DAMIR KRAJAC Cropix
GLASUJTE U ANKETI

Tri zvijezde bile su ‘žrtve‘ Čačićeve taktike, ali evo gdje je Ante doveo Dinamo i tko je sve profitirao!

U ‘ukupnom poretku‘ Dinamo je iza sebe ostavio šest ekipa. Po tom kriteriju Modri su 26. momčad u Europi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 03. studeni 2022. 09:01

Dinamo je uzdignuta čela završio nastup u Ligi prvaka. Četiri osvojena boda, gol-razlika pristojnih 4:11, zarađenih 25 milijuna eura. U ‘ukupnom poretku‘ Dinamo je iza sebe ostavio šest ekipa (Rangers i Viktoria Plzen ostali su bez osvojenog boda, Celtic je upisao dva boda, Juventus, Maccabi Haifa i Kopenhagen po tri). Po tom kriteriju Modri su 26. momčad u Europi.

Ante Čačić od prvog se kola odlučio za sustav 3-5-2, igrao je iskusni trener na ‘sigurnu‘ kartu, jer naravno da mu je prva ideja bila zatvoriti prilaze Dinamovim vratima. Ta mu je taktika na koncu donijela pobjedu protiv Chelseaja, kao i činjenicu da su Modri ostali konkurentni u borbi za Europu sve do posljednjeg trenutka utakmice u Londonu.

Dinamo je dapače nakon gola Brune Petkovića nekoliko minuta "bio sudionik" nokaut faze Europske lige. I to je rasplet koji bi u Maksimiru vjerojatno bili spremni potpisati nakon što su spoznali da za suparnike imaju Chelsea, Milan i RB Salzburg. Čačićevih 3-5-2 rezultiralo je i s pet ajmo reći konkurentnih izdanja Dinama, koji se momčadski raspao samo u domaćoj utakmici protiv Milana (0:4).

image
GLYN KIRK Afp

Naravno da s druge strane ostaje žal za propuštenom šansom koju su Čačić i igrači imali u Salzburgu, u utakmici koja se pokazala ključnom u borbi za treće mjesto. Mlada austrijska momčad nije u tom srazu izgleda uvjerljivo, nije izgledala bolje od Dinama, ali je bila hrabrija i sretno se domogla svoje jedine pobjede u skupini. Modri su se te večeri doma vratili s gorkim okusom u ustima, jer bili su svjesni propuštene prilike.

Kako bi Dinamo prošao da je igrao u svom pod Čačićevim vodstvom standardnom sustavu 4-1-4-1, možemo samo nagađati. Možda bi se proveo kao Rangersi ili Viktoria Plzen, a možda i ne bi. Možda bi bio ispred Salzburga.

Istina je da je tih 3-5-2 donijelo pobjedu protiv Chelseaja, ali prije godinu i pol dana, u najvećoj europskoj pobjedi Modrih barem u novije vrijeme, onoj protiv Tottenhama (3:0) u Maksimiru, tadašnji trener Damir Krznar izveo je formaciju 4-3-3. Potpisavši pobjedu koja je zaprepastila nogometnu Europu.

Vratimo se mi ovosezonskom Dinamu. Rekli smo da je sustav 3-5-2, ili u stvarnosti 5-3-2 prije svega složen kako bi momčad sačuvala svoju mrežu. Krenemo li u analizu igre Dinamovim igrača i koliko je tko od njih profitirao od Lige prvaka, doći ćemo do brze spoznaje kako su u Čačićevom sustavu najviše profitirali - obrambeni igrači.

Dominik Livaković (27) branio je u svih šest utakmica bez pogreške. Sve golove primio je iz udaraca unutar kaznenog prostora, možda je jedan bio eventualno obranjiv. Miran i dobar u odigravanjima, obranio je i puno čistih zicera. Potvrdio visoku golmansku klasu.

Dino Perić (28) još se proljetos činio kao igrač koji se teško oporavlja nakon duge stanke uzrokovane operacijom koljena. Međutim, Perić je u Ligi prvaka odigrao svih šest utakmica i to po 90 minuta. Odličan u duelu, posebno u skoku, miran s loptom u nogama, uvijek nezgodan u napadačkim prekidima, Perić se definitivno na sjajan način vratio na veliku scenu. Bez žutog kartona.

