Yaya Toure izvlači zagrebački Dinamo na ždrijebu Lige prvaka u Istanbulu

 OZAN KOSE Afp
IZBJEGLI SKUPINU SMRTI

Spektakularni protivnici na Maksimiru! Dinamo saznao s kime će igrati u Ligi prvaka

Dinamu će u LP prijetiti Ante Rebić (Milan), Mateo Kovačić (Chelsea), Luka Sučić i Roko Šimić (Salzburg)
Piše: Hina/SNObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 19:22

U ovosezonskoj Ligi prvaka nogometaši zagrebačkog Dinama igrat će u skupini E gdje će im suparnici biti Milan, Chelsea i RB Salzburg.

Odlučio je tako ždrijeb Lige prvaka održan u Istanbulu te će Dinamo igrati protiv aktualnog talijanskog prvaka Milana, potom Chelseaja, pobjednika Lige prvaka prije dvije sezone i RB Salzburga, cijelo posljednje desetljeće najbolje austrijske momčadi.

image
SOFASCORE Sofascore

Sučelit će se Dinamo i protiv nekih od hrvatskih nogometaša pa tako Ante Rebić igra za Milan, Mateo Kovačić za Chelsea, a Luka Sučić i Roko Šimić za RB Salzburg.

Najjača skupina definitivno je grupa C gdje će igrati Bayern, Barcelona, Inter i češki prvak Viktoria Plzen, dok aktualni pobjednik Lige prvaka madridski Real igra u skupini F zajedno s Leipzigom, Šahtarom i Celticom.


PRIJENOS UŽIVO:

Izvlačenje:

SKUPINA A: Ajax, Liverpool, Napoli, Glasgow Rangers

SKUPINA B: Porto, Atletico Madrid, Bayer Leverkusen, Club Brugge

SKUPINA C: Bayern, Barcelona, Inter, Viktoria Plzen

SKUPINA D: Eintracht, Tottenham, Sporting, Olympique Marseille

SKUPINA E: Milan, Chelsea, RB Salzburg, DINAMO ZAGREB

SKUPINA F: Real Madrid, RB Leipzig, Šahtar, Glasgow Celtic

SKUPINA G: Manchester City, Sevilla, Borrusia Dortmund, Copenhagen

SKUPINA H: PSG, Juventus, Benfica, Maccabi Haifa

image
SOFASCORE Sofascore

>>>

Kovačić, Rebić, Sučić i Šimić dolaze na Maksimir

Mateo Kovačić važan je igrač Chelsea. Ante Rebić važan je igrač Milana. Luka Sučić važan je igrač RB Salzburga, a Roko Šimić se nada da će zaslužiti šansu u ovoj sezoni u prvoj momčadi. Sve ćemo ih rado ugostiti u Maksimiru, te se nadati da će Dinamo svakoga od njih ispratiti s pokojim golom u mreži, ali i ostaviti bez bodova.

RB Salzburg na Transfermarktu vrijedi 174 milijuna eura, Chelsea 810, Milan 521, a Dinamo 99 milijuna eura. Već to dovoljno govori o tome čemu se Modri mogu nadati u ovoj skupini.

(Robert Šola)


18.49: Bayern, Barcelona i Inter! Nazire se skupina smrti?

18.47: Prvi nastup RB Salzburga u grupnoj fazi, 1994./95. obilježen je gostujućim (0:3) i domaćim (0:1) porazima od Milana.

18.46: Napoli je treći put u istoj skupini Lige prvaka s Liverpoolom, nakon 2018./19. i 2019./20., a talijanska momčad je pobijedila u obje utakmice u Napulju.

18.40: Milan i Chelsea u skupini E!

Chelsea i Milan igrali su dosad samo dvaput u UEFA-inim natjecanjima. Remizirali su s 1:1 u Italiji i s 0:0 u Londonu u prvoj grupnoj fazi sezone 1999./2000.

18.38: Bayern i Barcelona u skupini C!

Robert Lewandowski, sada igrač Barcelone, zabio je dva puta u 3:0 pobjedi Bayerna na Camp Nou u prvom kolu prošle sezone.

18.35: Juventus i PSG u skupini H!

