Mirko Barišić, Zdravko Mamić i Krešimir Antolić

 ILUSTRACIJA: SLAVEN TURK
DRAMA NA MAKSIMIRU

Totalni rat u Dinamu, podignuto 49 kaznenih prijava! ‘Mamić je stvorio zločinačko udruženje s jednim ciljem!‘

Sukob "zaraćenih" frakcija u velikoj bitki za Dinamo dobio je novu, dramatičnu dimenziju
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 18. siječanj 2023. 06:39

Dok Dinamovi igrači vrijedno treniraju i igraju pripremne utakmice za nastavak sezone, u klubu se razbuktava sukob "zaraćenih frakcija" - Mamićevaca i onih koji su za to da klub vode legitimno izabrani čelnici.

Tijekom jučerašnjeg jutra najprije se u Maksimiru pojavila vijest da sportska inspekcija pokreće nadzorni postupak nad zbivanjima u klubu. Međutim, u večernjim satima stigla je bitno dramatičnija objava - članovi GNK Dinamo podigli su kaznenu prijavu protiv Zdravka Mamića, ali i 45 članova Skupštine kluba, te još tri člana Nadzornog odbora Dinama.

U kaznenoj prijavi piše kako su svi oni na popisu zbog "zločinačkog udruženja, znajući za cilj zločinačkog udruženja i njegove kriminalne aktivnosti počinili kaznena djela u sastavu zločinačkog udruženja ili potaknuli drugog na počinjenje kaznenog djela u sastavu takvog udruženja."

image

Rožić, Antolić i Mamić

CROPIX

I sve to za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kaznena djela primanja mita i davanja mita, kao i kaznena djela trgovanja utjecajem i davanja mita za trgovanje utjecajem.

U obrazloženju piše kako je Zdravko Mamić i nakon pravomoćne sudske presude - kada je formalno prekinuo pravni odnos s Dinamom - radio kontinuirani pritisak na Upravu kluba koju čine predsjednica Uprave Vlatka Peras, te članovi Uprave Amra Peternel i Krešimir Antolić.

Zdravko Mamić je neovlašteno tražio sljedeće:

- da u studenom 2021. godine Uprava kluba imenuje Romea Jozaka na mjesto sportskog direktora u klubu, za značajan iznos mjesečne plaće i na fiksni rok od četiri godine, što Uprava nije provela;

- da u siječnju 2022. godine Uprava kluba donese odluku o transferu igrača Mislava Oršića u inozemni klub, što je Uprava odbila provesti jer je smatrala da bi to moglo izazvati direktnu štetu klubu u odnosu na povoljan sportski rezultat i posredno štetu za njegovo poslovanje ako takav rezultat izostane;

- da u svibnju 2022. godine Uprava kluba donese odluku o imenovanju slovenskog trenera Darka Milaniča na mjesto trenera prve momčadi, umjesto tadašnjeg trenera Ante Čačića. Navedeno je prethodno dogovorio na sastanku s Darkom Milaničem, održanom tijekom druge polovice svibnja na području BiH te uputu prema upravi da će Milanič doći na potpis ugovora 31. svibnja prema uvjetima koje su dogovorili na sastanku. Uprava nije provela tu odluku;

- da u vremenskom razdoblju od lipnja do rujna 2022. godine Uprava dovede u GNK Dinamo sljedeće igrače, za koje je uvjete dolaska prethodno dogovorio Zdravko Mamić:

a) Lukas Kačavenda – prema uputama Zdravka Mamića Uprava je trebala zaključiti transfer između GNK Dinamo i NK Lokomotiva za novčani iznos od 3.000.000,00 eura, uz plaćanje na dva obroka – 1.500.000 eura odmah i 1.500.000 eura u ljeto 2023. godine, uz napomenu da je igrač ozlijeđen, operiran i van natjecateljske mogućnosti do proljeća 2023. godine.

b) Adrian Leon Barišić – prema uputama i prethodnim dogovorima između Mamića, tadašnjeg sportskog direktora Osijeka Nenada Bjelice i zastupnika igrača Danka Đikića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o transferu navedenog igrača između GNK Dinamo i NK Osijek za odštetni novčani iznos od 2.200.000,00 eura.

c) Marko Pjaca – prema uputama i prethodnim dogovorima između Mamića, igrača Marka Pjace i njegovog zastupnika Marka Naletilića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o konačnom transferu između GNK Dinamo i FC Juventus, uz odštetni novčani iznos od 3.400.000 eura i godišnju bruto plaću od 1.000.000 eura (nije poznat ugovorni rok za igrača).

