RONALD GORSIC Cropix
MODRI STROJ ZA GOLOVE

Svi žele vidjeti što će Oršić napraviti Milanu: ‘Ako Fofana vrijedi 80 milijuna, koliko tek on vrijedi?‘

Mislav Oršić je još jednom zadivio cijeli svijet svojoj sjajnom izvedbom i rušenjem Chelseaja
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 08. rujan 2022. 12:08

Opet je potvrdio kako je pravi otrov za engleske klubove. Rečenica je to koja se mogla čuti na BBC-ju nakon što je Mislav Oršić srušio Chelsea. Teško se ne složiti s tim jer je 29-godišnjak na Dinamovu lijevom krilu u posljednje dvije sezone najprije postigao hat-trick u antologijskoj pobjedi nad Tottenhamom, zatim spektakularnom "raketom" srušio West Ham u Londonu, da bi u utorak na Maksimiru, laganim potkopavanjem presudio i "bluesima". U istom razdoblju, više golova, njih osam, premierligašima je zabio samo jedan čovjek - Karim Benzema.

Iako je momčad Thomasa Tuchela dominirala na otvaranju susreta, u 13. je minuti Robert Ljubičić presjekao dodavanje Raheema Sterlinga i odmah potom uputio dugu loptu prema Bruni Petkoviću. Povratnik u hrvatsku reprezentaciju sjajnim je dodirom glavom produžio loptu do Oršića, koji ju je prsima spustio pred sebe, gurnuo si u dugačak "for" i s centra igrališta krenuo u utrku s Wesleyjem Fofanom. Branič koji je ovog ljeta stigao iz Leicestera na Stamford Bridge za 80,40 milijuna eura, u toj utrci nije imao apsolutno nikakve šanse.

Trn u oku Engleza

Oršić je upalio sve motore i, poput najelitnijih sprintera, sjurio se prema suparničkom kaznenom prostoru, dok mu je nemoćni i poniženi Fofana gledao u leđa. Oršićeva 50-metarska sprinterska dionica i način na koji je izdominirao 21-godišnjeg Francuza najbolje ilustriraju ono što on već godinama donosi Dinamu na terenu. Fizičku moć, hrabrost i odvažnost. Ako tome pridodamo da je navedenu trkačku sekvencu završio tako što je hladnokrvno potkopao loptu preko Kepe Arrizabalage i poslao ju u gol, možemo zaključiti i da je, po tko zna koji put, dokazao da je najopasnije oružje Dinamove napadačke artiljerije.

Nakon spektakularne pobjede zagrebačkih "modrih" nad londonskim "bluesima", u britanskom javnom prostoru zavladali su šok i nevjerica. Nitko nije mogao zamisliti da će Chelsea, dvostruki prvak Europe, čija tržišna vrijednost, prema Transfermarktu, iznosi 798,50 milijuna eura, izgubiti od gotovo osam puta manje vrijedne momčadi iz Zagreba. Unatoč razočaranju, brojni engleski nogometaši i stručnjaci naklonili su se junaku maksimirske večeri.

"Fofana stoji pogrešno, a Oršić, koji je trn u oku engleskim momčadima, to krasno koristi i zabija sjajan gol", izjavio je nakon utakmice umirovljeni engleski reprezentativac i bivši igrač Chelseaja Joe Cole za BBC, a slično razmišlja nekadašnji stoper Arsenala Martin Keown.

"Nevjerojatno! Stvarno sam mislio da je Fofana, s brzinom koju posjeduje, trebao uhvatiti Oršića. Mislim da i Tuchel gleda u to i pita se kako je, zaboga, zabio od tamo", rekao je 56-godišnjak i zapitao se:

"Ako Fofana vrijedi 80 milijuna eura, koliko onda vrijedi Oršić?"

Sljedeća pozornica: Milano

Bio je to Oršićev 27. pogodak za Dinamo u europskim natjecanjima - čime je učvrstio svoju poziciju na tronu među "modrim" strijelcima. Iako se na početku sezone spekuliralo o Oršićevoj poziciji, jer je Čačić dozirao njegovu minutažu, on je vrlo brzo postigao optimalnu radnu temperaturu i zadržao status zapovjednika modre napadačke konjice. U osam prvenstvenih dvoboja postigao je pet pogodaka i upisao četiri asistencije te je trenutačno, uz Belju, vodeći strijelac HNL-a. U kvalifikacijama za Ligu prvaka dvaput je zabijao Ludogorecu, te jednom Bodø/Glimtu, da bi sada i natjecanje po skupinama otvorio novim pogotkom. Osim što je srušio Chelsea, koji je samo ovog ljeta iskrcao više od 280 milijuna eura na pojačanja, posljedično je presudio i Tuchelu kojem su se na Stamford Bridgeu jučer zahvalili na suradnji.

Teško je reći kako će Dinamova bajka završiti, ali jedno je sigurno: u svih preostalih pet utakmica Lige prvaka Oršića će se, s obzirom na njegovu fantastičnu formu i nevjerojatni momentum u kojem uživa, još puno toga pitati. A on će, nadamo se, na terenu progovarati na sebi svojstven način - prodorima, driblinzima, asistencijama i pogocima. Veselimo se vidjeti ga (14. rujna) u okršaju s Milanom. S nestrpljenjem očekujemo vidjeti hoće li se taj pristojni i odmjereni mladić, na travnjaku San Sira, ponovno transformirati u stroj za brutalno lomljenje suparničkih obrambenih bedema i nemilo trpanje njihovih mreža. Kažu da je stručnjak za engleske klubove, ali ni talijanski mu nisu mrski. Pitajte igrače Atalante...

Linker
25. travanj 2024 18:23