MATS TORBERGSEN Afp
OPASAN SUPARNIK

Tko stoji Dinamu na putu do Lige prvaka? Postoje više od 100 godina, ali zlatnu eru upravo proživljavaju

Dvojica će veznjaka Čačićevu sastavu možda biti veća prijetnja od Bodovih klasičnih špica
Piše: Toni RoićObjavljeno: 10. kolovoz 2022. 09:27

Posljednja prepreka Dinamu na putu do skupine Lige prvaka bit će norveški Bodo Glimt, koji je rutinski izborio prolaz u doigravanje remijem 1:1 kod litavskog Žalgirisa. Imao je Bodo golemih 5:0 iz prvog dvoboja na svom stadionu, pa u uzvratu nije morao strahovati. Jest da su domaći poveli u 39. minuti golom ganskog napadača Francisa Kyeremeha na asistenciju hrvatskog braniča Petra Mamića, ali početkom drugog dijela u 51. minuti izjednačio je Joel Mugisha, što će biti i konačni rezultat.

image
MATS TORBERGSEN Afp

Dinamo dakle ide na daleki sjever Norveške u grad Bodo, čiji nogometni klub je osnovan još 1916. godine, ali je kroz povijest više vremena proveo u nižim ligama, nego u elitnom razredu gdje je prvi put zaigrao 1977. Potom je opet ispadao i vraćao se, da bi njegova zlatna era počela zadnjim povratkom u najjači norveški razred 2018. Najprije 11. mjesto u povratničkoj sezoni, potom drugo, a onda 2020. povijesni prvi naslov prvaka Norveške, kojeg je 2021. slijedio i drugi na temelju kojeg i nastupa u ovom izdanju Lige prvaka.

image
GIUSEPPE MAFFIA Nurphoto Via Afp

U aktualnom prvenstvu Bodo Glimt je na trećem mjestu, odigrao je 17 utakmica i osvojio 34 boda, osam manje od vodećeg Moldea, koji ima odigranu utakmicu više. Pritom je najefikasnija momčad lige sa 44 postignuta pogotka, a zgodno je podsjetiti da je 2020. kada je premijerno postao prvak, imao čak 103 data gola. Ipak, od tada su ga napustili neki ključni strijelci, ali aktualni trener Kjetil Knutsen i dalje ima niz opasnih igrača, a predvodi ih 32-godišnji krilni veznjak Amahl William D‘Vaz Pellegrino, koji je u norveškom prvenstvu postigao 15 pogodaka. Knutsen obično igra u formaciji 4-3-3, a još dva veznjaka Vetlesen i Saltnes izuzetno su efikasni ove sezone, pa će Čačićevom sastavu možda biti i veća prijetnja od Bodovih klasičnih špica. Upozoravajuće zvuče i tri pobjede u zadnjih petnaestak dana, 8:0 protiv Linfielda i 5:0 protiv Žalgirisa u pretkolima Lige prvaka, te 7:0 u prošlom kolu norveškog prvenstva kada je Bodu suparnik bio Odd.

Pamti se i prošla sezona u Konferencijskoj ligi kada je Bodo kasnijeg pobjednika Romu isprašio u skupini 6:1, pa onda opet na svom stadionu 2:1 u prvoj utakmici četvrtfinala, ali poraz u Rimu 0:4 označio je ispadanje.

Linker
26. travanj 2024 14:14