Martin Baturina posljednji je izdanak Dinamove škola koji bi mogao postati playmaker svejtske razine

 DAMIR SENCAR Afp
TVORNICA GENIJA

Talijan zadivljen onime što radi Dinamo: ‘To ostatak Europe može samo sanjati! Pa pogledajte ovaj niz‘

Pitao je ljude u Dinamu koja je njihova tajna: ‘Znate, mi volimo držati loptu, ne damo je drugima‘
Piše: SNObjavljeno: 27. listopad 2022. 17:31

Stadion u Maksimiru najmanje je moderan u Ligi prvaka. Tako je napisao novinar iz Italije, koji je uživo svjedočio utakmici između Milana i Dinama. Hvala mu na komplimentima, jer puno bi realniji bio da je napisao - "Najružniji stadion na kojem se ikada igrala utakmica Lige prvaka".

Međutim, nije oronuli stadion bio tema njegovog teksta. Pa ni Dinamovi sjajni europski rezultati kojima svjedočimo već dugi niz godina. Došao je u Zagreb zbog Dinamove škole nogometa, želio je spoznati tajnu rada Akademije koja izbacuje izvanserijske igrače kao na traci.

"Kuća svjetskih desetki." Tako je nazvao Dinamovu Akademiju, ne skrivajući divljenje igračima koji su ponikli podno tih tribina. Od Bobana do Baturine, lijepo piše u tekstu. I svi su oni izrasli na igralištu ispod danas zatvorene istočne tribine, te ispod južne na kojoj se nalazi nekoliko igrališta. Bez nekakve posebne infrastrukture, bez milijunskih budžeta za pogon, bez kupnje igrača iz Europe ili svijeta, što uredno rade svi iole bogatiji klubovi. A imaju neusporedivo slabiju proizvodnju igrača od Dinama.

image

Luka Modrić

RUBEN DE LA FUENTE PEREZ Nurphoto Via Afp

Mlade selekcije srce su Dinama, od tih mladih igrača dolazi krv za prvu momčad. "Klub opstaje najviše zahvaljujući akademiji, koja izbacuje igrače s kojima seniorska momčad paralelno pravi sjajne rezultate, ali i velike transfere od kojih živi", rekao je Tomislav Butina, direktor omladinskog pogona Dinama, ne stvarajući posebnu misteriju od rada škole.

Pazite niz: Boban, Prosinečki, Modrić, Kovačić. Svi su bili klupski prvaci Europe, svi imaju medalje sa svjetskih prvenstava, a svi rođeni playmakeri. Kada klub izbaci jednog napravio je veliku stvar. Dinamo je izbacio četiri svjetske razine u možda 35 godina. I "prijeti" da će izbaciti i petog, čim Martin Baturina još malo stasa.

Kada smo pitali koja je tajna tih igrača dobili smo, piše u tekstu, sljedeći odgovor: "Mi volimo držati loptu, ne vidimo zašto bi je imali drugi."

Stasao je u Dinamu i Dani Olmo, koji je iz Barcelone došao sa samo 15 godina. I njega Dinamo ima pravo svojatati. Kao što može žaliti što Halilović ili Ćorić nisu napravili veće karijere, a imali su sve predispozicije da stanu uz bok najvećim maksimirskim "desetkama".

Talijanski novinar kući se vratio s pregršt upitnika, ali i zadivljen s onim što je vidio u Maksimiru. "Tvornica svjetskih desetki", koja je po platežnoj moći daleko iza stotina istih "tvornica" diljem Europe, ali je opet toliko bolja od njih.

Dinamo se nedavno na svojoj službenoj stranici ponovno pohvalio istraživanjem koje je proveo Međunarodni nogometni institut CIES Football Observatory. Dinamo se nalazi na visokom četvrtom mjestu u Europi po proizvodnji nogometaša. Računica uključuje broj igrača koji su prošli klupsku školu i igraju u prvim ligama širom Europe.

image

Mateo Kovačić

BARBARA GINDL Afp

U svom je izračunu CIES obuhvatio 31 najbolju ligu na Starom kontinentu, a u njima je samo u ovoj godini zaigralo 69 nogometaša koji, su ponikli u Dinamu po FIFA-inom kriteriju "home-grown-player". Kriterij podrazumijeva igrače koji su u dotičnoj školi proveli najmanje tri godine između svojeg 15. i 21. rođendana.

Na vrhu ove ljestvice je Ajax s 85 igrača ispred Benfice sa 73 i kijevskog Dynama sa 72. Top pet, iza maksimirskog kluba, zaokružuje Šahtar sa 64 igrača. Do 10. su mjesta poredani Partizan sa 63, potom Real Madrid sa 60 koliko ima i Crvena zvezda na osmom mjestu, Barcelona s 59 i Sporting Lisabon s 58.

CIES je kreirao i dodatnu ljestvicu, ovisno o kvalitativnoj razini samih igrača, ali i klubova i liga u kojima nastupaju. Uveo je kategoriju "Training Index" koja pokazuje indeks uspješnosti, ovisno o minutaži igrača, njegovoj dobi, ali i kvaliteti kluba i lige sukladno Uefinom koeficijentu.

U takvom je izračunu Dinamo na šestom mjestu. Ispred su Ajax, Real Madrid, Sporting Lisabon, Barcelona i Benfica, dok se iza Dinama u Top 10 još nalaze Lyon, PSG, Porto i Partizan.

Fenomenalni su to dosezi. No, kad bi netko probao poredati "desetke" teško bi itko mogao stati uz bok Modrima.

Linker
19. travanj 2024 21:21