DARKO TOMAS Cropix
PRIVREMENO RJEŠENJE

Tko će to na klupu Dinama? Rođeni je Amerikanac, a posjeduje preko 25 godina iskustva na hrvatskim travnjacima

Iako još ništa nije potvrđeno, vjerojatno je da će preuzeti kormilo do kraja sezone
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. travanj 2023. 00:00

Iako još ništa nije potvrđeno, izgledno je da će Roy Ferenčina preuzeti kormilo zagrebačkog Dinama dok uprava ne pronađe trajno rješenje. U tom slučaju, Ferenčina će voditi Modre do kraja sezone i glavni je cilj, naravno, ne prosuti sedam bodova prednosti ispred Hajduka, no navijači bi svakako voljeli vidjeti i nešto atraktivniju i napadački učinkovitiju prezentaciju Dinama.

Roy Ferenčina rođen je u Harbor Cityju u Los Angelesu, stoga posjeduje i američko državljanstvo. U stručni stožer Dinama ušao je u lipnju prošle godine i obavljao dužnost pomoćnika Ante Čačića.

- Iznimno sam sretan, velika je čast i privilegija biti član stožera Dinama, cijenjenog i uspješnog kluba u svakom smislu. Dinamo je tijekom posljednjih godina ostvario posebno visoku razinu uspjeha, ima renome respektabilnog kluba na europskoj sceni i vjerujem da ćemo nastaviti u tom smjeru - rekao je tada Ferenčina.

Ovaj 52-godišnjak posjeduje bogato iskustvo na nogometnim travnjacima Hrvatske, kako u igračkoj, tako i trenerskoj karijeri. Započeo je u veznom redu Marsonije, da bi kasnije igrao za Hrvatski dragovoljac i Slaven Belupo, gdje je i proveo najveći dio karijere te upisao 172 nastupa i 11 pogodaka.

Umirovio se 2007. godine, no tada započinje drugo nogometno poglavlje Roya Ferenčina. Još kao igrač u posljednjim je sezonama karijere obavljao ulogu pomoćnog trenera Belupa Elvisu Scoriji, a u travnju 2009. Lokomotiva mu je ponudila prvi posao u ulozi glavnog trenera, nakon što je vodio njihovu U-19 momčad.

Lokose je vodio u 40 utakmica te upisao 15 pobjeda i 17 poraza, da bi 2011. postao glavni trener Slaven Belupa. Iz Koprivnice pamti i najdužu trenersku epizodu, Belupo je predvodio u 65 ogleda, te ostvario 29 pobjeda uz 18 poraza, odnosno osvajao 1.62 boda po utakmici.

Potom odlazi u Vinogradar i albansku Škendiju, te potpisuje za Hrvatski dragovoljac 2014. godine. Tamo je odradio tek polusezonu i vratio se u Vinogradar, a potom i u Dragovoljac kao privremeni trener. Kustošija je posljednji njegov trenerski angažman prije ulaska u Dinamo. U Kustošiji je proveo devet mjeseci.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. lipanj 2024 21:16