Ante Čačić

 DAMIR SENCAR Afp
OKRUGLI STOL SN

‘U Dinamu imaju itekakvog razloga za brigu! Kad bi Hajduk samo malo smanjio zaostatak, bio bi u prednosti‘

Nekadašnji treneri i igrači Dinama otvoreno govore o situaciji u klubu koja nije baš najbolja.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. veljača 2023. 19:54

Neodlučeni rezultati protiv Gorice i Slavena Belupa, igra koja nije na razini koja se očekuje od Dinama. To je sukus dosadašnjeg izdanja Čačićeve momčadi na startu drugog dijela sezone. Trebaju li u plavom domu biti zabrinuti zbog toga, što je drukčije u odnosu na prvi dio sezone, može li modra momčad u nastavku biti bolja i učinkovitija, koje poteze treba povući Ante Čačić, može li Istra 1961 u petak na Maksimiru dodatno zapapriti plavim trupama? O tome smo porazgovarali s bivšim dinamovcima koji pozorno prate događaje u klubu.

- Ako u prva tri kola nastavka sezone izgubiš četiri boda, onda je jasno da to nije u skladu s Dinamovim ambicijama. Čini mi se da se sve turbulencije na gornjem katu u klubu pomalo prelijevaju na momčad. Tu je i prijelazni rok, igrači sigurno razmišljaju o transferima, svojoj budućnosti... Eto, tu se vrtjela i priča oko odlaska Ademija. Sve su to elementi, faktori koji imaju utjecaja na momčad - kaže nam u uvodu Nikola Jurčević.

image

Nikola Jurčević

SPORTSKE NOVOSTI

Međutim, drži da Dinamo nema neki veliki razlog za zabrinutost.

- Modri ipak imaju veliku bodovnu razliku u odnosu na Hajduk, na glavnog konkurenta. Da, definitivno nije bilo sjajno za Dinamo na startu proljeće, to je vidljivo rezultatski i igrački. Istina jest i da je, recimo, utakmica sa Slavenon Belupom zbog vjetra odigrana u nenormalnim uvjetima, ali jednima i drugima bilo je isto. Budimo realni, start proljeća je ispod razine Dinama, momčad nema potrebnu energiju na terenu. Vjerojatno ima veze s onim faktorima koje sam izdvojio.

Pad kvalitete

Jurčević će dodati i još jedno zapažanje, koje mu također izgleda bitno.

- Dinamo je u Koprivnici igrao bez svojih, možemo kazati ključnih igrača - Mišića, Ivanušeca i Petkovića. Da, Bruno je igrao, ali vraćao se nakon ozljede i bolesti, pa je logično da nije mogao biti na adekvatnoj razini. Da ne kažem da je u međuvremenu otišao Mislav Oršić. Bez tih stožernih igrača momčad gubi na kvaliteti. Drugi igrači su manje korišteni, pa im treba vremena da bi se eventualno pokazali u pravom izdanju, u izdanju u kojem mogu zamijeniti krucijalne igrače.

Nikola Jurčević će kazati nešto i o zimskom mercatu

- Držim da je Dinamo u prijelaznom roku propustio priliku ojačati kadar. Modri su uvijek imali dobru osobinu, gledali su dva-tri poteza unaprijed. Mislim da se moglo više napraviti kad se radi o potencijalnom dolasku Belje, pa i Kleinheislera, ali i kod zadržavanja Lauritsena, koji je kvalitetan igrač. Danas je vrlo teško dovesti kvalitetnog igrača, a da se ne potroše sulude cifre.

Zaključak bivšeg igrača i trenera Modrih je ovakav...

- U sljedećem kolu Dinamo dočekuje Istru, koja igra dobro. Prvenstvo je dosta izjednačeno, muče se i Dinamo i Hajduk. Istra je pokazala svoju kvalitetu protiv Hajduka. Čačićeva momčad mora se više okrenuti sebi, a manje razmišljati o protivnicima. Kad je Dinamo u pravoj formi, onda je neprikosnoven, ali kad padnu energija i naboj, pa kad se povežu još izostanci igrača, onda je to neka sasvim druga momčad. Dinamo ima unutarnje rezerve za biti bolji. Momčadi je u ovom trenutku najbitnije zadržati mir! Nije ovo neki alarmantni trenutak, ali je upozorenje da je dugačak put do osvajanja naslova prvaka, iako je Dinamo objektivno u velikoj prednosti.

Razlog za brigu

A kako na trenutačno stanje u plavom domu gleda bivši sjajni modri centarfor Igor Pamić? Paminjo drži da je Čačićeva momčad u tri kola doživjela - neuspjeh.

