MICHAL CIZEK Afp
IMA VELIKO ISKUSTVO

Tko će stati na crtu Dinamu? Fasciniran je Kloppom, obožava Cruyffa i preferira nogometni ‘heavy metal‘

Ima tu mjesta i za pedagogiju, zrno metafizike i poneki upečatljiv aforizam
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 21. listopad 2024. 06:48

Pritisnite ih svuda i sa svih strana, pritisnite ih visoko i u najvišem intenzitetu, pritisnite ih na nepredvidljiv način, jezgrovito Pepijn Lijnders sažima svoju nogometnu filozofiju u knjizi "Intenzitet: naš identitet". Cinik bi mogao primijetiti da su ga suparnici pročitali od korica do korica: otkako je ljetos preuzeo Red Bull Salzburg, mladog je trenera prvo pritisnula praška Sparta (0-3), zatim Brest (0-4) i naposljetku Sturm (0-5). Da mu se mentor ne zove Jürgen Klopp, poslodavac bi već došao u iskušenje dopustiti Lijndersu da intenzitet vježba na nekoj drugoj adresi.

Ali kako je Klopp upravo postao globalno zaštitno lice Red Bullovih nogometnih operacija, Lijnders može opuštenije pripremati momčad za nastavak sezone. 41-godišnji Nizozemac godinama je bio asistent karizmatičnom njemačkom treneru i o zajedničkom iskustvu u Liverpoolu napisao je knjigu koja je podijelila navijače "redsa".

Koja je taktika funkcionirala, a koja se pokazala promašenom?

Dok je dio njih zahvalan treneru što ih je poveo na putovanje kroz sezonu 2021./22., kada je Liverpool sve do ciljne ravnine jurio za četiri trofeja (osvojivši dva kupa), dobar dio navijača predbacuje mu da je ubrzao Kloppov odlazak s Anfielda ogolivši sve njegove taktičke tajne.

U knjizi "Intenzitet: naš identitet" Lijnders je zavirio iza kulisa sezone u kojoj je Liverpool odigrao čak 63 utakmice, stigao do tri finala i nakon 38 premierligaških kola ostao samo jedan bod kratak iza šampiona Manchester Cityja.

image

Jürgen Klopp

PAUL ELLIS Afp

Koja je taktika funkcionirala a koja se pokazala promašenom, kakva je kultura kluba, što je uloga pomoćnog osoblja, o čemu svlačionica čavrlja u internim WhatsApp grupama i zašto je hit Due Lipe "One Kiss" postao neslužbena himna momčadi, u knjizi se Lijnders baš potrudio osvijetliti tajne svakodnevice velikog kluba.

Nama je uoči Dinamova gostovanja u Salzburgu ipak najzanimljiviji onaj dio koji se tiče trenerova nogometnog svjetonazora, a taj se ne vrti isključivo oko presinga. Ima tu mjesta i za pedagogiju, zrno metafizike i poneki upečatljiv aforizam. Za ilustraciju, kako u jednoj rečenici objasniti Kloppov nogomet?

Čim izgubimo loptu, naši igrači moraju munjevito reagirati u obrani i izazvati konfuziju u suparničkim redovima, objašnjava Lijnders koji vlastitu ulogu pomoćnika doživljava nešto važnijom nego što bi obični navijač mogao pomisliti.

Lijnders nas uvjerava da je veliki radoholičar

"Povežite Nijemca koji se divi Sacchiju i Nizozemca koji je zadivljen Cruyffom i - dobit ćete čudovište", nimalo skromno na jednom mjestu opisuje svoje savezništvo s Kloppom.

Pepijn Lijnders zvan Pep, baš kao i njegov daleko slavniji trenerski imenjak Guardiola, obožava Cruyffa, ili ga barem koristi kao fasadu dok objašnjava važnost posjeda ("momčad koja kontrolira sredinu kontrolira i utakmicu") ili preferiranu geometriju igre ("napadamo u trokutima i branimo se u trokutima"). Kada malo zagrebete ispod fasade, Cruyffa više nema ni u tragovima i sve se zapravo svodi na intenzitet, žestinu, nogometni heavy metal.

image

Johan Cruyff

WERNER BAUM Dpa Picture-alliance Via Afp

"Mozak će pobijediti mišiće, ali srce će pobijediti mozak", siguran je Lijnders da su srčanost i karakter na nogometnom terenu važniji od vještine i umijeća. Već na sljedećoj stranici nudi jednostavan recept kako istrenirati srce. "Ponavljat ćemo dok ne počnemo povraćati", iz trenera progovara mali diktator.

Ovu brutalnu metodu ipak bi valjalo uzeti s rezervom. Lijnders nas zapravo uvjerava da je veliki radoholičar i fan treninga. "Na treningu se radi upravo o tome: imamo problem i tražimo rješenje. Ako naš rad na treningu ne daje željeni rezultat, onda ponavljamo, inzistiramo i korigiramo ponašanje sve dok ne dođemo do željene točke."

"Povežite Nijemca koji se divi Sacchiju i Nizozemca koji je zadivljen Cruyffom i - dobit ćete čudovište"

Nakon godina naukovanja u Portu i tri godine asistiranja u Kloppovu stožeru, Lijnders se 2018. ohrabrio za prvu samostalnu trenersku avanturu. Prihvatio je poziv iz domovine i preuzeo drugoligaški NEC.

Nije bilo bajno, otpušten je četiri mjeseca kasnije i na mala se vrata ušuljao natrag na Anfield. Knjigom je 2022. godine ponovo skrenuo pozornost na sebe i godinu dana kasnije RB Salzburg mu je prvi put pokucao na vrata. Mladi trener zahvalio se na ponudi uz objašnjenje da želi zaokružiti priču s Kloppom koji je ulazio u posljednju sezonu na čelu kultnog kluba s Merseysidea.

Kada je Liverpool u nastavku priče svoju sreću potražio u drugom Nizozemcu, Arneu Slotu, dugogodišnji pomoćnik shvatio je da je došlo vrijeme za iskorak i prihvatio je drugu ponudu "crvenih bikova".

‘Mladom igraču ne treba kritika, on traži uzore‘

Zašto Salzburg? Svakako zahvaljujući Kloppu, ali i činjenici da austrijski klub nudi drukčiju vrstu izazova. Svakog ljeta ondje treneru u ruke gurnu frišku pošiljku igračkog plastelina da mu udahne dušu ili, Lijndersovim riječima, identitet. Roster je godinama već izgrađen od 20-godišnjaka koje treba izvesti na pravi put i oblikovati ih u kalupu Erlinga Halanda ili Benjamina Šeška.

"Igrači ne mare koliko kao trener znaš, nego koliko ti je stalo. Mladom igraču ne treba kritika, on traži uzore", siguran je Lijnders kojem je nakon serije teških poraza na klupi Salzburga definitivno stalo do jednog zvučnog uspjeha, ali probuđeni Dinamo danas ne izgleda kao mušterija za treniranje intenziteta.

Linker
21. listopad 2024 06:49