d) Bećir Omeragić – prema uputama i prethodnim dogovorima između Zdravka Mamića i zastupnika igrača Bećira Omeragića i NN osobe po imenu Ernest, i uvjetima dostavljenim posredstvom djelatnika sportskog sektora kluba Marka Vukelića, Uprava je trebala zaključiti ugovor o profesionalnom igranju između igrača i Dinama, uz sljedeće uvjete:

- Godišnja bruto plaća igraču od 650.000 eura na ugovorni rok od 6 godina

- Posrednička naknada njegovim zastupnicima u iznosu od 1.600.000 eura uz 15% buduće odštete od igračeve prodaje

- Odšteta njegovom sadašnjem klubu FC Zurich u iznosu od 700.000 eura uz 10% buduće odštete od igračeve prodaje. Uprava nije provela ovaj transfer.

Mamić i njegovi suradnici su se, navodi se u prijavi, koristili i metodama zastrašivanja i ucjenjivanja.

Tako je Krešimir Antolić dobio 16. prosinca 2022. poruke s broja mobitela kojim se koristi Zdravko Mamić. Na njima su bile Antolićeve fotografije kako sjedi u jednom kafiću. tako mu je stavljeno do znanja da ga se prati na svakom koraku. U idućih pet dana Antolić je uočio nepoznate osobe koje su obavljale neovlašten nadzor nad njegovim kretanjem. O tim saznanjima izviješten je Sektor kriminalističke policije, Služba općeg kriminaliteta.

I Mirko Barišić je istog tog 16. prosinca 2022. na svoj mobitel dobio sljedeću poruku:

"Postovani gospodine Barisic !

Zelio bih Vas podsjetiti na neke stvari koje ste Vi i Vasa cijenjena supruga radili. Posjedujemo racune i dokaze da ste svoje osobne stvari placali karticon GNK DINAMA. Nadamo se da cete u ponedjeljak ispostovati odluku skupstine ili u protivnom dokazi koje posjedujemo, a posjedujemo dosta racuna, idu u DORH i u sve medije. Poslali smo vam vec pripremljenu sliku kako ce to izgledati i nadamo se da do toga nece doci. Zelimo Vam cestit Bozic i Novu Godinu i nadamo se da cete blagdane provesti u toplini svoga doma, a ne na Oranicama ili ne daj Boze u Remetincu."

S obzirom na navedeno, ističe se u prijavi, postoji osnova sumnje da je Zdravko Mamić organizirao zločinačko udruženje tako da je u zajedničko djelovanje uvezao više osoba članova Skupštine Dinama koji su prijavljeni, te posredstvom Miroslava Rožića, Damira Zorića, Paška Dodića i Damira Žigrovića utjecao na njih da smjenom Antolića stvore uvjete potpunog ovladavanja poslovnim procesima Dinama. I da se kroz transfere Gvardiola i Olma, te Livakovića, Šutala i Oršića domogne oko 50 milijuna eura...

Članovi GNK Dinamo mole za "osobitu žurnost u postupanju i izvidima povodom ove kaznene prijave".

I što sada? Za očekivati je da će svi protiv kojih je podignuta pojedinačna prijava biti pozvani u USKOK. Na pojedinačne razgovore...

Na popisu onih protiv kojih je podignuta kaznena prijava su

Zdravko Mamić

Mario Pašalić

Elizabeta Sverić

Robert Palić

Marijan Vlak

Ivan Švedi

Ankica Mezak

Stojko Mamić

Antun Mamić

Stjepan Kezerić

Dalibor Poldrugač

Jozo Bandić

Kristijan Popovski

Damir Žigrović

Vladimir Bogdanić

Milivoj Nikolić

Adolf Kožul

Ada Pernar

Ljubomir Hotko

Ivan Šušak

Marijan Primorac

Ivica Štrbac

Hrvoje Šojat

Saša Janković

Damir Zorić

Heinz Truskaller

Kruno Šarić

Marko Vukelić

Tomislav Rukavina

Boris Stepinac

Hrvoje Knez

Dušan Ljuština

Stjepan Deverić

Jure Zovko

Mate Tokić

Branimir Barišić

Mario Paponja

Mario Primorac

Ante Biško

Ivo Rogalo

Bruno Dragičević

Damir Krznar

Ernis Klarić

Tomislav Filipović

Mladen Alpeza

Mato Đurović

Miroslav Rožić

Nikol Polak

Andrej Meniga

Linker
05. ožujak 2024 21:48