Brian Priske

 MADS CLAUS RASMUSSEN Afp
PLAN ZA PREOKRET

Trener Sparte: U Zagrebu se dogodila nedopustiva stvar. Dinamo? Ne vjerujem da će se htjeti nametnuti

Nogometaši češkog kluba su samo jednom nadoknadili minus od dva pogotka iz prve utakmice
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. kolovoz 2023. 15:10

Samo su jednom u svojoj povijesti nogometaši Sparte nadoknadili minus od dva pogotka razlike iz prve utakmice u nekom od europskih kupova. Bilo je to prije više od pola stoljeća, 1972. godine, kad je Sparta u 2. kolu ondašnjeg Kupa pobjednika kupova, nakon 0:2 poraza u Budimpešti protiv Ferencvarosa, u Pragu pobijedila 4:1 i plasirala se u daljnje natjecanje. A još pet puta bili su Pražani neuspješni u lov u na taj minus, eliminirali su ih Milan, Genk, Vaslui, Crvena zvezda i Spartak Subotica.

Češki su mediji, eto, zavirili u povijest koja ne nudi optimizam njihovoj momčadi uoči uzvrata Sparte i Dinama u doigravanju za ulazak u skupinu Europske lige. I složni su u ocjeni da je Sparti potrebno čudo za prolaz nakon maksimirskih 1:3, te da bi taj pothvat ovu momčad uvrstio u zlatne stranice klupske povijesti...

Međutim, 46-godišnji trener češkoga prvaka, Danac Brian Priske, koji nije bio ni rođen kad je Sparta eliminirala Ferencvaros, na konferenciji za novinare uoči dvoboja sa Zagrepčanima, jasno je istaknuo:

- Želimo igrati Europsku ligu! I dalje je velika razlika između Europske i Konferencijske lige, u natjecateljskom i u financijskom smislu, nadam se da možemo nadoknaditi minus iz Zagreba - rekao je Priske.

Jeste li riješili dvoumice oko sastava?

- Definitivno znam tko će startati, imam udarnu postavu. Nećemo mijenjati naš način igre, nema nikakve potrebe. Želimo se nametnuti i dominirati, to smo jednim dijelom učinili i u Zagrebu. I moramo biti kudikamo koncentriraniji u obrani, u Zagrebu smo dva pogotka primili nakon protunapada, to je bilo nedopustivo. Ne smijemo komplicirati, moramo igrati jednostavno i biti "budni" prilikom prekida.

image

Martin Baturina

RONALD GORŠIĆ/Cropix

Kakav Dinamo očekujete?

- Ne vjerujem da će Dinamo doći ovdje sa željom da se nametne i dominira u posjedu lopte. Hrvati imaju dobar i rezultat i čekat će priliku za "kontru", kao što su čekali i dočekali u prvoj utakmici. Ovaj će dvoboj biti ispit našeg strpljenja, kvalitete i pogotovo donošenja dobrih odluka tijekom utakmice. Uvijek, naime, planirate i zamišljate u kojem bi smjeru utakmica mogla krenuti, ali isto tako uvijek morate biti spremni i za "plan B", ne krene li sve onako kako ste zamislili. Vjerujem da će utakmica u Pragu biti slična zagrebačkoj, samo se nadam da nećemo ponoviti pogreške. Bio sam razočaran načinom na koji smo primili pogotke, a vidjeli smo i da nam je u napadačkom dijelu igre nedostajala pojedinačna kvaliteta. Nadam se stoga da će neki igrači na sebe preuzeti više odgovornosti i odigrati bolje nego u Zagrebu, na toj smo utakmici uputili samo dva udarca prema suparničkim vratima. Naši napadači, Olatunji i Kuchta, imali su prilike za postizanje pogodaka, nisu ih iskoristili...

Tko će od njih dvojice početi utakmicu? Je li se Kuchta oporavio, kakva je situacija s njim?

- O Kuchti je posljednjih dana mnogo rečeno i napisano, znam da su medijske špekulacije sastavni dio nogometa, ali pročitao sam i neke vrlo glupe stvari. Uglavnom, Kuchta je naš igrač, sretni smo što je ovdje i definitivno je 100 posto spreman da počne utakmicu. Dobro je da igrač ima ambiciju igrati u inozemstvu, ali smatram da ovdje mora još puno raditi i pomoći Sparti. Kuchta je dobar dečko, nije loša osoba, gluposti su kad netko napiše da je zločest. Vrijedno radi, ne stvara nikakve probleme i sretan sam što ga imam u svlačionici.

Na tribinama neće biti Dinamovih navijača, je li to prednost za Spartu?

- Neće to biti izravna prednost, sve se odlučuje na terenu. Ali trebat će nam pomoć naših navijača, koji svojim bodrenjem mogu utjecati na igru, posebno u ovako jakim, europskim utakmicama. Nadam se da ćemo na kraju svi zajedno slaviti u našoj epet Areni - rekao je Priske.

Linker
20. svibanj 2024 13:34