti i crveni karton jer Ruškovački je bio zadnji čovjek. Međutim, Çeliku dajemo plus za poštenje, a Ruškovačkom za borbenost koju je između ostalog demonstrirao i prošle sezone u juniorskoj Ligi prvaka. Što se pak Çelika tiče, on je inače već prošle sezone upisao tri nastupa za seniore, a ovog je vikenda sjedio na klupi u derbiju protiv Fenerbahčea.

Vilim Gec izvukao se na lijevu nogu, Dilmen je bio na toj lopti, ali nije stigao na odbijanac kojega je Graonić pospremio u mrežu. Međutim, brzo se veselje pretvorilo u nezadovoljstvo. Ivan Cvetko napravio je kao posljednji igrač prekršaj nad Kavrazom. Ovoga je puta, turski igrač pao, a sudac je odmah posegnuo za crvenim kartonom i poslao braniča pod tuš. Dodatne brige nastale su u 72. minuti kad je makedonski sudac Kachevski pokazao na 11 metara nakon što je Çevik srušen u kaznenom prostoru. Je li došao red da Çelik matira Rajića?

Slabašan udarac po sredini bio je lagan plijen za golmana Dinama, a Çelik je od frustracije poderao dres zbog čega je nakratko izašao iz igre. I dok on nije bio na terenu, Güreler je došao do jedne ‘‘ničije lopte‘‘ i poentirao za izjednačenje. Çelik je toliko bio općinjen svojim neuspjehom da nije ni proslavio gol s igračima. Ranije je dobio plus zbog sportske korektnosti, ali ovdje je zaradio minus zbog karaktera...

Usprkos svim nedaćama igranja s igračem manje, Dinamo je na koncu stigao do slavlja, a točku na i u 82. je minuti postavio Vito Čaić. Kapetan Modrih sjajno je utrčao nakon centaršuta Vrbančića s desne strane i donio slavlje zagrebačkom sastavu kojega za tri tjedna očekuje uzvrat u Istanbulu. Pređu li tu prepreku u drugoj će rundi igrati s boljim iz ogleda Genk – Basel.

Linker
01. svibanj 2024 05:33