Juventus i PSG igrali su osam puta u UEFA-inim natjecanjima, ali se nisu susreli od UEFA Superkupa 1997., koji su osvojili Bianconeri ukupnim rezultatom čak 9:2 (3:1 u Torinu, 6:1 u Parizu).

image

Pedro Pinto, Yaya Toure, Hamit Altintop i Reshmin Chowdhury

OZAN KOSE Afp

18.22: Izvlačenje samo što nije počelo. Zamjenik glavnog tajnika UEFA-e Giorgio Marchetti predstavio je pregled natjecanja 2022./23. te svim natjecateljima poželio sreću u nadolazećem natjecanju.

image

Pedro Pinto, Giorgio Marchetti i Yaya Toure

OZAN KOSE Afp

18.16: Yaya Touré, pobjednik UEFA Lige prvaka 2008./09. s Barcelonom, pridružuje se Altıntopu na pozornici.

18.15: Ikona turskog nogometa i veleposlanik finala UEFA Lige prvaka 2023. Hamit Altıntop donosi slavni trofej na pozornicu.

18.10: Legendarni Arrigo Sacchi, koji je s Milanom osvojio dvije Lige prvaka ‘89. i ‘90., dobio je posebnu nagradu UEFA-e koju mu je uručio Čeferin.

image

Arrigo Sacchi i Aleksander Čeferin

OZAN KOSE Afp

Posebna Predsjednikova nagrada UEFA-e za unapređenje nogometne igre pripala je legendarnom talijanskom treneru 76-godišnjem Arrigu Sacchiju, a uručena mu je uoči ždrijeba Lige prvaka u Istanbulu.

Osim što je bio izbornik talijanske reprezentacije Sacchi je između ostaloga vodio Parmu, iznimno uspješno Milan i madridski Atletico, a trenersku karijeru je završio u Parmi tijekom 2001. godine.

Francuski nogometaš Karim Benzema, napadač madridskog Reala, proglašen je ranije za najboljeg igrača prošlosezonske Lige prvaka. Benzema je bio ključni igrač na putu madridskog kluba prema novom trofeju pobjednika Lige prvaka i strijelac čak 15 pogodaka, a vrlo važan igrač Reala Luka Modrić također je na kraju bio visoko pozicioniran u ovom izboru, na petom mjestu. U završnoj borbi Benzema je bio bolji od svog momčadskog kolege Thibauta Courtoisa te igrača Manchester Cityja Kevina de Bruynea.

Još je jedan igrač Reala nagrađen. Za najboljeg mladog nogometaša prošlosezonske Lige prvaka izabran je Vinicius Junior.

(Hina)

18.07: Na pozornicu je stigao predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

18.00: Počela je svečana ceremonija izvlačenja klubova po skupinama ovogodišnjeg elitnog natjecanja Lige prvaka. Voditelji istanbulske gala večeri već su dobro poznati portugalsko-američki novinar Pedro Pinto i britansko-bangladeška novinarka Reshmin Chowdhury.


image

Pedro Pinto i Reshmin Chowdhury

OZAN KOSE Afp

Jakosne skupine:

- prva: Real Madrid, Eintracht Frankfurt, Manchester City, AC Milan, Bayern München, Paris Saint-Germain, Porto, Ajax

- druga: Liverpool, Chelsea, Barcelona, Juventus, Atletico Madrid, Sevilla, RB Leipzig, Tottenham

- treća: Borussia Dortmund, RB Salzburg, Šahtar, Inter, Napoli, Benfica, Sporting, Bayer Leverkusen

- četvrta: Glasgow Rangers, DINAMO ZAGREB, Olympique Marseille, Copenhagen, Club Brugge, Glasgow Celtic, Viktoria Plzeň, Maccabi Haifa

17.00: Sve je spremno na istanbulskoj pozornici:


Najavu piše: Damir Dobrinić

Kvalifikacije su završene, u utorak i srijedu saznali smo posljednjih šest putnika u skupine Lige prvaka, gdje ih čeka 26 najboljih sa zabetoniranim statusom. Četvrtak je rezerviran za ždrijeb u Istanbulu, koji će u lipnju sljedeće godine ugostiti i finale, a potom će se već u utorak 6. rujna odigrati prve utakmice u skupinama. Ždrijeb skupina Europske i Konferencijske lige bit će u petak...

