AFP
TEŠKA SKUPINA

Tko to prijeti Dinamu? Četiri Hrvata, sedmerostruki prvak, najskuplji branič svijeta, slovenski wunderkind...

Nogometna elita je opet na Maksimiru, predstavljamo tri Dinamova protivnika u skupini E Lige prvaka
Piše: A. Šakić/K. Guberina/D. AntolićObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 20:20

MILAN

U skupini koja Dinamu daje nade da se može boriti barem za treće mjesto prvi nositelj je Milan zbog naslova prvaka Italije, a ne recentne povijesti u Europi. U brutalnoj konkurenciji to je jedan od boljih ždrjebova koje je Dinamo mogao dobiti, premda je jasno da niti jedan nije osobito dobar.

Velikan kontinentalnog nogometa, sedmerostruki prvak Europe vratio se u Ligu prvaka koju je zadnji put osvojio 2007. godine pobjedom nad Liverpoolom u atenskom finalu, no danas je daleko od uloge jednog od glavnih favorita.

Milan i Dinamo igrali su kvalifikacijama za Ligu prvaka 2000. godine kad su Talijani bili uvjerljivi bolji 3:1 na San Siru i 3:0 u Zagrebu. U prvom ogledu Modri su vodili 1:0 golom Renata Pilipovića u 19. minuti, ali tada je Milan imao Andrija Ševčenka koji je zabio po dva u svakom od susreta, pritom mu se u prvom pridružio Comandini, a u drugom Jose Mari. Igrali su prije toga i u Kupu kupova 1973., Rossoneri su dobili i oba ta dvoboja.

image

Zlatan Ibrahimović

ISABELLA BONOTTO Afp

Milan je nogometna institucija, u njegovim vitrinama je 19 titula prvaka Italije, pet kupova Italije, sedam Superkupova i brojni internacionalni trofeji od sedam naslova prvaka Europe preko dva Kupa kupova, pet Superkupova, tri Interkontinentalna kupa i jedno Klupsko svjetsko prvenstvo. Međutim, ovaj je scudetto osvojio prekinuvši post koji je trajao od 2011. godine. Trener Stefano Pioli dobio je brojne komplimente, ali svi se slažu da je ključni čovjek bio Zlatan Ibrahimović koji sada ne igra jer oporavlja se od teške ozljede. On je pokrenuo ekipu, momčadi gubitničkog mentaliteta vratio je pobjednički duh.

U doba kad je klub vodio Silvio Berlusconi i kad su harali, a tada je u Milanu igrao i Zvonimir Boban, bili su najbogatiji i najmoćniji, no danas je daleko drugačije. Milanova uprava ovog je ljeta osigurala za transfere tek 50 milijuna eura te su kao glavno pojačanje doveli belgijskog veznjaka Charlesa de Ketelaerea za kojeg su Clubu Bruggeu platili 32 milijuna eura. Juniora Messiasa su otkupili za 4,5 milijuna, a Alessandra Florenzija za 2,7 milijuna eura. To su značajnije investicije iako je pojačanje svakako i Divock Origi koji je po isteku ugovora besplatno došao iz Liverpoola. Traže još, i dalje su aktivni, ali mnoge ideje su i propale budući da se za igrače kao što su Renato Sanches, Botman i drugi nisu mogli nositi s bogatijima.

image

Ante Rebić

MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Marco Canoniero/Shutterstock Editorial/Profimedia

Milan je većinom sačuvao šampionsku momčad, no ne i do kraja. Nema više veznjaka Francka Kessiea koji je prešao u Barcelonu i nekoliko manje značajnih igrača. Najveći talent i ime od kojeg očekuju definitivan "bum" je portugalsko lijevo krilo Rafael Leao koji po Transfermarktu vrijedi 70 milijuna eura. Imaju odličnog golmana Maignana, sve bolju obranu čiji su noseću stupovi Calabria, Tomori, Kalulu i Theo Hernandez, iako je tu u iskusni Danac Kjaer, u vezni je prvo ime mladi Talijan Sandro Tonali, koji već vrijedi 50 milijuna eura, do njega radilica Ismael Bennacer iz Alžira i niz solidnih igrača od kojih je polušpica Brahim Diaz posebno na cijeni. Najjača napadačka imena su naš Ante Rebić i Francuz Olivier Giroud. Osim Leaa... Pioli najčešće igra u rasporedu 4-2-3-1, u tome Rebić zna biti špica kad teže dubini. U prvom kolu dao je dva gola Udineseu u pobjedi 4:2, ali u drugom nije bio strijelac protiv Atalante (1:1).

