BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
U SLIJEPOJ ULICI

Trebao je biti veliko Dinamovo pojačanje, a već dva mjeseca nema klub. Čak mu je propao i potpis s trećeligašem

Arsenalovo dijete na Maksimiru nije pokazalo svoju nadarenost. Nije uspio ni u drugom članu HNL-a
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. ožujak 2023. 14:43

Prije dva mjeseca Dinamo je raskinuo ugovor s Velšaninom Robbiejem Burtonom (23), veznim igračem koji je prije tri godine, kad je došao u Maksimir iz B-momčadi Arsenala (bio je kapetan), najavljivan kao veliko pojačanje. Za Burtona je Dinamo platio Arsenalu 900.000 eura odštete, no u Zagrebu ovaj bivši mladi reprezentativac Walesa (do 15, 19 i 21. godine) nije potvrdio svoju nadarenost.

Najprije je igrao za Dinamovu B-momčad, a u prvoj je momčadi nastupio samo 17 puta. I najviše je u sjećanju od svih tih njegovih nastupa ostalo isključenje protiv Istre na Maksimiru u travnju 2021. godine (1:0 za Dinamo), ušao je u igru u 80. minuti, a zbog grubog prekršaja dobio je crveni karton šest minuta kasnije.

Na kraju te sezone, u ljeto 2021. godine, otišao je na posudbu u Istru, odigrao je jednu utakmicu i potom je ozlijedio ligamente koljena i pauzirao je pola godine. Nakon oporavka, napustio je Pulu i u veljači prošle godine preselio je, također na posudbu, u irski Sligo Rovers. Odigrao je 14 utakmica za irski klub, a nekoliko dana prije isteka jednogodišnje posudbe, Dinamo je u siječnju raskinuo ugovor s Burtonom, koji je, podsjetimo, bio potpisan na pet godina...

image

Robbie Burton

BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

- Moje poglavlje u zagrebačkom Dinamu je završilo, ne onako kako sam želio, ali vjerujem da je ovo najbolja stvar za moju karijeru i budućnost. Puno toga nije išlo između mene i kluba i odlučeno je da bi sporazumni raskid bio najbolji ishod za obje strane. Poželio bih svim igračima svu sreću u nastavku i posebno bih zahvalio navijačima na podršci koju su mi pružili dok sam bio u Hrvatskoj. Radujem se novom početku i vraćanju svoje karijere na pravi put – napisao je Burton na oproštaju s Dinamom.

U ova dva mjeseca nije pronašao novi klub, a s Otoka su stizale vijesti da je za njega bio zainteresiran trećeligaš Huddersfield, no ipak nije potpisao ugovor s tim klubom. Burton je Arsenalovo dijete, prošao je sve omladinske selekcije tog kluba, ali nije ni jednom zaigrao za prvu momčad.

image

Robbie Burton

BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

No, Arsenal mu je duboko u srcu, o čemu je govorila i njegova objava na osobnom twitter profilu nakon Dinamove veličanstvene 3:0 pobjede protiv Tottenhama, na uzvratnom dvoboju osmine finala Europske lige u ožujku 2021. godine u Zagrebu. Zna se, naime, da je Tottenham najveći Arsenalov suparnik, derbi sjevernog Londona među najvećim je svjetskim derbijima. Burton je stoga bio dvostruko sretan nakon spektakularne pobjede Plavih (na toj je utakmici bio na klupi za pričuve!) i objavio je na twitteru fotografiju slavlja ispred maksimirskog stadiona, na kojoj su navijači u zrak bacali junaka utakmice, trostrukog strijelca, Mislava Oršića. A Burton je fotografiju kratko potpisao:

- London je crven (boja Arsenala), Hrvatska je plava...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:17