Josip Šutalo (22) u Ligu prvaka je ušao kao nadolazeća zvijezda, koja je ljetos ‘eksplodirala u dresu reprezentacije. Ljetos je dugo pauzirao zbog ozljede, što mu je sigurno uzelo nešto od forme. Međutim, Šutalo je u šest utakmica pokazao zašto ga stručnjaci vide kao igrača koji će sljedećih 10 godina nositi obranu Vatrenih, kao i velikih europskih klubova. Poneka pogreška, ali pregršt sjajnih poteza, te konačna potvrda klase i na klupskoj velikoj sceni.

Robert Ljubičić (23) trebao je bila najslabija točka Dinama na poziciji lijevog bočnog koju do dolaska u Maksimir nikada nije igrao. Ljubičić je klasični veznjak. Međutim, u manjku pravih rješenja, Čačić ga je prebacio na bok na kojem je ovaj mladić odigrao svih šest utakmica po 90 minuta. Imao je određenih problema u fazi obrane, nekoliko su ga puta napadači znali proći u igri "jedan na jedan", ali ukupni dojam njegove igre bio je iznad svih očekivanja.

Sadegh Moharrami (26) godinama je u Maksimiru bio u drugom, pa i trećem planu. Zamjerali su mu lošu slabiju taktičku obučenost zbog koje je patila njegova igra u obrani. No, Čačić mu je dao veliku priliku koju je Iranac obilato iskoristio. Pet puta starter, igrao je u svih šest utakmica, pokazao karakter i moć modernog beka ili bočnog igrača.

Josip Mišić (28) igrač je koji je u Maksimir stigao u ljeti 2021. na mala vrata, nakon što je prebolio opaku bolest. U šest je utakmica Lige prvaka pokazao koliko je dobar u ulozi korektora veznog reda. Sjajan u izgradnji napada, odličan u destrukciji, maksimalno discipliniran i u službi momčadi. Napokon, Mišića su takve igre dovela do toga da je ozbiljan kandidat za odlazak na SP.

Bruno Petković (28) igrao je u svih šest utakmica, u prosjeku 82 minute. Zabio je gol i dva je namjestio. Tri od četiri gola Modrih imala su njegov značajan potpis. Plus što je u mnogim situacijama uspijevao zadržati loptu, te odličnim pasovima gurati svoje suigrače u dobre pozicije. Može Petković i bolje, ali i ovo je bilo dovoljno dobro da svima pokaže kako je i dalje itekako sposoban igrati na visokoj razini. Zato ga je Dalić i vratio u reprezentaciju.

I to je to. Izdvojili smo sedam igrača. Pet ih je obrambenih, jedan je korektor veznog reda i jedan napadač. Već same brojke sugeriraju da su defenzivni igrači bili ti koji su najviše profitirali u Čačićevom načinu igre. Očekivano, jer 3-5-2 dovodi ofenzivce u podređeniji položaj.

U analizama uoči starta Lige prvaka kapetan Arijan Ademi, Mislav Oršić i Luka Ivanušec uvijek su bili isticani kao igrači koji bi trebali nositi igru Modrih. Oršić je doduše zabio dva gola, presudio Chelseaju, ali nije ukupno odigrao na svojoj optimalnoj razini. Ademi i Ivanušec bili su značajno ispod nje. Jesu li njih trojica bili najveće "žrtve" sustava s trojicom stopera? Vjerojatno jesu.

Međutim, tako to ide u nogometu. Momčad katkad iziskuje žrtve da bi postigla ono što se od nje traži. Čačić je na kraju dobio gotovo sve što je tražio. Pet dobrih utakmica i konkurentnost na najvišoj europskoj razini. Da je dohvatio i treće mjesto uradak bi bio savršen, a bio je blizu.

Ovako mu je uradak vrlo dobar. I zato će mu ovogodišnja Liga prvaka u biografiji biti upisana kao jedna od najboljih trenerskih epizoda njegove karijere. Najbolja klupska svakako...

Linker
27. travanj 2024 09:25