Golem novac

Ždrijeb Lige prvaka je klasičan, kreće u 18 sati, a unaprijed su određene četiri skupine nositelja i svaka od osam skupina Lige prvaka imat će po jednog predstavnika iz svake. Klubovi iz istih država ne mogu biti u istoj skupini LP iz kojih će prve dvije najbolje momčadi put nastaviti u osmini finala, dok treće mjesto vodi u play-off nokaut runde Europske lige, gdje će se ti klubovi boriti s drugoplasiranima u skupinama Eurolige za mjesto u osmini finala tog natjecanja.

Ukupno 32 kluba kreće u 68. natjecanje najboljih klubova Starog kontinenta, 31. otkako je preimenovano u Ligu prvaka i pretposljednje u ovakvom formatu. Od sezone 2024./25. UEFA je pripremila veliku promjenu s čak 36 klubova u svom elitnom natjecanju, ali pred nama su još dva izdanja u aktualnom ruhu. Maksimalni ulov kluba od UEFA-inih nagrada je 85,14 milijuna eura, ali iznos koji će osvojiti najbolja momčad Lige prvaka sa svim ostalim bonusima popet će se iznad 100 milijuna eura.

Real Madrid, koji je u svibnju u Parizu protiv Liverpoola osvojio svoj 14. naslov prvaka Europe, zaradio je 119,81 milijuna eura i to bez marketinškog dijela UEFA-ina kolača, tako da se ukupna zarada sigurno popela iznad 130 milijuna eura. Liga prvaka je već godinama nešto uistinu posebno u svijetu sporta, a financije su jedna od ključnih komponenti te uspješne priče.

Ritam će ove sezone biti snažan kao nikad, samo za najizdržljivije i za najkvalitetnije, još od sezone 2002./03. kad je posljednji put LP odigrana u formatu s dvije razine kvalifikacijskih skupina (iz skupina se prvo išlo u nove skupine pa tek onda u nokaut fazu), najjači europski klubovi nisu imali burniju jesen.

Katarski ‘poremećaj’

Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje je na rasporedu od 20. studenoga do 18. prosinca ove godine, poremetilo je sva klupska natjecanja, tako i ono najbolje na svijetu. Prve utakmice u skupini igraju se 6. i 7. rujna, a drugo kolo na rasporedu je već tjedan dana kasnije (13./14. rujna). Potom klubovima slijedi mali odmor, ali samo zato što će u akciju reprezentacije (od 19. do 27. rujna). Tri tjedna nakon drugog kola već je na rasporedu treće (4./5. listopada), onda odmah i četvrto (11./12. listopada).

Tjedan iza toga jedini je europski ispražnjen (zato će vjerojatno klubovi tu igrati u domaćim natjecanjima), zatim se 25./26. listopada igra peto, a 1./2. studenoga posljednje šesto kolo u skupinama. Ukupno je 18 klupskih termina od rujna do studenoga i starta priprema za Katar, bit će klubova kojima će svaki od tih termina biti ispunjen. Tko preživi pričat će, a tko u skupinama Lige prvaka osvoji jedno od prva dva mjesta naći će se u ždrijebu osmine finala, koje je na rasporedu 7. studenoga 2022. godine.

Nastavak natjecanja među elitom bit će 14./15. veljače 2023. kad će se odigrati prve utakmice osmine finala, uzvrati su u ožujku, četvrtfinale će se igrati u travnju, polufinale u svibnju, a za 10. lipnja 2023. rezervirano je veliko finale Lige prvaka.

Domaćin će biti Atatürk Olimpijski stadion u Istanbulu na kojem se finale trebalo igrati 2020. godine, ali je pandemija koronavirusa sve poremetila i sada su Turci napokon došli na red. Sjećaju se dobro tog zdanja navijači Milana i Liverpoola, sudionika epskog finala iz 2005. godine kada su Redsi nakon 0:3 na Atatürku došli do čudesnog preokreta i europske krune.