Milan je kvalitetan, trkački dobar, taktički discipliniran, Pioli je trener s idejom, no Crveno-crni danas nisu sam vrh europskog nogometa. Zadovoljni su ovom skupinom, protiv Dinama su favoriti, međutim za Modre oni nisu nedodirljivi. Ako će hrvatski prvak biti pravi. Prije tri godine matirao je Atalantu 4:0, sada ne treba očekivati takva čudesa, međutim Modri bi se s njima mogli potući. Uostalom, to govore i prosječni rezultati koje su imali zadnjih godina u Europi. Dobro je što nema Zlatana, koji je operirao koljeno i duže će izbivati. Ante Rebić svakako će biti posebno "nabrijan", a već je jednom pobijedio Dinamo i to s daleko slabijom ekipom kao što je Split. Iako u šest ogleda s njima ima i dva remija i tri poraza, no u dva navrata tresao je mrežu Modrih.

Za Rebića neki tvrde da će to biti njegova sezona, pa će zato ogledi s Dinamom biti i zanimljiviji za nas. Prije njega, a nakon Bobana, veliki trag u tom klubu ostavio je i Dario Šimić, a igrali su i drugi, jednu sezonu vrlo uspješno Mario Pašalić. (Dražen Antolić)



CHELSEA

Mateo Kovačić vraća se barem na kratko u Maksimir. Chelsea je još jedna u nizu velikih engleskih momčadi koja će gostovati u hrvatskoj prijestolnici nakon perioda koji je bio sve samo ne ugodan i bezbolan za bivšeg europskog prvaka na travnjaku, ali još više izvan njega. Roman Abramovič gotovo je 20 godina stolovao na Stamford Bridgeu, no ruska ratna invazija na Ukrajinu presudila je čovjeku koji je londonski klub pretvorio u europskog i svjetskog nogometnog giganta. Abramovič se teška srca rastao od svoje "omiljene igračke" nakon što u konačnici i nije imao previše izbora, a period od odlaska ruskog tajkuna, do izbora novog vlasnika donio je na Stamford Bridge podosta problema i neizvjesnosti.

image

Mateo Kovačić

NIGEL KEENE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Nigel Keene/prosports/Shutterstock Editorial/Profimedia

Chelsea zbog Abramoviča nije mogao kupovati igrače kao niti normalno funkcionirati, no i u svojevrsnoj blokadi ostalo je u igračkom rosteru londonske družine sasvim dovoljno kvalitete da se bez previše stresova osigura novi nastup u Ligi prvaka, a kada je američki milijarder Todd Boehly postao novi vlasnik Chelseaja, mogao je odahnuti i menadžer Thomas Tuchel. Boehly je, kako to obično biva, iz kluba na lijep ili manje ugodan način odstranio praktički sve one koji su izvan igračkog kadra bili usko povezani s Abramovičem, no Tuchel ne samo da je preživio čistku, nego je kod Boehlyja barem za sada dobio bezrezervnu podršku.

Sadašnja vrijednost momčadi Chelseaja procijenjena je na 810 milijuna eura. Boehly nije štedio novca da na Stamford Bridge stignu na papiru vrlo kvalitetna, ali i skupa pojačanja koja se još traže u početnoj fazi nove sezone. Raheem Sterling iz Manchester Cityja olakšao je blagajnu Chelseaja za 55 milijuna eura i već u startu očekivano zaradio epitet pojačanja koji bi na travnjaku za londonski sastav trebao biti ključna prevaga. Sterling se još traži u novoj sredini, ali nema nikakve sumnje da se radi o vrhunskom igraču koji se vratio u omiljeno okruženje s obzirom da je Sterling iz britanske prijestolnice krenuo u proboj do naslovnih uloga do kojih se probio u dresu Liverpoola, a pogotovo Manchester Cityja. No rastanak s Guardiolom bio je sve samo ne ugodan, dok je engleski reprezentativac izrazito pogođen načinom na koji je morao otići s Etihada.

I dok je Sterling jednostavno bio prigoda koju Boehly nije želio propustiti s obzirom da je na transferu posebno inzistirao Tuchel, a Kalidou Koulibaly (31) bez obzira na godine na papiru idealna nova akvizicija u zadnjem redu Chelseaja, Boehly je bez da je trepnuo za braniča Brightona, 24-godišnjeg Španjolca Marca Cucurellu, izdvojio s bonusima gotovo nestvarnih 73 milijuna eura.

image

Marc Cucurella

GLYN KIRK Afp

Cucurella je postao najskuplji branič na svijetu, no poraz od Leedsa (0:3) grubo je prizemljenje londonskog velikana koji usprkos silnim milijunima na kontu nije bez mana.

Mateo Kovačić trebao bi imati zagarantirano mjesto u prvoj jedanaestorici Londončana, kad se oporavi od ozljede, s obzirom da Tuchel posebno cijeni hrvatskog reprezentativca, dok engleski mediji smatraju da je ždrijeb Lige prvaka bio vrlo naklonjen njihovom klubu. Ističu dominaciju Dinama u hrvatskim okvirima, ali i navode da hrvatski prvak nikada nije prošao u nokaut fazu Lige prvaka. (Kazimir Guberina)



RB SALZBURG

Ždrijeb skupina Lige prvaka Dinamo je iz treće jakosne skupine spojio s prošlogodišnjim, deveti put zaredom, prvakom austrijske Bundeslige - Red Bull Salzburgom. Momčad Salzburga prošle sezone odigrala je odličan elitni europski turnir, dogurali su do osmine finala, ali protiv Bayerna Münchena nisu imali previše izgleda. Iako su u prvoj utakmici pred svojim navijačima šokirali sportsku javnost i izvukli neriješen rezultat 1:1, u uzvrati na Allianz Areni nisu imali šanse i ispali su ukupnim rezultatom 8:2.

