CROPIX Cropix
DOUBLE TROUBLE

‘Takva dva igrača uvijek bi trebali skupa igrati, to bi bila Dinamova supermoć! Broj 1? Nemojte me to pitati...‘

Ante Čačić je jedini u žiriju koji će izabrati “Mistera špicu”. Tko će ponijeti lentu, tko će biti “prvi pratitelj”?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. srpanj 2022. 16:44

Obojica su pod reflektorima, iskoračili su na modnu Dinamovu napadačku pistu, tko je bolji, konkretniji, tko će više zabijati? Mogu li igrati skupa u udarnoj postavi ili biti zajedno samo u nekim dijelovima utakmice? O Bruni Petkoviću i Josipu Drmiću je riječ, naravno...

Glava, noga, nema veze

Da Čačić, recimo, igra u formaciji 4-4-2 ili 3-5-2, onda se ne bismo bavili tim pitanjem, znamo da bi obojica bili “unutra”. Ali, znamo da Dinamov trener voli formaciju 4-2-3-1, a tu onda ima mjesta za samo jednog klasičnog napadača. Drmić je došao kao pojačanje, iza Livaje kao drugi najbolji strijelac prošle sezone u HNL-u, nisu ga u Maksimir doveli da događaje promatra s klupe za pričuve. Bivši centarfor Rijeke je “ubojica”, onaj pravi, kako to volimo zvati, klasični centarfor. Glava, noga, nema veze, on lopte šalje u suparničke mreže. Konačno, došao je u plavi dom igrati i zabijati, ne gledati kako to radi netko drugi. Božji grijeh bilo bi ga ne koristiti u onome u čemu je najbolji, zabijanju golova.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Ali, tu je i Bruno Petković, kojeg Čačić također vidi kao špicu. Dolaskom Čačića krajem prošle sezone Petković se vratio na tvorničke postavke, nastavio je na pripremama, opet je onaj “stari”. Bruno Petković iz dana kad je postao hrvatski reprezentativac u ogromnom postotku nadograđuje Dinamovu igru. Čačić od njega, uz Petkovićevu pomoć naravno, želi napraviti napadača kojeg će Zlatko Dalić pozvati na Svjetsko prvenstvo u Katar. Petković bi mogao postati Čačićev “masterpiece”.

Tko će biti prvi Dinamov centarfor na startu sezone, mogu li igrati skupa protiv Hajduka u Superkupu i u utakmicama koje slijede, koji su plusevi, a koji minusi u tom slučaju? O tome smo porazgovarali s dva bivša napadača...

- Moje mišljenje jest - dva dobra napadača uvijek mogu igrati zajedno!

Svi misle isto

To nam je na prvu kazao Branko Strupar. Kad smo mu napomenuli da Čačić forsira formaciju 4-2-3-1, koja ipak u špici predviđa samo jednog klasičnog napadača, kaže nam sljedeće:

- Nema to veze... Petkovića uvijek možeš “spustiti”. Petko je dobar na lopti, on je meni više “desetka” nego “devetka”. A Drmić je, pak, ona prava “devetka”, koja lopte posprema u mrežu. Po meni, dakle, uopće ne bi trebalo biti nikakve dvojbe, takva dva igrača uvijek bi skupa trebala biti na terenu i to bi bila Dinamova “supermoć”.

image
RONALD GORSIC Cropix

Znači, Strupar savjetuje Čačiću da obojica od prve minute krenu protiv Hajduka?

- To će odlučiti Čačić, nema tu mojih savjeta, Samo iznosim svoje mišljenje. Konačno, nije to samo moje mišljenje. Eto, sad se baš nalazim na Krku sa svojim nogometnim prijateljima. Svi oni misle isto - Petković i Drmić trebali bi igrati skupa. Ako imaš tako dva dobra igrača, onda nema svrhe nekog od njih držati na klupi. Petković je više povučen, Drmić više isturen i to je to, najbolji recept. Uz dobre bokove koje Dinamo ima, to je super kombinacija!

Bi li onda u vezi nedostajao jedan igrač, neki klasični veznjak?

- Sve je to stvar dogovora i trenerske odluke jer, kažem, Petko se može spuštati i djelovati u fazi obrane. Konačno, Dinamo je nadmoćan u hrvatskim okvirima, uvijek više igraju u fazi napada. Dobri igrači kao Petković i Drmić mogu i moraju igrati zajedno - zaključuje Strupar.

image


MARIO TODORIC/CROPIX Cropix

Različiti sustavi

A što kaže bivši Dinamov centarfor Igor Pamić?

- Uvjeren sam da Petković i Drmić mogu igrati zajedno! Međutim, ima tu jedna kvaka. U tom slučaju ostali dio momčadi mora biti izvanredno izbalansiran jer to automatski znači jednog veznog igrača manje. No, siguran sam da će Čačić znati procijeniti - kaže Pamić.

Napominje da je pred Dinamom mnogo utakmica, te da će sigurno obojica dobivati prilike, no ponavlja....

- Da, bit će dosta utakmica koje će igrati Dinamo, ali kad me pitate, držim da obojica mogu, čak bih kazao i da moraju igrati zajedno u momčadi, u udarnoj momčadi. Naravno, s njima dvojicom u sastavu momčad se treba adekvatno uigrati. Drmić je tek došao, na pripremama nije bilo puno vremena da se mogu uigrati. Bez obzira na moje tvrdnje o obojici u udarnom sastavu, nogomet ponekad nije tako jednostavan, ne može se uvijek napraviti onako kako se želi.

Pamić će nadodati...

- Petković je igrač koji voli loptu, nuditi se u igri, a Dinamo je sad dobio pravog “killera” Drmića, koji je u šesnaestercu pozitivno bezobrazan, drzak. Da, i Petković ima slične karakteristike, ali ga toliko ne vuče zabijanje pogodaka. Zato bi on i Drmić trebali obojica igrati u udarnom sastavu i to bi po meni odlično štimalo.

A kad bi on morao odlučiti, ako ne igraju obojica, tko bi trebao biti prva špica?

- Nemojte me pitati takvo pitanje, na to ne bih odgovorio. To najbolje zna Čačić. Znam da Ante preferira sustav 4-2-3-1, ali u svom prvom mandatu u Dinamu je igrao 3-5-2.U takvom sustavu bi obojica mogla igrati skupa u većini utakmica. Petković može igrati odlično na mjestu centarfora, ali onaj pravi centarfor je ipak Drmić - zaključio je Pamić.

PETKOVIĆ U HNL-u

105 utakmica/32 pogotka

DRMIĆ U HNL-u

46 utakmica/27 pogodaka

9 milijuna eura vrijede zajedno Drmić i Petković na TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:47