Ulrik Pedersen/zuma Press/profimedia
ZVIJEZDA ISPOD RAZINE

Što se dogodilo s Baturinom? Igrač od 20 milijuna eura ne bi si smio dozvoliti takvu stvar

Takav bi igrač trebao biti tračak svjetla u svakoj, pa čak i ovakvoj, najmračnijoj noći u klupskoj povijesti
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. rujan 2024. 19:57

Dikod uđe, dikod ne uđe, zaključio je davno "stari" Baturina, ali u brutalnoj večeri na Allianz Areni - pogotovo u Dinamovu mrežu - ulazilo je (gotovo) uvijek. Dok u Münchenu, uz pomoć Nevistića i dodir "fortune", nije bilo "desetke" na semaforu, jer je domaćin zakočio "na vrijeme", u zadnje dvije utakmice na terenu je bilo teško vidjeti i - "modru desetku".

"Mali" Baturina, pak, koji će u veljači proslaviti 22. rođendan, nakon furioznog ulaska u sezonu, koji je začinio sa šest asistencija u prvih šest nastupa, protiv Splićana i Bavaraca odigrao je ispod svoje razine. Pritom, ovaj tekst nema za cilj "zakopati" Martina Baturinu, osporiti njegovu kvalitetu, blistav talent i bajkovitu budućnost, jer nije upitno da će njegov transfer napuniti maksimirsku blagajnu, ali nakon dva bolna posrtaja, u pitanje se mora dovesti doprinos najvrjednijeg eksponata hrvatske lige u tim dvobojima.

Koji je razlog? Je li bio žrtva krivih trenerskih postavki? Zašto se "ugasio" nakon vatrenog početka kampanje? Jesu li oscilacije - za igrača od 20 milijuna eura - i dalje normalne?

Navijačke analize o (ne)kompatibilnosti Baturine i Petkovića nisu novost na "modrom" planetu

Naravno, sve osim trijumfalne noći Bayerna, koji je, pritom, bio nemilosrdan, bilo bi prvoklasno iznenađenje, pa u takvoj konstelaciji snaga teško je bilo i očekivati raskošnu večer Dinamove napadačke linije, a samim time i Baturine. Međutim, iako se u Bavarskoj - kako kaže otrcana fraza - uklopio u sivilo momčadi, igrač od 20 milijuna eura, s gotovo 150 nastupa u seniorskom nogometu, trebao bi biti tračak svjetla u svakoj, pa čak i ovakvoj, najmračnijoj noći u klupskoj povijesti. Brojke otkrivaju da je imao dva pogrešna dodavanja (23/25), solidan omjer osvojenih duela (3/7), po jedno presijecanje i oduzetu loptu, ali dojam je ostao - mršav.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dok se u dvoboju protiv jedne od najjačih europskih momčadi, ipak, znatno teže istaknuti, Baturina je sličnu, neprimjetnu rolu odradio i u petak, protiv Hajduka. Bilo je to 24 dana nakon prvog dvoboja protiv Qarabaga, u kojemu je Baturina, praktički, odigrao "simultanku" i pogurao Dinamo prema elitnom natjecanju. Niski blok suparnika, gusti prilazi vratima i posebna pažnja na njemu, naravno, potencijalna su objašnjenja za slabiju večer u uredu, ali igrač takvog statusa, kojemu je bivši klub redovno bio žrtva u prošlosti, trebao bi biti (po)najveći adut momčadi.

Navijačke analize o (ne)kompatibilnosti njega i Brune Petkovića nisu novost na "modrom" planetu. Dinamov napadač, kako nalaže ta teorija, voli se "spustiti" po loptu, sudjelovati u kreaciji, a time i paralelno "zagušiti" Baturinu, njegovu playmakersku rolu. Dvojac je dosad bio na terenu u točno 93 utakmice, a zajedno je kreirao 10 pogodaka, od kojih su zadnji režirali na Rujevici, prvog dana rujna. Iako su vidljiva preklapanja u dužnostima i opsegu posla Dinamove "devetke" i "desetke", "dva najbolja Dinamova igrača - i to nije uopće upitno - uvijek moraju biti u isto vrijeme na terenu.

Ofenzivna postavka u Bavarskoj od početka je bila osuđena na neuspjeh, s obzirom na nedostatak hitrine u prednjem dijelu momčadi

Dakle, uglazbiti njihove mogućnosti i talente, napadačke i kreacijske sposobnosti, minuse i pluseve - posao je trenera. I kada protiv "modrih" stoji čvrsti, organizirani blok, ali i kada su orijentirani isključivo na pokušaje iz kontri, kako je to trebalo na premijeri u Ligi prvaka, Baturina i Petković moraju dijeliti kist u crtanju napadačkih akcija. I - pogotovo u hrvatskom prvenstvu, ali i protiv "manjih" suparnika u Europi - biti učinkoviti.

Naoko, Petkovićeva dva pogotka i dvije asistencije, u sedam nastupa u tekućoj sezoni, ne djeluju kao "smak svijeta", ali jasno je da "plavi devet" ima još dosta prostora za dolazak na optimalnu radnu temperaturu. Tanke predstave RB Salzburga (poražen u Pragu od Sparte 0-3) i Slovana iz Bratislave (poražen u Glasgowu od Celtica 1-5) u prvom kolu Lige prvaka, sugeriraju da bi Dinamo, ipak, mogao dočekati svjetlo na kraju tunela među elitom. Odnosno, da bi nakon trećeg i četvrtog kola, kada će gostovati baš u Austriji i Slovačkoj, mogli imati bodove na kontu, učinak koji će vratiti krv u obraze na međunarodnoj pozornici.

image
RONALD GORSIC Cropix

No, za takav pothvat, trebat će i znatno drugačiji pristup. Pogotovo od glavnih vedeta. Ujedno, i drugačiji taktički pristup, jer je ofenzivna postavka u Bavarskoj od početka bila osuđena na neuspjeh, s obzirom na nedostatak hitrine u prednjem dijelu momčadi. Osim Baturinine dekoncentracije kada je imao loptu u nogama, što je bilo vidljivo naročito kod jedne situacije u drugom poluvremenu, kada se na lijevoj strani "zabio" u Bayernove igrače, dok je u sredini imao potpuno usamljenog suigrača i otvoren "autoput" prema vratima, plemeniti veznjak mora pružiti i razinu više u obrambenoj fazi.

Hrvatski reprezentativac i igrač kojega u komentarima na društvenim mrežama zazivaju čak i navijači Manchester Uniteda, u Europi, ipak, mora zaokružiti svoj igrački profil, prilagoditi se na bržu, žešću igru, kakva ga, gotovo sigurno, čeka u jednoj od najjačih europskih liga u budućnosti...

Linker
20. rujan 2024 20:00