GORAN MEHKEK Cropix
POZITIVNE REAKCIJE

Stručnjaci o šansama Modrih u Ligi prvaka: ‘Dinamo bi im mogao uzeti bodove, nisu oni Real i City‘

Mogu Modri osvajati bodove i protiv najvećih klubova, veli Prosinečki
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. kolovoz 2024. 07:07

Kakve su šanse Dinama u Ligi prvaka, zašto je hrvatski klupski nogomet, izuzevši maksimirski klub, doživio pravu kataklizmu, zašto tone poput Titanica, što treba mijenjati, ima li spasa? Ta pitanja smo postavili eminentnim nogometnim stručnjacima, velikim nogometnim facama...

- Ovaj novi format Lige prvaka je posve drukčiji od dosadašnjeg. Daje šanse i onima koji možda izgledaju nešto slabije od najvećih giganata. Međutim, svi ti klubovi koji igraju Ligu prvaka su jaki. Kad pričamo o Dinamu, normalno jest da su Bayern, Arsenal, Borussia i Milan favoriti u srazu s Modrima, ali može se svakako igrati sa Slovanom, Celticom, Salzburgom i Monacom - kaže nam u uvodu Robert Prosinečki.

Mogao bi pasti i Bayern

Priča nam Veliki Žuti kako je siguran da će Jakirovićeva momčad u Ligi prvaka igrati dobre utakmice, s maksimalnom motivacijom.

- E sad, stvarno ne znam hoće li Dinamo skupiti dovoljno bodova da ostane u igri, da ostane u natjecanju nakon tih osam utakmica. Daj Bože! Recimo, može se dogoditi da Dinamo pobijedi i Bayern, zašto ne? U nogometu se danas događaju čudne stvari. Mogu Modri osvajati bodove i protiv najvećih klubova, ali isto tako mogu izgubiti bodove i protiv, recimo, Slovana iz Bratislave. Gledao sam njihove utakmice, stvarno su dobri, kao i svi ovi s kojima će Modri igrati. Moram kazati da je Dinamo već sad napravio veliki uspjeh plasiravši se u Ligu prvaka, to se nikako ne smije zaboraviti.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

A kako je Prosinečki vidio kraj ostalih hrvatskih klubova? Trebamo li se svi skupa zabrinuti, vidljivo jest da zaista poniremo?

- Najveći, ozbiljan kraj, svakako je ovaj Rijeke protiv Olimpije. To jest nekako šokantno. Pet komada od Olimpije, puno je to. Ne podcjenjujem Olimpiju, ima dobre igrače, trener je Španjolac. Osijek je ispao od Zire, ali azerbajdžanski klubovi dosta ulažu, imaju dosta stranaca. Pa i Dinamo je protiv Qarabaga prvu utakmicu odigrao povuci-potegni. Hajduk je bio slab protiv Slovaka, definitivno. Da, teško je to podnijeti kad hrvatski klubovi koji su u vrhu HNL-a tako ispadaju. Naravno da se trebamo zabrinuti za hrvatski klupski nogomet, ali isto tako je sasvim jasno da se treba raditi, detektirati gdje se griješi, izvući pouke. Ništa bez rada, ali ne površnog, nego rada s vizijom, dugoročnog, rada s idejom kako dalje. Tada se možda neće događati da se ispada na startu europskih natjecanja - zaključio je Robert Prosinečki.

Vahid Halilhodžić, bivši trener Modrih, tvrdi da Dinamo ima sasvim realne šanse u Ligi prvaka.

- Vidite da se na europskoj sceni događaju mnoga iznenađenja. Kad neka momčad koja se smatra autsajderom ulazi u utakmice s favoritima s dobrom organizacijom, taktičkom disciplinom i motivacijom, onda je sve moguće, onda David može pobijediti Golijata. Samo, u to treba vjerovati. Uz malu dozu sreće, Dinamo može skupiti i neke bodove protiv Bayerna, Borussije, Milana i Arsenala. Realno, u tim ogledima Dinamo nema što puno izgubiti, a može neprocjenjivo puno dobiti - priča nam Halilhodžić.

Govori nam poznati trener da su Modri već sad plasmanom u Ligu prvaka ostvarili svoj veliki cilj, ekonomski i sportski.

- Sad su pred drugim ciljem, sad moraju pokušati pobjeđivati u utakmicama Lige prvaka. I može to Dinamo, samo se dobro treba pripremiti, taktički i psihološki. Sad, kad gledam ove suparnike Dinama, mišljenja sam da Zagrepčani mogu uzimati bodove protiv Celtica, Slovana, Salzburga, pa i Monaca. A kažem, zašto ne bi uzeli i bodove ovoj četvorci koji su favoriti..

Treba vidjeti što ne valja

Dao je Halilhodžić i sljedeće zanimljivo razmišljanje:

- Posebno bi, po meni, Dinamo mogao uzeti bodove Milanu. Talijanske momčadi nikad te neće nadigrati, uglavnom traže tvoje pogreške. Nije Milan ni Real, ni Barcelona, ni Manchester City... Monaco? Fina je to ekipica, ima dobrih igrača, vrlo su ukomponirani, igraju moderni, brzi nogomet, s puno eksplozivnosti. Protiv njih je bitno da Dinamo bude dobro organiziran, ali može se s njima, nije to Paris Saint Germain koji je za njih druga dimenzija. Zaključujem da Dinamo može napraviti dobre rezultate i ostati u Ligi prvaka nakon tih osam utakmica.

