Martin Baturina

 DAMIR KRAJAC Cropix
JUNAK DERBIJA

Stvara se nova Dinamova desetka: ‘Nisi dobar onako kako ćaća kaže, već kako drugi kažu...‘

Veznjak koji je još tinejdžer u samo dvije minute je asistirao i zabio za veliki trijumf novog prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. svibanj 2022. 15:17

Martin Baturina (19) bio je najveća priča Dinamove utakmice s Hajdukom. Trener Ante Čačić uveo ga je u igru u 90+5. minuti, pet minuta kasnije je mlađahni veznjak asistirao Mislavu Oršiću za vodstvo Dinama, da bi onda postigao pogodak i tako zaključio nevjerojatno uzbudljivu priču iz Maksimira.

- Rekao mi je trener da uđem i zabijem gol! Eto... Zabio sam. Ne, nije mi rekao da asistiram, ali i to se poklopilo - govorio nam je nakon utakmice presretni Martin Baturina s medaljom oko vrata i s nestvarno širokim osmijehom na licu.

Veliki talent

Bila je to, naravno, jedna od utakmica koja se događa jednom u životu. Makar, Baturina je tek na početku karijere, možda će mu se dogoditi još koja takva. Tog mladića inače svi vide kao novu Dinamovu “desetku”. Hoće li zaista postati nova plava “desetka”? To ćemo vidjeti već iduće sezone. Prije otprilike tjedan dana razgovarali smo s glavnim čovjekom Lokomotive Božidarom Šikićem...

- Da je Baturina ove sezone igrao u Lokomotivi, iduće bi već bio standardni igrač Dinama, član prve jedanaestorice - ustvrdio je iskusni nogometni djelatnik Šikić.

Ali, eto, tko zna, možda će i bez odijevanja Lokomotivinog dresa to postati. O tom dečku već duže vremena se govori kao o bogodanom talentu. Međutim, ove sezone nije imao mnogo prilika. Bivši trener, prvi od trojice ove sezone, Damir Krznar, iznenadio je u Koprivnici, krajem rujna prošle godine, kada je od prve minute na teren poslao mladog Martina. Centralni vezni igrač, sin poznatog oca Mate i brat napadača Roka, koji je trenutačno igrač Ferencvarosa, pokazao je puno protiv Slaven Belupa i potvrdio da sve što kažu nogometni znalci ima podlogu.

Potreban oprez

Znali smo to, doduše, i prije, ali kad mladac tako odigra u svom, recimo, prvom pravom nastupu za Modre, onda je cijela priča o njemu dobila još jednu dimenziju više. Asistirao je Deniju Juriću za pogodak, odigrao je još nekoliko sjajnih poteza, djelovao je mladalački zaigrano i razigrano.

Naravno, kad je tako mladi igrač u pitanju, uvijek treba biti oprezan u nekakvim predviđanjima. Bilo je mnogo talentiranih mladih nogometaša za koje biste ste zakleli da će autorizirati veliku karijeru, pa je negdje zapelo. Ili zbog nekog zastoja u razvoju, nedovoljnog broja minuta, trenerskog nepovjerenja... No, nakon te utakmice sa Slavenom Belupom odigrao je još samo svih devedeset minuta u sljedećem okršaju s Hrvatskim dragovoljcem, gdje je opet asistirao - dva puta. I to je uglavnom bilo to... Niti Krznar, a niti kasnije Kopić, nisu ga previše koristili. Na kraju sezone je u HNL-u upisao ovakvu statistiku; igrao je na 13 utakmica, ukupno samo 343 minute, ali je u toj maloj minutaži postigao dva pogotka (Šibeniku i Hajduku) i pet puta asistirao! U prvom pretkolu Lige prvaka dobio je nešto više od pet minuta protiv Valura, u Europskoj ligi sedam minuta protiv Genka, te 45 minuta protiv Rapida.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Jučer smo porazgovarali s njegovim ocem, bivšim poznatim nogometašem Matom Baturinom, koji nam je odmah na startu kazao...

- Znate, ne bih ja o svom sinu. Nisi dobar onako kako ćaća kaže, već kako drugi kažu.

Ipak, uspjeli smo ga nekako nagovoriti da prozbori nekoliko rečenica o svom sinu, junaku vječnog derbija s Hajdukom u subotu.

- Jako, jako sam ponosan na svog sina. Nakon utakmice sam ga vidio samo minutu. Došao je kući, odjenuo se nabrzaka i odmah otišao na slavlje. Uopće ne znam kad se vratio doma...

Lako nakon utakmice

Pitali smo kako je doživio maksimirsku partiju sina Martina, osim što je ponosan...

- Asistencija i gol u samo dvije minute. Pa, jednom u životu se tako nešto događa. U dvije minute na samom kraju napraviš sve što treba. Ne znam jesam li ikad tako nešto vidio, ne mogu se sad sjetiti.

Kazali smo Mati kako nam je Martin kazao da mu je trener prije ulaska u igru rekao da uđe i zabije, pa je on to, eto, i napravio.

- Ha, ha, ha... Lako mu je bilo to govoriti nakon utakmice.

Kad smo tatu pitali vidi li ga sljedeće sezone kao novu Dinamovu “desetku”, stao je na loptu...

- Ne volim vam ja ništa pričati. Što ću ja pričati? Nema smisla. Mogu, recimo, pohvaliti Brunu Petkovića, koji je odigrao sjajnu utakmicu, pa neću valjda hvaliti svoga sina? Bit će kako će biti - zaključio je Mate Baturina.

Eto, je li kraj ove sezone najavio veliku mladog Martina Baturine sljedeće? Vidjet ćemo, ali da je na vidiku nova Dinamova “desetka” u skoroj budućnosti, ne bi trebalo sumnjati.

BATURININ CV

Datum rođenja:

16. veljače 2003.

Mjesto rođenja:

Split

Visina/težina:

172 cm/68 kg

Aktualni klub:

Dinamo Zagreb

Vrijednost na TM:

2,0 mil. eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 12:50