Dominik Livaković na SP-u u Kataru

 TOM DUBRAVEC Cropix
REKLAMA ZA HRVATSKI NOGOMET

‘To je transfer bomba! I za Livakovića i za Šutala. Ja bih išao pješke, većina igrača to može samo sanjati‘

‘To su takvi klubovi da ne može bolje. Bila bi velika reklama i za njih, ali i za Dinamo...‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. travanj 2023. 21:05

Priče o mogućim transferima Dominika Livakovića u Manchester United i Josipa Šutala u Arsenal izazivaju veliku pozornost jer radi se o nekima od najvećih klubova Premier lige koji bi bili golem izazov za hrvatske reprezentativce, a i prodaja njima pravi poslovi za Dinamo.

O tome tko će točno kamo na ljeto još će biti govora, no bi li Livakoviću i Šutalu preporučio elitni rang englskog nogometa pitali smo Silvija Marića koji je i sam 1999. godine Maksimir zamijenio Otokom, tada potpisavši za Newcastle United.

- To bi bili pravi transferu za njih, jedino što im mogu kazati – ako takvi klubovi zovu ja bih išao i pješke ukoliko treba - u svojem stilu kazao nam je Marić, sada sportski direktor Rudeša, te dodao:

image

Silvio Marić

RONALD GORSIC Cropix

- Za Livakovića bi Manchester United bio bomba. To je klub kakav većina igrača može samo sanjati. Osim toga bio bi prvi Hrvat među Crvenim vragovima. Arsenal također za Šutala. Pogotovo sad pod Mikelom Artetom. Igraju prekrasan nogomet, s Manchester Cityjem su u vrhu Premier lige. Bore se za prvaka. Ta ekipa ima puno potencijala. Odlična su momčad, tehnički moćna, milina je igrati u njoj. To su takvi klubovi da ne može bolje. Bila bi velika reklama i za njih, ali i za Dinamo i cijeli hrvatski nogomet da odu tamo.

Šutalo je tehnički jak stoper, smatrate da bi se uklopi među Topnike?

- Bi. To je momčad koja jako dobra igra. Imaju stopere koji su izvanredni, fizički i tehnički moćni, a i on bi tu našao sebe. Izvrsno bi mu bilo doći u taj klub i zbog napretka jer Arsenal je uvijek bio sjajan za mlade igrače. Tako je bilo pod Arseneom Wengerom, tako je i pod Artetom. Dobio bi šansu i odigrao zapaženu ulogu.

Imate visoko mišljenje o Šutalu?

- Imam. Jako dobar igrač. Nedostaje mu još ponešto zrelosti i nekih finesa, ali mlad je i doći će sve na svoje. Fizičke predispozicije su mu na europskoj visini, volim takve igrače, brze i pametne. Mogao bi pratiti moćan ritam engleskog nogometa. Trebalo bi mu malo da se privikne.

image

Josip Šutalo

GIUSEPPE CACACE Afp

Manchester United bira novog čuvara mreže koji bi mogao naslijediti Davida De Geu...

- To je institucija. Kao Bayarn u Njemačkoj. Milina je braniti u njemu. Pritisak je velik, pogotovo u Manchester Unitedu, od engleskih tabloida i svih. Tko dođe u taj klub, svjetski je golman. Oni kupuju samo najbolje. Što se tiče samog pritiska na njega bi se Livi brzo priviknuo, ali to je liga u kojoj su ozbiljni igrači, u kojoj su dozvoljeni kontakti u kaznenom prostoru, gdje možeš skočiti zajedno s golmanom, a to su macani po 190 cm. Zvijeri. Više bi mu trebala prilagodba na to nego na bilo što drugo. Kao i na udarce koje pucaju sa 25-30 metara, to su opasne lopte. U Dinamu nema toliko posla. Na Svjetskom prvenstvu je imao. Njemu bi ipak trebalo malo vremena da to sve pohvata. Radi se o totalno drugačijem načinu nogometa. Jačem, eksplozivnijem... Za vratare koji dolaze iz država kao što je Hrvatska golema je razlika. Kod nas se gotovo svaki kontakt s čuvarem mreže svira, tamo ne. Vjerujem da bi se prilagodio na tu razinu, ali trebalo bi mu malo za to. Livi je dobar, na Svjetskom prvenstvu je pokazao da je jedan od najboljih. Mislim da bio naš pravi predstavnik i dao novi doprinos marketingu hrvatskog nogometa.

Iz vašeg iskustva kad ste stigli u Premier ligi, što biste kazali da je lekcija broj 1 za svakog igrača?

- Radite na fizikalijama. Koliko god mislite da ste jaki, niste. Spremajte se jer tamo su macani pravi. Trening, trening, trening, u Premier ligi nema kukanja i jaukanja - zaključio je Marić koji se kratko zadržao u elitnom engleskom rangu te je otišao u Porto...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 02:23