Luka Ivanušec i sudac Stieler

 RONALD GORSIC Cropix
VRUĆA TEMA

Sučić je bio puno bolji od Ivanušeca! Ali, to ne znači da je od prve minute trebao krenuti Baturina...

Baturina je potvrdio potencijal i protiv austrijskog prvaka, ali modrima ne treba ‘novi Kovačić‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. listopad 2022. 19:28

Malo se zamjerki može uputiti Dinamovim nogometašima i treneru Anti Čačiću nakon utakmice sa Salzburgom. Sve je bilo dobro posloženo, Dinamo je poput preciznog satnog mehanizma funkcionirao 60 minuta, a onda je do izražaja došla mladost austrijskog kluba, koja je imala više energije i dominirala je u završnici dvoboja.

Čačić je, istina, mijenjao, poglavito stoga jer je bio primoran - Ademi više nije mogao, Mišić je dobio udarac u kuk, Špikić se ispuhao, kao i Ristovski, Ivanušec je "osjetio" mišić... Novi su igrači unijeli novu energiju, ali bilo je poremećeno ono što je taktički dobro funkcioniralo, a k tome je i Oršić dobio udarac zbog kojeg je posljednjih desetak minuta više bio promatrač na boku, nego aktivni sudionik utakmice. A u tom je dijelu utakmice trebao češće ulaziti u sredinu, budući da je nedostajao jedan vezni igrač. S klupe su, naime, ušli veznjaci Baturina i Bulat, jedini vezni igrači koje je Dinamo imao na klupi, a igru su napustili i Ademi i Mišić i Ivanušec.

I baš je opet oko Ivanušeca počela rasprava je li umjesto njega trebao igrati Baturina? Činjenica jest da Ivanušec nije na željenoj razini forme i stoga se logičnim postavlja upit je li dobro "čekati" njegov povratak u formu kroz utakmice na najvišoj razini? Gdjekad je dobro napraviti stanku od jedne utakmice, kako bi se igrač odmorio, osvježio i podignuo svoju razinu igre. Međutim, Čačić je u svakodnevnom kontaktu s igračima kroz trening i svakako može najbolje procijeniti u kakvom je stanju neki igrač.

Ivanušec nije dobro ušao u utakmicu. Imao je nekoliko pogrešnih dodavanja, jedno je takvo i kažnjeno ranim pogotkom gostiju. A kad je tako, kad se iz "čista mira" gube lopte u otvaranju, to unosi nemir u momčad, poremeti se ritam i dovodi do povećane energetske potrošnje igrača, koji se opet moraju izboriti za tu loptu. I uložiti veliki trud, a onda se lopta prelako izgubi nakon nenadane tehničke pogreške.

S druge, pak, strane, usporedimo li igru Sučića i Ivanušeca, opipljiva je bila razlika u korist Salzburgova veznjaka. Iako se Sučić posve razmahao tek u zadnjih pola sata, kad je Dinamo energetski pao, u prvom dijelu nije griješio i gubio lopte. Kad nije mogao točno dodati, onda je odgodio to dodavanje i sačuvao je loptu u nogama, odlično procijenivši kako je bolje gdjekad umrtviti igru i zaigrati sporije. Što je, inače, posve suprotno uobičajenom načinu igre austrijskog prvaka, koji uživa u tom "dum-dum" nogometu, prepunom trke, ali i s dosta pogrešaka. No, lopta je ostajala u posjedu njegove momčadi i nije riskantnim dodavanjima dovodio u opasnost svoje suigrače.

image

Luka Sučić u akciji

RONALD GORSIC Cropix

Drugi je upit je li Baturina taj profil igrača kakav je Dinamu trebao od početka dvoboja protiv Salzburga? Baturini, naime, više odgovara igra u kojoj je slobodniji, u kojoj ima više loptu u nogama i prima je bez igrača na leđima. A to je protiv suparnika kakav je bio Salzburg, praktički bilo nemoguće. No, kad je i Salzburg spustio ritam, Baturina je svojim ulaskom donio živost i povezao plave redove.

Teško je procijeniti je li Baturina trebao igrati od prve minute. Čačićeva je ideja bila jasna i imala je podlogu, nije bez razloga uoči utakmice isticao da se igra 90 minuta. U svakom slučaju, Baturina je potvrdio svoj nemali potencijal i protiv austrijskog prvaka, iznudio je i Sučićev žuti karton u izravnom, žestokom duelu, njegova je lucidnost došla do izražaja u toj završnici dvoboja. A bi li tako bilo i da je igrao od početka, možemo sad samo nagađati.

Da Baturina iza sebe ima godinu dana ozbiljnog igranja, onda bismo zacijelo mogli razgovarati o dvoumici Ivanušec ili Baturina. Ali, to je već pitanje za bivšeg trenera Kopića, a ne za Čačića, budući da kod Kopića Baturina nije bio ni blizu sastavu. A Čačić je zapravo Baturini proljetos dao priliku. Kao i Špikiću...

Ivanušec je tehnički griješio, imao je lošijih rješenja, ali trkački je moćan igrač, izdržljiv je i agilan, iskusniji je od Baturine. Usput, prema nekim procjenama, Luka je najvrijedniji Dinamov eksponat, papirnata mu je cijena na tržištu oko 12 milijuna eura! Povremeni je reprezentativac, dakle, nije "bilo tko" u sastavu, a Baturina na klupi.

image

Tuga Martina Baturine

RONALD GORSIC Cropix

K tome, već sama spoznaja da se nameće rasprava je li trebao igrati afirmirani Ivanušec, ili nadareni Baturina, dostatno govori kako je Dinamo promovirao i "pokazao" još jednog svog mladog igrača! Ali, ne želi ponavljanje "slučaja Kovačić", kad je zbog klupskog projekta patio rezultat u Ligi prvaka.

Istina je, Dinamo je na Kovačiću zaradio veliki novac, ali u onim tinejdžerskim godinama "Kova" nije igrački bio na razini koju traži Liga prvaka. Čačić je strpljiv s Baturinom, vjeruje u njega i najvažnije je da Baturina također bude strpljiv, kao što je bio dosad, te da svakom svojom utakmicom potvrđuje svoju neprijepornu i silnu nadarenost...

Linker
25. travanj 2024 06:47