GORAN MEHKEK Cropix
REAKCIJE NA SUPERLIGU

Superligu odbacile najjače lige Europe, Manchester United, Bayern, PSG..., a evo što je poručio zagrebački Dinamo

Nakon što je niz uglednih europskih klubova odbilo Superligu, isto je učinio aktualni hrvatski prvak
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. prosinac 2023. 17:17

Engleski klubovi prvi su se prije dvije godine povukli iz projekta, a Manchester United obznanio je javnosti da mogućnost otvaranja Superlige ne mijena njihove planove.

"Naš stav nije se promijenio. Ostajemo u potpunosti predani sudjelovanju u UEFA-inim natjecanjima i pozitivnoj suradnji s UEFA-om, Premier ligom i drugim klubovima koji rade na kontinuiranom razvoju europske nogometne igre", stoji na službenoj stranici kluba.

Sličnog je stava i Atletico Madrid:

"Europska nogometna obitelj ne želi Superligu. Njemačka, Francuska, Engleska, Italija, Španjolska (osim Real Madrida i Barcelone) i tako dalje. Nitko od njih ne želi ovo natjecanje. Zalažemo se za zaštitu velike obitelji europskog nogometa i domaćih liga, te ostvarivanje kvalifikacija za europska natjecanja na terenu. Razmatranje da UEFA drži monopol je besmisleno."

Izvršni direktor Bayerna i potpredsjednik ECA-e Jan-Christian Dreesen također se protivi Superligi:

- Bundesliga je temelj našeg kluba, kao što sve nacionalne lige predstavljaju temelj nogometnih klubova. Naša je dužnost i duboko uvjerenje da je ojačamo, a ne oslabimo. Stojimo uz europska klupska natjecanja pod okriljem UEFA-e. Još jednom i vrlo jasno; vrata za Superligu u Bayernu ostaju zatvorena.

Istog stava su i Borussia Dortmund, PSG, a i engleska Premier liga iznijela je jasan stav:

- Ova presuda ne podržava Superligu, a Premier liga odbija takav koncept - naveli su. I iz francuske Ligue 1 stiže isti stav, kao i iz njemačke Bundeslige, te španjolske La Lige (izuzev Barcelone i Real Madrida).

Danas poslijepodne se o projektu Superlige negativno izjasnio i Dinamo.

"GNK Dinamo primio je vijest o presudi koju je donio Europski sud pravde u vezi slučaja Superlige. Kao klub ni na koji način ne podržavamo tzv. projekt Superlige i ostajemo predani suradnji s ECA-om, zajedno s našim europskim kolegama, kako bismo podržali vrijednosti koje definiraju europski nogomet. To će se postići isključivo kroz snažno partnerstvo koje ECA ima s UEFA-om", stoji u službenom priopćenju zagrebačkog kluba.

Izjasnila se i FIFA, ali bez konkretnog iskaza o reakciji na odluku.

"Analizirat ćemo odluku u koordinaciji s UEFA-om, drugim konfederacijama i savezima članicama. Dok to činimo, suzdržavamo se daljnjeg komentiranja. U skladu sa svojim Statutom, FIFA čvrsto vjeruje u specifičnu prirodu sporta, uključujući piramidalnu strukturu i načelima natjecateljske ravnoteže i financijske solidarnosti. Nogomet duguje svoju dugu i uspješnu povijest gore navedenim tijelima", napisali su.



Rijeka kao i Dinamo protiv Superlige

Nakon zagrebačkog Dinama koji je službeno odbio nogometnu Superligu isto je učinila i Rijeka, trenutačno drugoplasirana momčad na prvoligaškoj ljestvici.

„Hrvatski nogometni klub Rijeka primio je vijest i upoznat je s odlukom Europskog suda pravde u vezi slučaja Superlige. HNK Rijeka podržavat će i dalje rad Europskog udruženja klubova, uz ostale europske klubove, u želji da se i dalje provode vrijednosti koje čine europski nogomet. To se prije svega može ostvariti suradnjom ECA-e i UEFA-e kroz Europski sportski model. Sukladno tome HNK Rijeka, kao član ECA-e, ne podržava osnivanje Superlige, stoji u službenom priopćenju prvoligaša s Rujevice. (Hina)

Linker
06. svibanj 2024 12:12