Loža Dinama

 GORAN MEHKEK Cropix
IMAŠ LOZINKU?

Strah pred izbore u Dinamu: Opća mobilizacija navijača, strahuje se od manipulacije glasovima

Uoči izbora na Maksimiru postoji problem transparentnosti glasovanja
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 01. veljača 2024. 21:41

Predstavljajući Jutarnjem svoju listu kandidata Otto Barić u srijedu ujutro podcrtao je da će od kluba zatražiti pravo da na biračka mjesta postavi svoje promatrače. Premda se svi sudionici izborne utakmice dobro poznaju - ili možda baš zato što se dobro poznaju – neće biti naodmet 2. ožujka držati oči širom otvorenima.

Nekoliko sati nakon što je Barić kao nositelj liste Dinamo iznad svih adresirao problem transparentnosti glasovanja, Dinamovu mail adresu zatrpali su dopisi simpatizera druge izborne liste, one koju kroje Boysi, na istu temu. Navijače žulja što bi izbornim procesom trebala upravljati tvrtka Dekod. Riječ je o organizaciji koja se bavi ticketingom i s Dinamom surađuje duži niz godina. Poslovno partnerstvo utvrđeno je nakon što je klub 2015. godine traljavo pripremio teren za najavljenu privatizaciju, zaboravivši prikupiti OIB-e registriranih članova.

Boysi bi bili najsretniji kada bi se glasovanje odvijalo po uzoru na Barcelonu ili Benficu, tako da birači i predsjednički kandidati pred kamermanima i fotoreporterima svoje ispunjene listiće ubace u prozirne kutije. To se, međutim, neće dogoditi jer u startu bi u podređeni položaj gurnulo članove iz provincije koji bi na izborni dan morali putovati u Zagreb. Izbori će biti elektronski, a na mrežnim stranicama kluba objašnjeni su pripremni koraci koje treba učiniti svaki birač.

U Barićevu taboru kažu da nemaju problem s elektronskim glasovanjem, iako se slažu da se u ovakvim situacijama preporuča raspisivanje natječaja za provođenje elektronskih izbora. Vjeruju da se mogućnost manipulacije može iskjlučiti uvođenjem dvostruke autentifikacije ili nekim drugim informatičkim rješenjem.

Navijači, međutim, žele do kraja razbistriti pravila i zato će od svojih predstavnika u Izvršnom odboru zatražiti da na sjednici u ponedjeljak adresiraju ovo pitanje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 10:54