Josip Mišić

 GORAN MEHKEK Cropix
PAKLENI DOČEK U GRČKOJ

Tri Dinamova igrača dobit će ‘poseban tretman‘, a ‘Gospodin Okomiti‘ vraća se na mjesto gdje je oživio karijeru

Jakirovićeva momčad živi na tri fronta i premda joj se zalomi poneki blijedi Osijek, djeluje sve moćnije
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 13. ožujak 2024. 22:09

Sezonu je započeo na klupi, ali čim mu je trener Abel Ferreira ponudio priliku, Josip Mišić više se nije okrenuo za sobom i produžio je ravno do titule najboljeg igrača grčke lige - zgodan panegirik hrvatskom veznom igraču napisao je PAOK na službenim se stranicama opraštajući od šampionske sezone 2019./20.

Godinu ranije Mišić je sletio u Solun iz Lisabona, ne dočekavši ozbiljnu priliku u Sportingu kojeg su tih dana tresle žestoke turbulencije. Brzo se prilagodio u novoj sredini, nogometnom klasom šarmirao je trenera i suigrače, a u sljedećem koraku osvojio je i simpatije navijača koji su ga u anketi na kraju sezone s 36 posto glasova proglasili igračem sezone. MVP nagradu "Platon Foropoulos" dobio je jer je PAOK-ovoj momčadi udahnuo novi identitet.

Umiješao se Dinamo

"Svaka lopta iz obrane prema napadu mora proći kroz njegove noge. Mišićeva prepoznatljiva dubinska dodavanja koja klize travnjakom prerasla su u toliko moćno oružje da suparnički treneri često svoje taktičke planove prilagođavaju njemu. Prvi cilj im je limitirati našeg Mr. Verticala", stajalo je u objašnjenju nagrade.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Premda je s PAOK-om osvojio dvostruku krunu, "gospodinu okomitom" nije bilo suđeno da se u Solunu zadrži predugo. Na isteku posudbe iz Sportinga u igru se umiješao Dinamo i otkupio njegov ugovor za dva milijuna eura. 161 utakmicu i pet golova kasnije znamo da je to bila jedna od boljih maksimirskih kupovina posljednjih sezona.

Josip Mišić vraća se u četvrtak na Toumbu, među "dikefalose" (dvoglave orlove) koji su njegovoj posustaloj karijeri 2019. godine dali nova krila. Savjetima će 29-godišnji Vinkovčanin pripremiti suigrače na vrelu atmosferu, iako je većina njih igrala u sličnim grotlima i neće biti impresionirana vrelom dobrodošlicom, ali od Mišićevih savjeta u četvrtak će ipak važnije biti njegovo taktičko pozicioniranje, pametno čitanje igre i točna te pravodobna distribucija lopte. Sve one kvalitete kojima je prije godinu dana kucao na vrata nacionalne momčadi. U prvom dijelu sezone Mišić je poput ostatka momčadi oscilirao u formi, ali posljednjih tjedana vraća se vrhunskim izdanjima.

Rane su zaliječene

Osovina Josip Mišić - Martin Baturina - Bruno Petković iznijela je teret zagrebačkog dvoboja s PAOK-om (2-0) i zato može računati na domaćinov posebni tretman u uzvratu. Nedavno u Sevilli njih su trojica glatko surađivali dok su krčili put do pobjede protiv Betisa, ali dogodilo se to u nešto drukčijim okolnostima, dok se Manuel Pellegrini zabavljao krpanjem svojeg izbušenog rostera, ne pazeći toliko na suparnikovu klasu. S PAOK-om će biti drukčije: nakon što su u Zagrebu zvonko tresnuli o pod, a planirali su daleko otići u Konferencijskoj ligi, šef solunskih "crno-bijelih" Razvan Lucescu neće pogriješiti sa skautingom.

55-godišnji rumunjski trener u Maksimiru je nagazio na minu koja ga nije samo izbacila iz europskih tračnica nego mu je u široj slici uzdrmala momčad i pokvarila raspoloženje u kabini. Za vikend je, naime, poražen i u gradskom derbiju od Arisa (0-1), u koji je krenuo s namjerom da odmori neke važnije prvotimce poput mladog Konstanteliasa ili veznog igrača Ozdoeva. Prosuvši bodove, zbog čega se AEK osamio na vrhu tablice, Lucescu je počeo rezignirati.

"Nitko nema ovako težak raspored kao mi", požalio se.

Da je zavirio u Dinamov kalendar, možda bi promijenio mišljenje jer "plave" u finišu kampanje čeka rafalna natjecateljska paljba. Momčad Sergeja Jakirovića živa je na sva tri fronta i premda joj se zalomi poneki blijedi Osijek, generalno djeluje sve moćnije i uvjerljivije. Jakirović je preživio neka dramatična propadanja u europskim izazovima ove sezone, havariju u Pragu i blamažu u Prištini, ali te su rane zaliječene i Dinamo u srijedu ujutro kreće prema Solunu s lijepim izgledima za proboj u četvrtfinale Konferencijske lige.

Linker
01. svibanj 2024 14:34