Dominik Livaković

 MATIJA DJANJEŠIĆ/Cropix
VRATARSKO PITANJE

Tko nakon Livakovića? Za Nevistića je Dinamo dao milijune, a Zagorac je omiljen, ali neće biti prvi izbor

Za očekivati je da će Igor Bišćan i Dario Šimić zaviriti na vratarsko tržište
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. travanj 2023. 13:56

Zna se da Dinamo ima otvoreno vratarsko pitanje koje ovisi o Dominiku Livakoviću. Ponudio mu je ugovor i želi ga zadržati, postao je kapetan i još značajniji za modru svlačionici i klub, premda je i dosad bio jedan od vođa. No reprezentativni čuvar mreže po aktualnom ugovoru može otići plati li netko za njega 10 milijuna eura i danas vlada velika neizvjesnost kakav će biti rasplet.

Turci intenzivno pišu o zanimanju Galatasaraya, koji želi naći nasljednika Musleri. Iako su tamošnji mediji bombarderi posebne vrste i ne treba im previše vjerovati, Livaković se i na Svjetskom prvenstvo iskazao i kroz mnoge druge utakmice dokazao, te ne bi čudilo da dobije ponudu koja će ga zadovoljiti. Sigurno njegov pogled prvenstveno ide prema ligama Petice, a ne Turskoj.

Zagorac neće biti jedinica

Kako Livaković suvereno čuva vrata maksimirskog kluba, tijekom cijele sezone pričuve su dobili tek dvije službene utakmice, svaki po jednu. Ivan Nevistić branio je u Kupu u Jarmini, a Danijel Zagorac u istom natjecanju sa Splitom u Parku mladeži. Premda je Zagorac potpisao novi ugovor, a Nevistić prije dvije godine doveden da navuče Livakovićeve rukavice kad kucne taj čas, danas je sve na stolu. Modri gledaju i prema drugim vratarima, a u HNL-u su najzanimljiviji Nediljko Labrović i Nikola Čavlina, koji se priključio Lokomotivi lani upravo iz Maksimira.

image

Danijel Zagorac

DAMIR KRAJAČ/CROPIX

Zagorac je potpisao novi ugovor, on je pouzdana, konstruktivna i za atmosferu poticajna pričuva, kakvu vole u svakoj svlačionici, a ujedno dovoljno kvalitetan da može stati među vratnice ukaže li se potreba. No sigurno neće biti odabran za jedinicu. Pogotovo ne sada s 36 godina. Kad nije ranije...

Hoće li se Bišćan sjetiti Nevistića?

Nevistić je kupljen iz Rijeke kao jedan od najboljih u HNL-u, međutim... Svaki je dio sezone važan, ali Dinamu je početak najbitniji jer igraju se kvalifikacije za Ligu prvaka koje određuju i rezultatski uspjeh i poslovanje kluba, te izaći u njih s vratarom koji tako dugo nije na radnoj temperaturi samo po sebi je rizik. Riječ je o golmanu koji će 31. srpnja napuniti 25 godina, ima pedigre, za Hrvatsku je branio od pionira do mlade vrste. Nakon rodnog Đakova i Osijeka nosio je dres Rijeke, koja ga je bila i posudila Varaždinu. I na sjeveru zemlje i na Kvarneru pokazao se u dobrom svjetlu da bi u ljeto 2021. godine za tri milijuna eura prešao u Dinamo. Barem ta brojka stoji na Transfermarktu. Ranije je na posudbi bio i u Muri, jednu je sezonu stajao na golu Lokomotive, a od tada sjedi u Maksimiru. Ugovor ga veže još dvije godine.

U Rijeci je u devet navrata ostao “čiste mreže” u 33 HNL nastupa, a u Lokomotivi u pet navrata u 26 utakmica.

Kad bi danas bila 2021. i da je Nevistić u formi u kakvoj je bio tada, on bi bio rješenje u slučaju Livakovićeva transfera. No sada je teško reći u kakvom je tonusu. Možda mu Igor Bišćan ponudi šansu u kojoj utakmici do kraja sezone, pogotovo što će Dinamo vjerojatno već vrlo brzo osigurati titulu, pa bi ga mogao vidjeti na djelu.

image

Ivan Nevistić

RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Pogled prema Labroviću

Kako je ovog časa Labrović “vruć”, možda Modri posegnu za još jednim “bombonom” s Rujevice? Dobro se trguje među tim klubovima, pa će i ljeto biti zanimljivo. Modre intrigira Matija Frigan, možda i Labrović, a Bijele s Kvarnera razni Dinamovi eksponati. Prokletstvo golmana je što ispred vratnica može biti samo jedan i tu klub nema pravo na pogrešku. Cijena krive procjene mogla bi se mjeriti u desecima milijuna eura. Zato i jest Livaković toliko bitan i tako važan. Naravno, uvijek postoji opcija da brani europske kvalifikacije, te ode na kraju prijelaznog roka, no to su već kombinatorike na koje se nitko ne može osloniti. Iako se nekad zna nešto takvo dogoditi. Mnogi su veliki transferi napravljeni krajem kolovoza...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 05:52