SLAVEN KNEŽEVIĆ
SIGURNO ODLAZI

Sportski direktor Maribora za SN progovorio i o cijeni: ‘Hoće li Vipotnik u Dinamo? Jedno je sigurno...‘

‘Postoje interesantne mogućnosti suradnje s Dinamom, ne bismo ih prakticirali s drugim klubovima‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 20. svibanj 2023. 07:28

Teško je pobrojati sve što povezuje NK Maribor s našim prostorima. Klub je osnovan u prosincu 1960. godine, a mjesec dana kasnije odigrao je prvu utakmicu na gostujućem terenu Mladosti iz Zaboka, mjesta iz kojeg dolazi Damir Krznar. Točnije, Krznar je rođen u obližnjem selu Grdenci, iako se Zabok ustalio u njegovu opisu profila, a u svrhu simpatične povijesno-sadašnje poveznice, prihvatit ćemo tu skoro pa točnu informaciju.

Ionako su Grdenci i Zabok udaljeni petominutnom vožnjom. Do Maribora je put malo duži, a u Ljudski vrt stigli smo pred kraj treninga. Krznar ga je, u svom stilu, odradio bez živahnih pokreta i podignutih tonova, a terenu se nismo mogli približiti sve dok ne čujemo završni zvižduk - smeta im ako se čuju dodatni zvukovi, čak i ako se radi o tihom čavrljanju, a to dovoljno govori koliko su disciplinirani i koncentrirani iako je sezona praktički završila, a Mariborčani nemaju previše razloga za slavlje.

Misterija navijača

Nema ni razloga za dosadu u iščekivanju završetka treninga. Ljudski vrt zaista je jedan od onih stadiona na koji bi se mnogi mogli ugledati. Kompleks na lijevoj obali Drave posljednji je put rekonstruiran 2008., otad može primiti 11.702 gledatelja. Malo, reklo bi se na prvu, ali kažu nam da je i više nego dovoljno s obzirom na dolaznost. Ipak, kada su u pitanju derbiji ili europske utakmice, ni trostruko veći ne bi im bio dovoljan.

image

Stadion Ljudski vrt

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Navijačima, pak, nije dovoljno nijedno ostvarenje koje ne podrazumijeva trofej. Tako su navikli. Krznar i društvo u tom ih pogledu nisu uspjeli razveseliti, no i sam trener kazao nam je da osjeća veliku podršku, stoga lako zaključujemo da ‘Viole Maribor‘, nekad zvane ‘Marinci‘, nisu imale mnogo zamjerki na aktualnu sezonu, a ukrasili su ju i velom misterije...

image

Stadion Ljudski vrt

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Naime, na tribinama se pojavilo nekoliko velikih figura borova. Zašto? Pojma nemamo, vjerovali ili ne, ne znaju ni ljudi iz kluba. Poznato je samo da za posljednju ligašku utakmicu sezone protiv Brava (subota, 15:00) navijači spremaju iznenađenje. Tko zna što će biti s tim borovima, najvjerojatnije slijedi kakva spektakularna koreografija podno hibridnog, 80 postotno prirodnog, a ostalih 20 umjetnog travnjaka.

Dok ne kročimo na isti porazgovarati s Damirom Krznarom, ugodno društvo pravi nam Marko Šuler, s kojim imamo o mnogočemu raspraviti - od sage sa užarenim Žanom Vipotnikom kao jednim od Dinamovih želja, do općeg odnosa sa zagrebačkim klubom, a i termin novog lica Maribora našao se na dnevnom redu.

Šuler je u igračkoj karijeri s Mariborom osvojio pet trofeja (četiri lige i kup), sada već dvije godine obavlja funkciju sportskog direktora kluba. I nije mu lako...

Prestali smo osvajati

- Uh, lakše je biti igrač. Mnogo je jednostavnije kada možeš direktno utjecati na važne stvari na terenu. Ovako radiš puno više, ali nemaš izravnog utjecaja na utakmicu, malo si nemoćan. U ovoj ulozi mi je stresnije. Dok ne sjedneš u tu stolicu, ne možeš ni znati što te sve očekuje. Neke stvari možeš predvidjeti i planirati, ali generalno, ne znaš uvijek točno što i kako, toga nema u ovom poslu - govori 40-godišnji Šuler, iza kojeg je 18 godina igračke karijere, završene upravo u Mariboru 2019. godine.

