RONALD GORSIC Cropix
STRUČNJACI PROGOVARAJU

Šušak: Dinamo se raspao, ali Ante to može izvući, evo i kako; Bogdan: Igrači jednu stvar rade krivo

‘Jednu stvar u dvoboju s Milanom nisam očekivao, tad je sve krenulo krivo...‘, kazao je Ivo Šušak.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. listopad 2022. 12:19

Čačić pao tek na 19. ispitu u HNL-u

Brojač Ante Čačića zaustavio se na 18, od Gorice 24. travnja do Osijeka 29. listopada nanizao je toliko ligaških utakmica bez poraza (15 pobjeda i 3 remija). Pao je tek na 19. ispitu, u Gradskom vrtu završio se krasni prvenstveni niz modrog kluba od 188 dana bez poraza u prvenstvu. Morao je negdje doći, bez obzira koliko je Dinamo dobar, ponavljanje sezone 2014./15. kad je pod vodstvom Zorana Mamića Prvu HNL okončao bez kapitulacije (26 pobjeda i 10 remija) ipak bi bilo malo previše za očekivati čak i od onih najzaljubljenijih navijača u plavu boju. Start je svakako bio odličan, 13 startnih utakmica u kojima Modri nisu posrnuli (11 pobjeda, dva remija), ali pamte se u Maksimiru i dulje serije od otvorenja prvenstva pa do prvog poraza.

0 - 2014./15.

28. - 1992./93.

22. - 2017./18.

15. - 2003./04., 2018./19.

14. - 1999./00., 2015./16., 2022./23.

13. - 2006./07.

12. - 1998./99.

11 - 2009./10., 2011./12., 2020./21.

10. - 2001./02.

9. - 2007./08., 2012./13., 2013./14.

8. - 1996./97., 2008./09., 2016./17.

7. - 1994./95.

6 - 2000./01., 2002./03., 2004./05., 2019./20.

4. - 1992., 1995./96., 1997./98.

2. - 1993./94., 2005./06., 2010./11.

1. - 2021./22.

Dinamo je porazom u Osijeku zaključio daleko najlošiji mjesec otkako se Ante Čačić vratio na klupu. Uoči listopada projekcije su bile jasne - dva ogleda s RB Salzburgom uvelike će definirati domet u Ligi prvaka, a derbiji s Hajdukom i Osijekom bodovni odnos s glavnim pratiteljima u prvenstvu. Bio je to drugi vrhunac polusezone...

Za razliku od prvog, kojeg su Modri pobjedom u produžetku nad Bodo/Glimtom i plasmanom u skupinu Lige prvaka zaključili otvaranjem pjenušca, u ovom nisu napravili dobar posao.

Nisu dali sve

Dinamo je u listopadu igrao sedam utakmica, u njima je svladao samo Slaven Belupo i Varaždin, ima i dva remije te tri poraza. U četiri susreta proklamirana kao ključna osvojio je tek dva boda. Jedan s RB-om doma i jedan s Hajdukom vani. No, upravo taj neodlučeni ishod na Poljudu više od ičega zagrebački klub drži u povoljnoj poziciji. Da Dinamo nije izjednačio na Poljudu, danas na Maksimiru ne bi bilo spokoja. Svlada li Šibenik doma i Rijeku vani govorit će se o vrlo uspješnoj polusezoni, neovisno što se dogodilo na Stamford Bridgeu... Opet, ne dogodi li se čudo u srijedu, ostat će bez Europe, prvi put nakon dva vezana prolaska neće ga biti nakon Božića u međunarodnom natjecanju, a u domaćoj ligi pitanje je kakvu će imati prednost.

Zašto su Modri pali? Pitali smo iskusne nogometne stručnjake Ivu Šuška i Srećka Bogdana. Ivo Šušak je zanimljiv i konkretan:

- I trener i igrači uljuljkali su se u samozadovoljstvu. Mislili su da će se dobri rezultati nastaviti po inerciji. Posljedica toga je što nisu izvukli na terenu iz sebe svu energiju koju imaju, pa je izgledalo ponekad kao da energije niti nemaju, te su počeli griješiti jer sve dolazi iz glave. Od pristupa do koncentracije...

image

Ivo Šušak

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Iznenadila ga je utakmica u Osijeku.

