Dragutin Kamenski

 DAMIR KRAJAC Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

‘U čemu je razlika između njih i Zdravka Mamića? Pa ovo je još gore, to je pravljenje budala od svih nas‘

‘Bacili su ljagu na sve dobro što je napravljeno u Dinamu‘, govori za SN Dragutin Kamenski
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. ožujak 2024. 09:29

Dragutin Kamenski vrlo je ugledan i uspješan gospodarstvenik, koji poslovnim svijetom pliva kao riba u vodi, ali u Dinamu je utopljen brzo i lako, kao što se to dogodilo mnogima prije njega. Kamenski, dosadašnji član Izvršnog odbora, na izborima u subotu nije se našao na listi 60 zastupnika u Skupštini. Ostao je ispod crte, javno se požalio da je izigran....

- Članovi Izvršnog odbora izabirali su 35 delegata u Skupštinu. Napravljen je šalabahter na kojem su bila ta imena. Meni ga nisu ponudili, podijeljeni su samo dijelu članova Izvršnog odbora, koji su u konačnici zaokružili imena koja su im servirana. Mi bez šalabahtera bili smo u manjini. To mogu zaključiti po tome tko je izabran, neke znam, a neke i ne znam. Proveden je glasovni inženjering, mene nisu htjeli u Skupštini - kazao nam je Kamenski.

Je li predsjednik Mirko Barišić s vama razgovarao o tome koga treba izabrati?

- Sa mnom nije, ali jest s onima kojima je podijelio šalabahter. Taj šalabahter postoji i neće ga biti problem naći. Znam da su dva odvjetnika pokrenula priču je li sve bilo po propisima i koja institucija je nadležna kazati nešto o tome. Jednostavno, odlučili su staviti ljude za koje vjeruju da će na Skupštini glasovati za Barišića, kad ne bi bilo tako zašto bi radili šalabahter...

Sudjelovali ste u tranziciji Dinama, kakav je vaš zaključak, što je napravljeno dobro, a što nije?

- Moj dojam je da je to bio dobar proces, da je dobra stvar novi Statut, napravljeni su prvi koraci u demokratizaciji kluba. Izbor članova Skupštine na Izvršnom odboru je, nažalost, dezavuirao proces i bacio ljagu na sve što je dobro činjeno. Nije to način kako je trebalo raditi, nije dobro ni za koga. Pa, recite mi po čemu je razlika između njih i Zdravka Mamića? Njega prozivaju da je bio personifikacija svega lošega. Mamić je javno rekao da želi svoju Skupštinu kako bi vodio klub, a po čemu je ovo drugačije kad na takav način birate svoje ljude? Rekao bih da je to još gore, to je pravljenje budala od svih nas. Glumite festival demokracije, a istovremeno organizirate glasovanje šalabahterima. Što smo dobili, što je novo? I dalje imate kriterij poslušnosti i podobnosti - nije krio razočaranje Kamenski.

image

Dragutin Kamenski

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Tko to druge pravi budalama, Mirko Barišić?

- Svi ti koji su sudjelovali, na čelu s njim, u takvoj organizaciji glasovanja. Ne samo da prave budalama nas koji nismo imali šalabahtere, nego cjelokupno članstvo Dinama i čitavu društvenu zajednicu. Puna su usta transparentnosti, demokratizacije, a suštinski radite drugo i cilj je drugo. Upravo obrnuto od toga.

Je li za vas ovo kraj angažmana u Dinamu ili biste se bili voljni uključiti ako Velimir Zajec pobijedi na izborima za predsjednika?

- Kako nisam ušao u Skupštinu, mogu biti samo član i navijač Dinama. Ako Zajec pobijedi, i ukoliko među tih 35 osoba koje je u Skupštinu izabrao Izvršni odbor ima ljudi, a duboko se nadam da ima, koji imaju moralne vrijednosti, kriterije i savjest, ako će me trebati reći ću – volim Dinamo i želim pomoći klubu. Iako, nakon ovog ću iskustva itekako dobro promisliti. Ako bih se angažirao, vrlo jasno bih to definirao. Kad bi mi se isto dogodilo drugi put, onda ne bi bio problem u onima koji me zovu, nego više u meni. Ma, nije me zvao nitko s ceste, zvao me sam predsjednik Barišić. Istinski sam se trudio u svim elementima za interese kluba i na kraju sam prekrižen. Ne mislim da moram u Skupštinu, cijeli sam život samo navijač. U redu bi bilo da sam izgubio u objektivnoj sportskoj borbi, jasno da nije moglo ući nas svih 87 koji smo se kandidirali, ali način na koji je to učinjeno je gnjusan. Za sve koji su kreirali tu listu imam samo par pitanja: Što je moj krimen? Što sam učinio? Koji su moji nedostaci?

Pretpostavljamo kako nisu vjerovali da ćete glasovati za Barišića. Što bi drugo bilo?

- S Barišićem sam razgovarao sat vremena u četiri oka. Rekao sam mu da me je on doveo u klub, da nikad nikoga nisam izdao i zabio mu nož u leđa. Kazao sam mu: "Predsjedniče, neću se kandidirati za predsjednika, kod mene su pet puta bili predstavnici liste Velimira Zajeca, i sam Zajec me zvao, Otto Barić je bio jednom kod mene, ali vi ste me doveli, ja se neću kandidirati". Tražio sam da mi kaže jesam li potreban u sljedećem mandatu jer imam obveze u tvrtki, kad bi mi rekao da nisam ne bih se ni prijavio za Skupštinu. Prvenstveno me zvao da pomognem oko stadiona, iako sam znao dolazeći u Dinamo da ne mogu raditi stadion jer svi će reći da sam u sukobu interesa. Odrekao sam se gradnje stadiona na protivljenje moje Uprave i obitelji. Zar mislite da bi mi moj moral dozvolio da nakon što sam mu to u oči rekao glasam protiv njega? Pa da sam htio ići protiv sam bih se kandidirao. Postoje neki razlozi, a to Barišića treba pitati koji su.

Kako će završiti izbori?

- Nakon svega, ne mislim da je dobro za klub, a interes kluba je iznad svih nas, da se na taj način i dalje vodi. Nadam se da će biti među tih 35 ljudi, koji imaju čast i poštenje, onih koji će dobro razmisliti za koga će glasovati. Bitka je neravnopravna, Barišić u startu ima deset delegata više od Zajeca. Ako gledate matematiku, egzaktno je kako bi to trebalo okončati. Ostaje samo pitanje kako će Skupštinari percipirati ovo što se dogodilo. Oni koji su zapisani na šalabahteru znaju koji je njihov zadatak.

Osjetimo da ste povrijeđeni...

- Ne mislim kako polažem prava na to da moram biti nešto u Dinamu. Zamoljen sam, šest mjeseci sam odbijao doći, a kad sam pristao činio sam sve da Dinamo opstane na poziciji koju je dugo držao. Jesam li negdje pogriješio sa stavovima, ne znam... Smeta mi što sam bio upozoravan, pa i mediji su pisali da meću ući u 35, a ja nikako nisam mogao vjerovati da bi se to moglo dogoditi. Baš zbog razgovora s Barišićem. Tko bi očekivao da će netko po kriteriju podobnosti odrediti tko će biti u Skupštini... - rekao je Dragutin Kamenski, vlasnik Kamgrada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. ožujak 2024 00:09