Kako je Vaha doživio europski sunovrat ostalih hrvatskih klubova, Osijeka, Hajduka, Rijeke?

- Iznenađenje je ovaj poraz Rijeke od Olimpije s 0:5. To se baš nije moglo pretpostaviti. Iako, slovenski nogomet je na zadnjem prvenstvu Europe pokazao da jako napreduje. Međutim, nemojte zaboraviti da Hrvatska uživa ugled zbog rezultata reprezentacije i Dinama. Sve ostalo nije to, daleko je od Vatrenih i Modrih. Ali ipak, poražavajuće je da Hajduk, Osijek i Rijeka doživljavaju poraze i ispadaju od momčadi koje su daleko od vrha europskog klupskog nogometa. Treba se zapitati kako se radi u tim klubovima, treba vidjeti što tamo ne valja - zaključio je Vahid Halilhodžić.

image
FADEL SENNA Afp

Matjaž Kek, izbornik reprezentacije Slovenije, kaže da se svi skupa prvo moramo naviknuti na novi model Lige prvaka.

- Neki Dinamovi suparnici su sami europski vrh, ali ima i onih koji nisu sami vrh, ali su jako dobri. No, ne razumijem pitanje ima li Dinamo šanse u Ligi prvaka!? Normalno da ima! Skupljat će Dinamo bodove protiv ovih suparnika. I, vjerujte, svi ovi koji igraju s Modrima, razmišljat će o njima. Naravno, sve je to sad u Ligi prvaka nešto novo, vidjet ćemo kako će izgledati kad se s nekima igra doma, s drugima vani. Kako god, nešto će se svakako pitati Dinamo, naročito u Maksimiru - govori nam Kek.

Veli veliki nogometni stručnjak da su Modri dosad u HNL-u i u Europi pokazali svoju kvalitetu.

- Qarabag je Dinamo zapravo deklasirao, iako su Azeri u prvoj utakmici imali šanse. Taj ukupni rezultat od 5:0 upozorit će sve Dinamove protivnike.

Onda smo se prebacili na onu ružniju temu, ispadanje Rijeke, Hajduka, Osijeka... Bio je Kek, silno uspješni bivši trener Rijeke, s kojom je osvajao prvenstvo i Kup, u četvrtak navečer na tribini stadiona Stožice.

- Prvo treba kazati da je Olimpija sasvim zasluženo pobijedila. Međutim, već je u drugom poluvremenu na Rujevici poslala upozorenje kako se radi o momčadi koja ima glavu i rep. I kazat ću vam nešto - previše se potenciralo da u Olimpiji igraju igrači koji su bili u drugoj ili još nižim hrvatskim ligama. Drugo poluvrijeme u Rijeci je bio signal: “Riječani, nemojte podcjenjivati Olimpiju”. Prvi gol u Ljubljani apsolutno je šokirao Rijeku, dok su se snašli, već je pao drugi, treći... Kompletna momčad s Rujevice je podbacila. A Olimpija je letjela. Vrhunski su bili posloženi, odigrali su taktički besprijekornu utakmicu. Hajduk i Osijek? I tu je pravovremeno poslano upozorenje da u tim klubovima prije svega treba raditi. Ali ne nasumce, nego iz nekog sustava, neke organizacije.

Bez plana nemaš šanse

Na tu temu kazao je i ovo...

- Od danas do sutra ne može se napraviti baš ništa! Ostale u hrvatskom nogometu treba brinuti dominacija Dinama s jedne strane, a s druge strane njihova nemoć. U ovo današnje doba svi rade, svi ulažu, svi se bore za što bolje uvjete za treninge. Mislim da svi ostali osim Dinama moraju razmisliti u kojem smjeru ide sve to skupa. Ali bez rada, bez plana, bez organizacije, danas u nogometu nemaš baš nikakve šanse. Može se dogoditi jedan bljesak, ali odmah slijedi otrežnjenje. Treba stvoriti dobru atmosferu, vjerovati u rad, samo se tako može nešto napraviti. Zaboravite vi talente, spektakularnost. Ma, posvetite se terenu, travi i - “peglaj” - zaključio je Matjaž Kek.

Dobro posložen i vođen

Evo što nam je kazao trener koji je jednu utakmicu vodio Dinamo u Ligi prvaka, a donedavno je bio i trener Rijeke, s kojom se borio za naslov prvaka. Dakako, riječ je o Željku Sopiću.

- Dinamo je ove godine jako dobro posložen i jako dobro vođen. Ima realne šanse osvajati bodove. Ako se neke stvari poslože kako treba u pravom trenutku, može uzimati bodove protiv Slovana, Celtica, Salzburga, Monaca... A konačno, Modri mogu i otkinuti neki bod Bayernu, Arsenalu, Borussiji Dortmund, Milanu, zašto ne? Nikad se ne treba predavati. Ali, isto tako, Dinamo si ne treba stvarati nikakav pritisak, nikakav presing - kaže nam za početak Sopić.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Veli da je Dinamo izbacio Qarabag, koji je jako dobra momčad.

- Kad takvu momčad pobijediš ukupno s 5:0, sam sebi možeš čestitati. To je veliki rezultat, a tek će se vidjeti kad Azeri krenu igrati u Europskoj ligi o kakvoj se momčadi radi i kako su Modri napravili veliku stvar za sebe i za ostali hrvatski klupski nogomet. Nažalost, bili su jedini.

Linker
05. rujan 2024 10:47