Martin Baturina

 GORAN MEHKEK Cropix
ŠANSA NA NAJVEĆOJ SCENI

Traži se novi Oršić. Dinamo ima takvog asa, stvorenog za vrhunske stvari, neka sad zablista u Ligi prvaka

Mlada zvijezda Dinama ponovno se razmahala protiv Lokomotive
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. listopad 2024. 13:24

Zamišljamo oca Matu kako u četvrtak s guštom pije kavicu negdje u nekom od kafića na istoku grada. Na svim naslovnicama je njegov sin Martin, nogometni wunderkind. Prilaze mu znani i neznani, čestitaju, a Mate sa smiješkom fakinski zahvaljuje "nije ga išlo, samo gol i asistencija"...

Mate Baturina je bivši nogometaš, iznimno simpatičan čovjek, koji je itekako vodio računa o svojoj djeci, o tri sina koje je iz Splita svojevremeno preselio u metropolu. Tri talentirana brata Roko, Martin i Marin otišli s Poljuda, najprije u Split na Park mladeži, pa onda na Maksimir u tabor Dinama. I nikad o svojoj djeci nije želio govoriti u medijima, pa čak niti u privatnim društvima. Tako da one uvodne rečenice shvatite stvarno samo kao našu maštu. Ali kad bi Mate zaista s ponosom otvarao novine, značilo bi to da je Dinamo napravio nešto veliko protiv Monaca.

Traži se - Mislav Oršić

Zgodna bi to bila priča, zar ne? Ona koja bi se pamtila, kao one Mislava Oršića protiv Atalante, Tottenhama, Chelseaja. Dinamo protiv Monaca u srijedu traži svog Oršića. Može li ga pronaći u Martinu Baturini? Svi znamo da je Martin vrhunski potencijal, a s vremenom se prometnuo u jednog od najvažnijih igrača Dinama, te je postao hrvatski reprezentativac. Bez obzira što maksimirska momčad ima podosta nogometaša koje volimo nazivati senatorima, poput Petkovića, Ademija, Mišića, Ristovskog, mladi Bati je jedan od lidera momčadi sa samo 21 godinom. Veznjak, "desetka", sasvim je logično da su već od njegovih "ranih radova" kretale usporedbe s velikim plavim veznjacima poput Luke Modrića i Matea Kovačića. Hoće li se ikad približiti sjajnim i veličanstvenim karijerama ovog dvojca, ne može se znati. Već se tukao na travnjaku s divovima Lige prvaka, kad god razgovarate s eminentnim hrvatskim stručnjacima o njemu možete čuti samo dobro, hvale ga sva usta, predviđaju mu zvjezdanu karijeru.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Martin je pravi španer, jedan od onih koji nas podsjeća na neka davna vremena nogometnog romantizma, kad se nije toliko gledalo koliko tko pretrči za vrijeme utakmice i kako igra defenzivu. Ovo posljednje, ta defenziva je nešto što mu se zamjera i, slažemo se, to treba popraviti. Ali u njegovom nogometu se jednostavno uživa. Danas u ovom modernom nogometu nedostaje kreativaca, maštovitih igrača, onih zbog kojih se plaća ulaznica za tribine. Baturina je taj kojeg treba gledati, uživati i veseliti se njegovim potezima, hraniti se njegovim nogometnim umijećem. I kad smo već spomenuli bezvremensku klasu Modrića, sjetili smo se još nekih Dinamovih "desetki", Marka Mlinarića, Sammira...

I da, nikako se ne smije smetnuti s uma da nas Martin podsjeća na majstorstva Nike Kranjčara. Baturina je ljubimac navijača, kad god službeni spiker prije bilo koje maksimirske utakmice pročita njegovo ime, stiže pljesak s tribina. Osim na tribinama, ima i vrhunski status u klubu. Ovog ljeta je bio blizu transfera s brojkama od 20 i više milijuna eura. I definitivno bi otišao da se Dinamo nije plasirao u Ligu prvaka. Da su Modri ostali samo na Europskoj ligi, ne bi svi ti silni milijuni iz UEFA-e koje omogućava igranje u "kraljevskoj klasi" stigli u plavu blagajnu i maksimirski klub bi jednostavno morao prodati svog najvrjednijeg igrača. Po notornom Transfermarktu Martin vrijedi 20 milijuna eura, a svi ostali Dinamovi nogometaši 53 i "nešto sitno". Kad je već ostao, a držimo da je to dobro za njegovu karijeru, onda se od njega ove sezone očekuje da zaista potvrdi da je klasa za vrh europske scene. Kroz utakmice SHNL-a i Lige prvaka treba potvrditi da je ključni igrač Dinama. Za to ima sve predispozicije, tehnički je izvrstan, a posjeduje i tjelesnu moć.

Druga strana medalje

Da ne ispadne da ga samo hvalimo, osim one priče o tome da mora popraviti defenzivu, stvorila se u nogometnoj javnosti i još jedna druga. Ona o njegovim brojkama. Naime, od igrača koji igra na njegovoj poziciji nekako se traži više golova i više asistencija. Prošle sezone skupio je 51 nastup, igrao je 76 minuta u prosjeku, zabio je 8 golova i 9 puta je bio asistent. Sezonu prije imao je 49 nastupa u prosjeku je igrao 63 minute, uz 6 pogodaka i 13 asistencija. Ove sezone je ubilježio 761 minutu na terenu, u deset utakmica koje je igrao zabio je jedan pogodak i pet puta je bio asistent. I nekako se činilo da je pao u formi. Međutim, taj pad forme ima svoje razloge u padu forme kompletne momčadi koja je zaredala s tri uzastopna poraza (Hajduk, Bayern, Slaven Belupo), što je uvjetovalo i otkaz Sergeju Jakiroviću.

Već protiv Lokomotive, u prvoj utakmici Nenada Bjelice u drugom mandatu, Baturina je bio dobar, razmahao se. Vratiti Baturinu na tron na kojem treba biti sad je na Bjelici, ali neće to moći niti trener bez suradnje s mladim veznjakom. Utakmica u srijedu s Monacom, jedna je od onih na kojima Martin treba pokazati da je za veliku scenu. Ne želimo mu tom opaskom natovariti teret na leđa, ali znamo da je on stvoren za velike stvari. Te da može zablistati u najvećem, najkvalitetnijem europskom nogometnom izlogu. Biti na tragu Mislava Oršića koji je rušio velikane. Pa da Mate u četvrtak zaista sa smiješkom otvori tiskovine i s posebnim zadovoljstvom srkne kavicu.

Baturina u Europi

LIGA PRVAKA

18 nastupa, 709 minuta, 0 golova, 1 asistencija

EUROPSKA LIGA

4 nastupa, 207 minuta, 1 gol, 0 asistencija

KONFERENCIJSKA LIGA

10 nastupa, 839 minuta, 0 golova, 1 asistencija

Linker
02. listopad 2024 13:24