Vrijednost Austrijanaca, unatoč zarađenih 90 milijuna odlascima Karima Adeyemija, Brendena Aaronsona, Mohamada Camare i Rasmusa Kristensena, je prema Transfermarktu 174 milijuna eura. Ali najbitnija vijesti je ostanak velikog potencijala - Benjamina Šeška (19). Slovenac je potpisao za Red Bull Leipzig za 24 milijuna eura, ali ostaje u Salzburgu još godinu dana na posudbi.

image

Benjamin Šeško

NATASA KUPLJENIK/MI-PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Natasa Kupljenik/mi-press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Izrazito mladi sastav pun potencijala, s prosječnih 22 godine, ali ako je suditi po cijeni, najveći je u hrvatskom veznjaku Luki Sučiću. Naš reprezentativni veznjak standardni je član početnih jedanaest trenera Red Bulla - Nijemca Matthiasa Jaisslea. U momčadi je i napadač Roko Šimić. Mladi 18-godišnji napadač marginalni je član prve momčadi, iako ako nastavi s nastupima na razvojnu ekipu Salzburga kao do sada, pitanje je vremena kada će ostati s najkvalitetnijim imenima kojima Jaissle raspolaže.

Prošle godine Lige prvaka bili su u skupini s LOSC Lilleom, Sevillom i Wolfsburgom. Izjednačena skupina u kojoj je najmlađa momčad među četvorkom, Salzburg, izborila drugo mjesto iza Lillea. U "knock-out" fazi iz susreta s Bayernom ipak nisu mogli dalje. Godinu ranije, iz skupine u kojoj su dalje u Ligi prvaka išli Atletico Madrid i Bayern München, Salzburg je nastavio europsko putovanje u Europskoj ligi, gdje su ispali od kasnije osvajača - Villareala.

Austrijski i Hrvatski prvak nisu velika nepoznanica jedno drugome. Ždrijeb kvalifikacija Lige prvaka spojio ih je 2016. godine. Nakon dvije utakmice koje su završile rezultatom 1:1, Dinamo je na svome Maksimiru izborio skupine Lige prvaka nakon produžetaka, pogotkom Hilela Soudanija u petoj minuti prvog produžetka.

Salzburg je bio dom mnogim hrvatskim nogometašima do sada. Duje Ćaleta-Car je Šibenik zamijenio Austrijskim klubom i za njega upisao 130 nastupa prije odlaska u Marseille za 19 milijuna eura. Marin Pongračić je pojačao Wolfsburga 2020. godine iz Salzburga za devet milijuna, dok se Niko Kovač nakon 79 utakmica u tri godine umirovi u crveno-bijelom dresu.

Ove sezone otvorili su austrijsko prvenstvo s četiri pobjede i jednim neriješenim rezultatom. Strateg Jaissle ima prilično jasnu viziju udarnog sastava. Na "vratima" je Philipp Kohn, ispred njega standardna četvorka su Strahinja Pavlović, Maximilian Wober, Solet Oumar i Amar Dedić. Nešto iskusnija zadnja linija čuva leđa "mladićima" - Luki Sučiću, Nicolasu Capaldu, Mauritsu Kjaergaardu i Nicolasu Seiwaldu. Napad predvodi Benjamin Šeško u paru s Brazilcem Fernandom ili Noah Okafor. (Ante Šakić)



Vrijednost skupina

Skupina C - 2288,43 mil. €

Bayern 860,53

Barcelona 793,20

Inter 610,55

Viktoria 24,15

Skupina G - 1885,00 mil. €

Man. City 1013,70

Sevilla 288,45

Borussia D. 512,70

FC Kopenhagen 70,15

Skupina A - 1764,40 mil. €

Ajax 254,40

Liverpool 870,00

Napoli 509,55

Rangers 130,45

Skupina H - 1694,80 mil. €

Paris SG 899,75

Juventus 518,90

Benfica 257,80

Maccabi Haifa 18,35

Skupina E - 1606,03 mil. €

Milan 521,55

Chelsea 810,70

RB Salzburg 174,33

Dinamo 99,45

Skupina B - 1501,45 mil. €

Porto 244,25

Atletico 665,50

Bayer 452,85

Club Brugge 138,85

Skupina F - 1445,93

Real Madrid 786,50

RB Leipzig 481,18

Šahtar 73,65

Celtic 104,60

Skupina D - 1426,70 mil. €

Eintracht 228,05

Tottenham 697,30

Sporting 216,50

Marseille 284,85

Linker
19. svibanj 2024 04:49