Mikolaj Barbanell/zuma Press/profimedia
UKRAJINAC NA MAKSIMIRU

Tko je novi igrač Dinama? Svidio se Ševčenku, namučio je Real, a lani je bio spreman uzeti oružje u ruke

Opisivali su ga kao braniča ispravnog mentaliteta, brzog, napadački orijentiranog i agresivnog
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. srpanj 2023. 22:24

Bogdan Mihaljičenko novo je pojačanje u maksimirskom domu. Prije nekoliko dana stigao je u Zagreb, po nekim izvještajima i svjedočio derbiju Dinama i Hajduka (1:2) na otvorenju SuperSport HNL-a, zatim i odradio formalnosti te postao novi igrač Modrih.

Tek ćemo vidjeti hoće li se 26-godišnji Ukrajinac, po prirodi lijevi bek, profilirati u startnoj postavci Igora Bišćana i ispostaviti vrsnim riješenjem na poziciji koja je posljednjih mjeseci izazivala brojne upitnike. U svakom slučaju njegov nogometni životopis izgleda obećavajuće, jer iza Mihaljičenka su i trofeji i utakmice na najvišoj razini, pa i reprezentativne akcije.

‘Donosi brzinu i agilnost‘

Hrvatska će mu, nakon Belgije, biti druga inozemna država u kojoj će pokazati što zna, veći dio karijere proveo je u Ukrajini. Zaigrao je i za Dinamo, ali kijevski, gdje je u omladinskom pogonu boravio od 2012. do 2014., zatim ušao u drugu momčad te 2019. postao igrač Zorye Lugansk nakon jednogodišnje posudbe u istom klubu.

image
MALCOLM MACKENZIE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Malcolm Mackenzie/prosports/shutterstock Editorial/profimedia

Zorya ga je platila milijun eura, a brzo su ga zamijetile mnogo veće "ribe". Anderlecht ga je potpisao za 500 tisuća eura na ljeto 2020., tada su mu bile 23 godine, a klupsko vodstvo prilikom predstavljanja istaknulo je nekoliko Mihaljičenkovih snaga.

- Bogdan donosi brzinu, agilnost i zdravu agresivnost na lijevom boku, a dobro će se uklopiti jer je napadački orijentiran. Radi se o igraču koji ima mnogo prostora za napredak i vjerujemo da će, s obzirom na ispravni mentalitet, napraviti dodatni iskorak - kazao je sportski direktor kluba Peter Verbeke.

Prije nego što je stigao u Anderlecht, Mihaljičenko je imao ponude ruskih klubova, ali u jednom intervjuu iz prošle godine otkrio je da nije ni razmišljao o odlasku u susjednu im zemlju zbog napetih odnosa između dvaju država, koji su se u vrijeme prelaska u Anderlecht ocrtavali u vidu prethodne okupacije Donbasa i Krima 2014. godine. U istom razgovoru otkrio je da je, dođe li potreba za time, spreman uzeti oružje u ruke i braniti zemlju od ruske agresije.

Suradnja s Jovićevićem

- Učinio bih to bez oklijevanja. To je moja zemlja, a tamo je i moja obitelj, smatram da mi je dužnost štititi ih. Mnogi ukrajinski nogometaši koje poznajem već su uzeli oružje, među njima čak i bivše zvijezde kijevskog Dinama i drugih klubova zemlje - lani je kazao Mihaljičenko.

U konačnici, za Anderlecht je odigrao 51 utakmicu te upisao gol i dvije asistencije u dvogodišnjem razdoblju, a potom je stigao na posudbu u Šahtar, gdje je odradio posljednju sezonu i bio od velike koristi Igoru Jovićeviću. Kod hrvatskog stručnjaka (sada bivšeg u Šahtaru) imao je ulogu startera, a posebno se istaknuo na velikoj pozornici - protiv Real Madrida u Ligi prvaka.

image
Colin Poultney/afp/profimedia

Mihaljičenko je dobrano namučio Kraljevski klub u grupnoj fazi elitnog europskog natjecanja klubova. Na Santiago Bernabeuu upisao je asistenciju za smanjenje Realova vodstva, naposljetku je i taj pogodak Oleksandra Zubkova postavio i konačni rezultat, odnosno 2:1 u korist Luke Modrića i društva. Novi igrač Dinama i u uzvratnoj je utakmici asistirao, ponovno za Zubkova, a Real je u posljednjim sekundama utakmice izborio 1:1 i spriječio Jovićevića na koračić od senzacionalnog pothvata.

Novitet u redovima zagrebačkog kluba zabilježio je i sedam nastupa za reprezentaciju. Očito se Mihaljičenko svidio legendarnom Andriju Ševčenku, koji ga je prvi pozvao da odjene nacionalne boje u A reprezentaciji. Dosad je nastupao u Ligi nacija i prijateljskim ogledima, a posljednji put za Ukrajinu je zaigrao u rujnu prošle godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 23:42