Ono što je Dinamo u HNL-u godinama, Maribor je bio u drugom desetljeću ovog stoljeća. Čak sedam godina u nizu sezone su završavali na vrhu tablice (2010./2011. - 2018./2019.), pritom se u tri navrata okrunili i dvostrukom krunom ususret uspjesima u Kupu. Ukupno gledano, Maribor posjeduje 16 trofeja slovenskog prvaka i devet odličja Kupa.

image

Damir Krznar na treningu Maribora

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

No, dominacije ljubičasto-žutih boja više nema, ne u toj mjeri. Konkurencija je počela više ulagati, stoga Slovenija u posljednjih pet godina (ne računajući ovu) broji četiri različita prvaka - Maribor (dvaput), Mura, Celje i Olimpija Ljubljana.

- Kada sam preuzeo funkciju sportskog direktora, to nije bio Maribor kojeg sam poznavao kao igrač. Prestali smo osvajati trofeje, pa smo se odlučili za totalni remont s velikim naglaskom na našu školu. Nije lako preživjeti smjenu generacije kakva smo mi bili. To je težak put i teška odluka, znali smo da neće ići preko noći, proces još uvijek traje. Sada smo na putu na kojem želimo biti - rekao je Šuler, a kako se spomenuti trening bližio kraju, brzopotezno smo ga pitali što će, kako i kada biti s Vipotnikom:

Ponude su jedina realnost

- Pa, sve što čitate oko transfera je istina. Vipotnik odlazi, to je sto posto sigurno. Jedan je od najboljih produkta naše škole, stroj za golove. Dinamo je u jako konkretnoj priči, jedan od četiri do pet klubova s kojima ozbiljno razgovaramo. Klubovi sami postavljaju cijenu, igrač je vrijedan koliko ti netko ponudi... Ja mogu imati ideju da on vrijedi 10 milijuna, ali na kraju su jedino pristigle ponude realna slika. Hoće li Vipotnik u Dinamo? Sigurno ne ostaje u Mariboru, a u maksimalno tjedan dana riješit ćemo pitanje transfera. I nama je u cilju da ta priča što prije završi, da znamo s kakvim kadrom idemo u iduću sezonu.

image

Žan Vipotnik na treningu Maribora

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Kaže, ne bi trebalo biti problema s prilagodbom u bilo kojoj novoj sredini, bio to Dinamo ili neki drugi klub.

- Ne može nitko biti stoposto uvjeren u to da će nastaviti ovakvim tempom. Ali mislim da ako netko može, to je on. Razuman je, brzo uči, gladan je i želi više. Držao je cijeli napad u Mariboru, iz utakmice u utakmicu. I u mlađim kategorijama je sjajno radio, tu je i reprezentacija, pa pritisak medija i sve što s tim ide. Sada dolaze novi izazovi za njega, jače lige... A on zna što hoće i veliki je profesionalac. Nebitno je zabije li tri gola ili jedan, uvijek želi više.

Kratko smo se dotakli i Marka Tolića, kojem krajem sezone istječe posudba i više je nego izgledno da će se vratiti u Dinamo. Šuler kaže da je "mnogo toga dao" Mariboru. I definitivno jest, s 11 pogodaka i 15 asistencija u svim natjecanjima. No, suradnja s Dinamom više se neće temeljiti na posudbama...

image

Žan Vipotnik na treningu Maribora

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

- Iskreno, izbjegavamo posudbe, jer onda nakon jedne godine morate tražiti novo rješenje, a to nam nije u skladu s idejama. Mi želimo kontinuitet, ekipu koja je duže zajedno, onda možemo napraviti lijepe stvari. Postoje jako interesantne mogućnosti suradnje s Dinamom, nevezane za Vipotnika, iz koje svi možemo profitirati. To su varijante koje generalno ne bismo prakticirali s drugim klubovima. Znamo koliko igrača ima Dinamo i za kakve brojke ih prodaje. Postoje i oni igrači koji su blizu klubu, a opet daleko. Kao igrač, ne možeš uvijek ići samo prema gore, nekada je potrebno izabrati put koji možda donosi manje financija, ali dosta toga pruža na duge staze. Kad sve to zbrojimo, Dinamo nam je posebno interesantan - objašnjava.

Posebno je interesantno i sve što se događa pod tribinama Ljudskog vrta. Tolić je jedan od petorice Hrvata koji su radili pod Krznarovom palicom u Mariboru. Roko Baturina na polovici sezone prešao je u Racing Santander, a o napretku bivšeg hajdukovca Ivana Brnića, Marina Laušića i Alena Dizdarevića više pročitajte u razgovoru s Krznarom. Bit će to samo dio tema o kojima je otvoreno govorio za SN.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 08:44