Isti favoriti

Kome će Istanbul biti sretan u lipnju 2023. godine? U Ligi prvaka velikih promjena u hijerarhiji nema, favoriti su klasični. Bookmakeri kao glavnog vide Manchester City (koeficijent 3,50), misle da je napokon došlo vrijeme da Pep Guardiola sa svojim Građanima zasjedne na vrh Europe.

Potom slijede Paris Saint-Germain, Liverpool i Bayern (koeficijent oko 7,00), pa branitelj naslova Real Madrid i njegov glavni rival Barcelona, te osvajač iz 2021. Chelsea (oko 13,00), potom Tottenham, Atletico Madrid i tek onda talijanski predstavnici Juventus, Inter, Milan...

Bit će zanimljivo kao i uvijek, ove godine posebno zbog zgusnutog ritma odigravanja utakmica od kojeg se mnogima već sada vrti u glavi, a još nije ni počelo...

NOSITELJI U DANAŠNJEM ŽDRIJEBU LIGE PRVAKA

PRVI NOSITELJI

Real Madrid 124.000

Eintracht Frankfurt 61.000

Manchester City 134.000

Milan 38.000

Bayern 138.000

Paris SG 112.000

Porto 80.000

Ajax 82.500

DRUGI NOSITELJI

Liverpool 134.000

Chelsea 123.000

Barcelona 114.000

Juventus 107.000

Atletico Madrid 105.000

Sevilla 91.000

RB Leipzig 83.000

Tottenham 83.000

TREĆI NOSITELJI

Borussia Dortmund 78.000

RB Salzburg 71.000

Šahtar Donjeck 71.000

Inter 67.000

Napoli 66.000

Benfica 61.000

Sporting Lisabon 55.500

Bayer Leverkusen 53.000

ČETVRTI NOSITELJI

Rangers 50.250/PSV 33.000

Dinamo 49.500/Bodo 17.000

Marseille 44.000

Kopenhagen 40.500/Trabzonspor 5.500

Club Brugge 38.500

Celtic 33.000

Viktoria Plzen 31.000

Maccabi Haifa 7.000

Svaka pobjeda donosi 2,9 milijuna eura

Plasman u play-off Lige prvaka kvalifikantima je donio 5 milijuna eura, a plasman u skupine čak 15.640.000 eura plus novac koji UEFA daje prema svom desetogodišnjem koeficijentu; dijeli se 600,6 milijuna eura na 32 kluba, najuspješniji dobiva 36,384 milijuna eura (1,137 puta 32), onaj s 32. mjesta 1,137 milijuna eura (1,137 puta jedan). Svaka pobjeda u skupini honorira se s 2,9 milijuna eura, remi s 900.000 eura. Plasman u osminu finala LP donosi 9,6 milijuna eura, u četvrtfinale još 10,6, a u polufinale 12,5 milijuna eura. Pobjednik u finalu zaradit će dodatnih 20, a poraženi 15,5 milijuna eura.

Klubovi iz 15 država u skupinama

Ukupno će 15 država imati svoje klubove u ovosezonskoj Ligi prvaka. Najviše, čak pet, predstavnika ima Njemačka (Eintracht, Bayern, RB Leipzig, Borussia D., Bayer), dok ih četiri imaju Španjolska (Real, Barcelona, Atletico, Sevilla), Engleska (Manchester City, Liverpool, Chelsea, Tottenham) i Italija (Milan, Juventus, Inter, Napoli), tri Portugal (Porto, Sporting, Benfica). Ove sezone u skupinama nema države koja debitira u LP kao što je prošle sezone bio slučaj s Moldavijom (Šerif).

Dvoboji počinju u 18.45 i 21 sat

Utakmice u skupinama Lige prvaka tradicionalno će se igrati u utorak i srijedu u dva termina; oba dana dvije utakmice počet će u 18.45 sati, a ostalih šest u 21 sat. Dvoboji posljednjeg kola u istoj skupini počinju u isto vrijeme, dok će u nokaut fazi natjecanja sve utakmice biti odigrane s početkom u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. Igrači zarađuju suspenziju od neigranja jedne utakmice kad skupe tri žuta kartona u različitim utakmicama u skupini, a javne opomene ne prenose se iz kvalifikacija u skupinu.

Linker
17. travanj 2024 04:45