Gabriel Vidović u dresu Dinama

NOVI MODRI

‘Svi znamo koliko je Dinamo velik klub, kad sam saznao da me žele nisam razmišljao ni jednog trenutka‘

Mladi reprezentativac Hrvatske jedva čeka debi za Dinamo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. rujan 2023. 14:38

Baš s nestrpljenjem očekujemo prve minute Gabriela Vidovića (19) za maksimirske Modre. Novo lice Dinama trenutačno je na okupljanju mlade U-21 reprezentacija Hrvatske koja 12. rujna protiv Farskih otoka na gostovanju starta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Ako je netko možda propustio, veznjak mlade vrste i igrač Bayerna krajem kolovoza je stigao na posudbu u plave dvore, gdje će boraviti najmanje do konca sezone, uz mogućnost otkupa ugovora.

Sa samo 12 godina postao je član Bayernove nogometne akademije i ondje prošao sve uzraste uključujući i nastupe za prvu momčad. Priliku u prvom sastavu bavarskog velikana pružio mu je tadašnji trener Julian Nagelsmann u travnju prošle godine u bundesligaškom dvoboju protiv Arminije u Bielefeldu u kojem je Bayern pobijedio s 3:0. Vidović je potom upisao još tri nastupa za glavnu momčad, a bio je i na klupi u dvobojima osmine finala Lige prvaka protiv Salzburga i u četvrtfinalu protiv Villarreala.

image
Sven Leifer/imago sportfotodienst/Profimedia

U međuvremenu je paralelno nastupao za Bayernovu drugu momčad, a od rujne prošle godine igrao je na posudbi u nizozemskom Vitesseu. S mladom reprezentacijom je prošao kvalifikacijski ciklus za Europsko prvenstvo i potom sudjelovao i na završnom turniru u lipnju ove godine. Vidović je prethodno nastupio za njemačku U-15 reprezentaciju nakon čega je zaigrao za hrvatsku kadetsku i juniorsku nacionalnu momčad.

- Moja priča oko dolaska u Dinamo krenula je još u vrijeme dok je trener bio Igor Bišćan. On me je kontaktirao, došlo je nakon toga do kontakata klubova i eto me u Maksimiru. Želio sam doći u Dinamo, kad sam saznao da me klub želi ni o čemu drugome nisam razmišljao nego o dolasku u Zagreb. Znam da zvuči kao klasična rečenica, ali zaista sam sretan što sam u Dinamu, držim da ovdje mogu ostvariti svoje potencijale.

Kakve uspomene nosi iz Bayerna?

- Lijepe... Bio sam najmlađi hrvatski nogometaš koji je debitirao u Bundesligi. To su svakako događaji koji se pamte.

Misli li da je mogao biti i već sad u rosteru Bayerna? Ili je ipak bolje da je došao u plavi klub?

- Vjerujem u sebe, možda sam mogao i biti dio rostera Bayerna. Ali vjerujte nije lako biti u minhenskom klubu. Konkurencija je ogromna, tako da mislim da je Dinamo ovoga trenutka nešto najbolje što mi se moglo dogoditi.

Što očekuje od sebe u Jakirovićem sastavu, kad očekuje premijeru u HNL-u i Konferencijskog ligi?

- Nadam se - brzo. Na svakom treningu dajem sto posto od sebe, kako bih zaslužio svoj debi za Dinamo, kako bih dobio minutažu.

Veli da su ga suigrači sjajno primili.

- Od prvog dana svi su me super prihvatili, odmah sam osjetio da sam postao dio Dinamove obitelji. Brzo sam pronašao stan u Zagrebu, sve mi se jako brzo i jako dobro poklopilo. Znao sam neke dečke iz mlade reprezentacije, jako sam dobar s Martinom Baturinom, Robert Ljubičić i Josip Drmić me posebno dobro upoznaju sa svime. Baš je sve top.

Trener Sergej Jakirović?

- Odlično me prihvatio i veselim se suradnji s njim.

image
Pro Shots Photo Agency/ddp USA/Profimedia

Na kojim pozicijama možete igrati?

- Klasični sam prednji vezni. Ali spreman sam igrati sve pozicije u vezi i prema naprijed.

Kad je došao, svi su ga nekako vidjeli na poziciji lijevog krila...

- Kažem, prednji sam vezni, ali naravno, mogu igrati i na poziciji lijevog krila.

Drži li da će u Dinamu napraviti lijepu karijeru?

- Naravno da to mislim. Svi znamo kakav veliki klub je Dinamo, kako dobro radi s mladim igračima. Držim da ovdje zaista mogu jako puno pokazati, ostvariti sve svoje želje. I klupske naravno...

Znači, naslov prvaka, proljeće u Konferencijskoj ligi?

- Da, da... To bi bilo jako dobro. Dinamo sve to može, kvalitetna smo momčad, odmah sam vidio kakve sjajne suigrače imam u momčadi. Siguran sam da za mene starta jedno jako lijepo nogometno razdoblje.

Mladu reprezentaciju u utorak očekuje start europskih kvalifikacija. Prvi protivnik su Farski otoci. Iako su vjerojatno svi pomislili da je ta reprezentacija lagan zalogaj, nakon dva odigrana kola u našoj skupini, eto ih na prvom mjestu s četiri boda, prije neki dan dobili su na gostovanju Bjelorusiju s 3:2.

A kad se još sjetimo i njihovog prvaka Klaksvika koji se plasirao u Konferencijsku ligu u kojoj igra i Dinamo, onda to gostovanje i ne izgleda tako kao što je netko mislio da će izgledati, da će Farani biti ‘plitak potok‘?

- Farski otoci su ozbiljan protivnik. Sigurno ih nećemo podcijeniti. Međutim, biti na fokusirani primarno na nas. Želimo tu utakmicu odraditi kako treba i u kvalifikacije za Europsko prvenstvo startati na najbolji mogući način, pobjedom. Atmosfera u mladoj reprezentaciji je odlična, sve je super. Vjerujem da ćemo se s Farskih otoka vratiti s tri boda - zaključio je Vidović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 16:22