- Nisam očekivao da će se udarac koji je Milan priredio Dinamu osjetiti u HNL-u, predviđao sam da će brzo izaći iz krize rezultata i igre, iako prvo poluvrijeme s Milanom nije bio za podcijeniti. Kasniji je raspad sustava djelovao kao šok na momčad. Iznenadilo me što je Dinamo poražen u Osijeku, bio sam uvjeren da će pobijediti i tako najaviti dobar nastup u Londonu. Ipak, ne vjerujem da je to ulazak u ozbiljniju krizu. Dinamo ima kadar s kojim je u stanju prebroditi ovu situaciju. Pojedinačna kvaliteta nije upitna, a siguran sam da će trener zajedno s momčadi skupiti glave i krenuti u seriju dobrih igara i rezultata. Vrlo je to bitno za mirniji ulazak u proljeće i ostvarenje osnovnog cilja - prvog mjesta u HNL-u.

O razlozima koji su doveli do problema još je rekao:

- Razdoblje dobrih rezultata prihvatili su kao nešto normalno i postojalo je uvjerenje da je sama pojedinačna kvaliteta dostatna da se pobjeđuje. Nisam siguran da je bilo dovoljnog utroška energije kako bi u ovih zadnjih sedam utakmica u listopadu napravili više. Mislim da svaki pojedinac u Dinamu ima tu energiju, međutim, da bi je prezentirao to mora krenuti iz glave - ja moram, ja mogu, ja hoću. Ako to shvate, već u Londonu bi Dinamo mogao biti dobar i s time bi najavio da će dobiti ostala dva susreta prvenstvu. U pitanju su samo glave igrača. Uvjeren sam da posjeduju energiju i moraju je pokazati na utakmici.

Mogu izvući

Čačić prigovara trenerima koji ga komentiraju, no on je na položaju koji je podvrgnut javnoj analizi. U čemu je pogriješio?

- On je dio momčadi i ponekad počne razmišljati kao igrači da su superiorni i da rezultat dolazi kao produkt kvalitete. Pogotovo u domaćem prvenstvu. Podražaj koji trener treba projicirati igračima mora biti do kraja naglašen kako bi svaki pojedinac dao maksimum. Treneri su ljudi koji se isto mogu uljuljkati u pozitivnom rezultatu, ali vjerujem da je dovoljno iskusan, te da će znati probuditi u svakom pojedincu motiv da pruži maksimum. I treneru uđu u glavu razmišljanja igrača “lako ćemo”. No, Ante to može izvući već u Londonu.

Kažete da je i u stožeru došlo do samozadovoljstva?

- Da. Sigurno. Oni žele da igrači padnu pod njihov utjecaj, ali i treneri padnu pod utjecaj igrača koji su bili samozadovoljni i to je možda uzrokovalo što nisu bili dobri u nekoliko susreta. Posljedica su i pogreške jer glava je centar svega. Ona mora biti prava da bi kvaliteta došla do izražaja - zaključio je Šušak, koji je u više navrata radio u Dinamu, ali i u brojnim drugim klubovima i reprezentacijama.

Srećko Bogdan, pak, drži da se neke nogometaše trebalo više odmarati tijekom sezone.

- Dinamu se dogodilo da u kratkom vremenu igra jako bitne utakmice u Ligi prvaka i prvenstvu, a svaki poraz u HNL-u se teško prima, pa trenutačno stvari ne izgledaju dobro. Očito je došlo do umora, igrači se troše, ali Dinamo ima širok kadar i trebalo je kombinirati, slagati ekipu na način da bude dovoljno moćna, a da se neke poštedi. Vidite da i Real Madrid odmara Luku Modrića. Dinamo ima jako dobar sastav, mogao je raspoređivati snage - rekao je Bogdan, nekad kao igrač kapetan zagrebačkog kluba, a 2005. drugi u HNL-u kao trener s Interom.

Dodao je:

- Čačić ima rezultate, ušao je u Ligi prvaka, osvojio je četiri boda, što nije dovoljno za prolaz, ali je učinak kojeg se ne moraju sramiti, u prvenstvu je prvi, a dakako da se neke stvari uvijek mogu napraviti bolje. Međutim, ne bi trebalo diskutirati samo o treneru, nego i o igračima.

image

Srećko Bogdan

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Nužan je kontinuitet

Što želite reći?

- Moraju znati da ne mogu živjeti na staroj slavi, da na svakoj utakmici moraju potvrditi da zavrjeđuju dres Dinama i mjesto u reprezentaciji. Nije dovoljno igrati na visokoj razini pojedine utakmice nego to ponavljati u kontinuitetu. Svatko ima svoje razmišljanje, no jedino teren govori o njima.

Što očekujete od Modrih u studenom?

- To pitajte igrače. Trener Čačić zna što treba napraviti, ali najviše će ovisiti o igračima - konstatirao je Bogdan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 10:12