Ronald Goršić/Cropix
ISPLATILO GA SE ČEKATI

Svi su pričali o Petkoviću, ali zaboravili kakvog je spasitelja Dinamo imao u ključnim trenucima

Na Opus Areni je čupao Modre u nezgodnim trenucima, a protiv Slaven Belupa bio perfektan
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. rujan 2023. 11:26

Ivanu Nevistiću, plavoj “jedinici”, utakmica protiv Slavena Belupa bila je prva u kojoj ove sezone, nakon što je zamijenio Dominika Livakovića, nije primio pogodak. Prvi, kako to volimo kazati, “clean sheet”.

U HNL-u je protiv Rijeke primio jedan pogodak, u Osijeku dva, u Europi je u Maksimiru jedna lopta ušla u mrežu protiv Sparte, u Pragu čak četiri... Pet utakmica, osam primljenih golova. Nije neka statistika kad se radi o vrataru Dinama, zar ne?

Kako to biva, odmah su se počele javljati i sumnje, je li Nevistić zaista prava zamjena za Livakovića, je li on vratar za hrvatskog prvaka? Istina, u nekim utakmicama je izgledao pomalo nesigurno, očekivalo se da će bolje reagirati u nekim situacijama, recimo, kod golova na Opus Areni i u češkoj prijestolnici kad je lopta ušla u njegov kut... Međutim, bilo je i obrana koje su se, recimo, nekako zaboravile, pogotovo one kad je Dinamo bio na konopcima u Osijeku, kad je nakon gola Miereza mogao primiti još poneki pogodak, no Nevistić je spašavao.

Sjetite se kako je samo “skinuo” onaj udarac Bukvića koji je kretao prema “rašljama”.

Konačna odluka

Nakon te utakmice, koja je možda bila i prekretnica Dinamove sezone jer je poraz mogao biti koban, uglavnom se pričalo o jedanaestercima i golovima Petkovića, o velikom preokretu Modrih, a do njega ne bi ni došlo da Nevistić nije svojoj momčadi bacio pojas za spašavanje kad je već duboko bila pod vodom. U međuvremenu se u plavom domu pričalo o mogućem dolasku Nediljka Labrovića, ali na koncu je odlučeno da prvi vratar ostaje - Nevistić!

image
RANKO SUVAR Cropix

Dinamo je u subotu sigurno dobio Slaven Belupo, uvjerljivo i bez problema, ali ne zaboravite da su Farmaceuti imali zicer kod 0:0, Šakota je pucao iz blizine, a Nevistić je sjajno obranio. Tko zna kako bi bilo da je ta lopta ušla u mrežu. Imao je nakon toga još jednu ozbiljnu obranu.

Nije uzalud trener gostiju Roy Ferenčina nakon utakmice kazao kako se ne može oteti dojma da je sve moglo drukčije završiti da je ta lopta kod neodlučenog rezultata ušla u Dinamovu mrežu. Svjestan je te priče bio i trener Modrih Sergej Jakirović, koji je nakon pobjede svoje momčadi posebno pohvalio Nevistića, kazavši kako mu je iznimno drago što se predstavio u tako dobrom svjetlu.

Čekanje prilike

Zanimljiva je priča Ivana Nevistića. Dinamo ga je krajem siječnja 2021. godine kupio od Rijeke, spominjala se transferna svota od tri milijuna eura. Ostavio ga je na posudbi kod prodavača, dakle, na Rujevici. Nevistić je te sezone briljirao u Europskoj ligi, bio je uspješan, znao se naći u momčadi kola. Sve je bilo bjelodano jasno, Dinamo je kupio nasljednika Dominika Livakovića, a Nevistić se tada čak negdje spominjao i u kontekstu reprezentacije.

"Naravno da nije lako zamijeniti Livija. Svi znamo što je on predstavljao za ovaj klub. Bio je puno više od vratara. Bio je kapetan i vođa"

Nešto kasnije Nevistić se vratio s posudbe, ali Livaković se - nije prodao! Nevistić stoga seli na posudbu u Lokomotivu. Opet je sve bilo logično, morao je braniti, nije mogao samo gledati s klupe kako brani Livaković, a u Kupu Zagorac jer je Zagi bio nominiran kao vratar za kup-natjecanje. Odradio je Nevistić odličnu sezonu u Lokomotivi, a onda se opet vratio u plave dvore.

Priča je bila ista kao i sezonu prije, dakle, očekivala se prodaja Livakovića, a onda bi se za “jedinicu” trebali potući Nevistić i Zagorac, s time da se prednost ipak davala Nevistiću, Međutim, ljetni mercato je prošao, ali Livaković je opet ostao u Maksimiru, najbolji hrvatski vratar nije realizirao inozemni transfer. Nevistiću je opet ponuđena opcija ponovne posudbe u Lokomotivu, međutim, on je u suradnji sa svojim zastupnikom tu mogućnost odbio.

I, eto, sad se konačno prodao Livaković, a Nevistić je postao prvi vratar Modrih. Znači li to da će na toj poziciji ostati dugoročno, primjerice, kao Livaković ili je još uvijek na prijemnom ispitu? Vrijeme će vrlo brzo pokazati.

Novo iskušenje

Nakon ogleda sa Slavenom Belupom nakratko smo porazgovarali s plavim golmanom. Nije htio ulaziti u neke dublje razgovore, valjda je mislio “što ću sad davati velike intervjue nakon što prvi put kao vratar Dinama nisam primio pogodak”. Ali, ipak je nešto kazao...

- Znači mi puno ova utakmica protiv Belupa. Trebala mi je jedna takva, ali na kraju dana to je moj posao. Pomoći momčadi koliko god mogu.

image
RANKO SUVAR Cropix

Pitali smo ga je li ga pokolebala ona utakmica u Pragu kad je inkasirao četiri komada?

- Nikad nije ugodno primiti četiri pogotka kao u Pragu, ali sve su to utakmice iz kojih treba učiti. Jako je važna bila pobjeda u Osijeku, pogotovo na psihološkom planu. Dižemo se svi zajedno i mislim da smo na pravom putu. Drago mi je da nismo primili pogodak na zadnjoj utakmici, ali najbitnije je da smo upisali tri boda. Naravno da nije lako zamijeniti Livija. Svi znamo što je on predstavljao za ovaj klub. Bio je puno više od vratara. Bio je kapetan i vođa. Sjajan je to vratar, imao sam veliku sreću da sam mogao učiti i raditi s njim.

U četvrtak protiv Astane čeka ga već novo iskušenje.

- U četvrtak kreće novo natjecanje za nas. Dat ćemo, naravno, sve od sebe da doguramo što dalje i da predstavljamo Dinamo u Europi kako smo i svih ovih godina. Očekujem da se prije svega vratimo na vrh u HNL-u. To je imperativ za sve nas. Na dobrom smo putu i samo tako trebamo nastaviti - zaključio je Nevistić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 17:52