MI NEWS/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
VRIJEME JE DA PRORADI

Što se događa s Dinamovim čovjekom za velike utakmice? ‘Kad se on probudi, onda se i najveći moraju plašiti!‘

Zašto je nestao s golgeterske scene, zašto se ugasio? U dvije utakmice sa Salzburgom se trudio, ali...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. listopad 2022. 08:46

Mislav Oršić na vrhu je ljestvice najboljih Dinamovih strijelaca u povijesti europskih natjecanja, zabio je 28 pogodaka. Ove sezone opet je ukupno najbolji Dinamov strijelac, sa šest postignutih pogodaka u HNL-u, tri u kvalifikacijama za Ligu prvaka (dva Ludogorecu, jedan Bodo/Glimtu), te dva u Ligi prvaka (Chelsea, Milan). Upravo taj pogodak Milanu bio je zadnji koji je postigao Oršić. A posljednji pogodak u HNL-u zabio je još 10. rujna protiv Gorice, bio je onaj pobjedonosni u zadnjim trenucima utakmice. Ovog mjeseca listopada još nije zabio pogodak, evo već više od mjesec dana Orša ne zna za pogodak. Što se događa s najboljim Dinamovim strijelcem posljednjih sezona, zašto je nestao s golgeterske scene, zašto se ugasio? U dvije utakmice sa Salzburgom se trudio, ali realno, nismo previše vidjeli od njega. Red Bull ga je znao zaustaviti, sva njegova muka nije došla na naplatu. Valja napomenuti da je na zagrebačkoj utakmici sa Salzburgom zaradio ozljedu gležnja, pa je propustio utakmicu s Varaždinom. Na derbiju s Hajdukom također je bio skoro nevidljiv, imao je onu jednu šansu, ali je njegov udarac u prvi kut “skinuo” Sentić. Trener ga je izvadio iz igre, a na to kad je Oršić u pitanju nismo navikli.

image
RONALD GORSIC Cropix

Giganti se plaše

Izgleda da se kod njega ipak može zamijetiti umor. Jer veliki strijelac je u zadnjih više od godinu dana propustio samo tri Dinamove utakmice, već spomenutu protiv Varaždina, te dvije u Kupu. Ogroman je to napor za tog igrača koji je usput igrao i za reprezentaciju. Ne samo to, od njega se uvijek najviše očekuje, jer to je sasvim normalno kad se radi o njegovim dosezima. Ta velika očekivanja su sigurno i dodatni psihološki napor za hrvatskog reprezentativca. Da bi se pobijedilo Milan u utorak, Dinamo će morati imati pravog Oršića. Onog koji je rušio plave suparnike u Europi. Ne treba biti onakav kakav je svojevremeno bio protiv Tottenhama ili Atalante, ali Orša mora biti bolji nego je sada. Recimo na razini utakmica s Chelseajem i Milanom na San Siru. Onda bi Milan mogao imati mnogo više problema.

- Mislav Oršić može zabiti svakome u bilo kojoj utakmici, u bilo kojem trenutku. Svi pamtimo one velike utakmice s Atalantom, Tottenhamom, Chelseajem, Milanom na San Siru.... Orša je zabijao. Ovoga trenutka je možda u maloj crnoj rupi. Međutim, on može u sekundi izaći iz te rupe i riješiti svaku utakmicu. Kad se on probudi, onda se i najveći giganti europskog nogometa moraju plašiti - kaže nam Branko Strupar.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Veli da u njegovom slučaju određeni pad forme uopće nije bitan.

- Kod takvih igrača i strijelaca, nešto slabija forma ne treba značiti baš ništa. Uostalom, naravno nakon tolikog broja utakmica koje je odigrao Dinamo i Oršić, dođe do umora. I tjelesnog i psihološkog. Ide se prema Svjetskom prvenstvu, Oršić je reprezentativac, sigurno da mu je i to u glavi, bio je i ozlijeđen, nije na sto posto, na maksimumu. No sve to što pričamo, nije krucijalno i njegovom slučaju. Orša može zabiti Milanu u utorak, može onda i Chelseaju u Londonu, može bilo kome. Toliko se dokazao u velikim utakmicama da u njega nikada ne trebate sumnjati.

Kad se radi o ogledu s Milanom, Strupar će kazati...

- Naravno da se Dinamo ne može apostrofirati kao favorita u sudaru s Milanom, obratno je. Milan je odlična momčad. Međutim, nadam se da će Dinamo u utorak napraviti neki dobar rezultat. Bit će teško naravno stići do njega, ali Modri to mogu. Takve utakmice su posebne, u njima ne odlučuje trenutačna forma, nego inspiracija.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Ako je riješio Chelsea...

Pitali smo ga ima li neki osjećaj tko bi mogao eventualno zabiti Milanu? Petković koji je u odličnoj formi ili Oršić koji ovoga trenutka nije?

- E, ne znam što bih rekao... Dinamo protiv Milana mora biti onakav kakav je bio protiv Chelseaja. Ako će biti takav onda ima veliku šansu srušiti Milan. A tko će zabiti, nema veze. No, Oršić uvijek može zabiti. Ako je riješio Chelsea, može riješiti i Milan - zaključio je Strupar.

Mislav Oršić je Dinamov čovjek za velike utakmice, one najveće. Dokazano mnogo puta. Je li utorak dan kad će opet proraditi ona njegova “kifla”?

Strijelci za Dinamo ove sezone

11 - Oršić

10 - Petković

7 - Drmić

4 - Ademi, Bočkaj

3 - Baturina, Ivanušec, Perić,

Špikić

1 - Gojak, Emreli, Lauritsen,

Ljubičić, Menalo, Mišić, B. Šutalo

Oršićev post

18. 9. Lokomotiva - Dinamo 1:2

(igrao do 90. minute)

1. 10. Dinamo - S. Belupo 4:1

(igrao do 89. minute)

5. 10. RB Salzburg - Dinamo 1:0

(igrao do 80. minute)

11. 10. Dinamo - RB Salzburg 1:1

(igrao cijelu utakmicu)

21. 10. Hajduk - Dinamo 1:1

(igrao do 59. minute)

Oršićevih 89 golova za Dinamo po mjesecima

Siječanj 4

Veljača 13

Ožujak 7

Travanj 4

Svibanj 7

Srpanj 8

Kolovoz 11

Rujan 11

Listopad 10

Studeni 6

Prosinac 8

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 20:36