- Neuspjeh je ne pobijediti Slaven Belupo i Goricu. Mogu ja braniti trenera Čačića, ali ove remije, realno, moramo tretirati kao neuspjehe. Definitivno, Dinamo ima razloga za brigu! Vjerujte mi, itekakvog razloga za brigu - kaže u uvodu.

U prvi plan će gurnuti događaje u klupskim kancelarijama.

image

Igor Pamić

MARIO TODORIC/CROPIX Cropix

- Možemo svi pričati što hoćemo, mogu i igrači pričati da se na njih ne odražava ova situacija u klubu. Međutim, rezultati i njihove igre pokazuju da se ipak odražava. To je očito. Dinamo je imao sreće da je Hajduk onako loše odigrao i bio teško poražen u Puli. Međutim, Dinamo ne može mirno spavati.

Bez panike

Pamić drži da bi se mogla dogoditi ovakva situacija...

- Kad bi se dogodilo da Hajduk smanji bodovnu razliku, da opasno priprijeti Dinamu u trci za naslovom prvaka, Hajduk bi bio u prednosti! Vidjet ćemo što Hajduk može, ali zasad Dinamo ne izgleda dobro. Meni je nevjerojatno da su Modri protiv Slavena Belupa imali samo dva udarca u okvir. To je apsolutno neviđeni podatak... Dinamo ima dosta problema, a ne smijemo zaboraviti da im je otišao igrač koji je donosio najviše bitnih bodova svojim pogocima - Mislav Oršić. Sve najbitnije utakmice rješavao je upravo on.

Utakmica s Istrom koja slijedi mogla bi biti jako bitna, zar ne?

- Istra je uvijek nezgodan suparnik. Ovakav Dinamo nije siguran da će pobijediti ovakvu Istru, dapače. Nije problem Dinamov rezultat, problem je Dinamova igra - zaključio je Pamić.

Bivši veliki stoper zagrebačkog kluba Srećko Bogdan također misli da se događaji u klubu prelijevaju na svlačionicu.

- To je sasvim normalno jer igrači su dio svega toga... Od tih turbulencija svlačionica ne može pobjeći - veli za početak.

Iako će utvrditi da je Dinamo slabije startao u proljetni dio prvenstva, kaže sljedeće:

- Nema razloga za paliti neki alarm. Dinamo ima finu prednost nad Hajdukom, ima i kvalitetu koja će mu donijeti novi naslov prvaka. Izdržat će momčad sve ovo što se događa oko njih. Ne treba nakon dvije utakmice koje su završile neodlučeno dizati paniku. Ali, jasno, nakon ovakvog lošeg starta, očekuje se poboljšanje kvalitete igre, mora Dinamo zabijati više golova. To je sasvim normalno očekivanje i nadam se da će tako i biti.

image

Srećko Bogdan

ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Bolja vremena

Bogdan će nastaviti..

- Vjerujem Anti Čačiću! On je pokazao svoju trenersku kvalitetu, s Dinamom je ostvario sjajne rezultate. Vidite, mi sad pričamo o ta dva remija na startu proljeća, a Modri su izgubili samo jednu utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva. Držim da će se Dinamo tek sad zahuktati i početi s pobjedama i boljom igrom.

Zaključuje....

- Sad slijedi utakmica s Istrom, koja će nakon ovih uspjeha u posljednje vrijeme sigurno htjeti dobiti Dinamo kako bi još više pokazala da je odlična momčad. Čačićeva momčad će morati biti snažna i kompaktna, bolja nego što je bila u ova tri protekla kola. Nadam se zaista Dinamovoj pobjedi i onda vjerujem da startaju bolja vremena.

Hoće li uskrsnuti Kevin Theophile-Catherine?

Josip Šutalo je u utakmici sa Slavenom Belupom zaradio treći žuti karton, pa ga neće biti u momčadi za utakmicu s Istrom 1961. S obzirom na to da Boško Šutalo još nije spreman, a Rasmus Lauritsen se vratio u Dansku i potpisao za Bröndby, onda se na veliku scenu u HNL-u po svemu sudeći vraća Kevin Theophile-Catherine. Ove sezone je Theophile odigrao samo tri utakmice za Dinamo u nacionalnom prvenstvu. Protiv Lokomotive u 1. kolu, protiv Gorice u 9. kolu, te Osijeka u 15. kolu. U Ligi prvaka igrao je protiv Salzburga u Austriji, te u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Škupija u Maksimiru. Čačić na njega očito nije ozbiljno računao, uostalom, ugovor mu istječe na ljeto ove godine i sigurno odlazi iz Maksimira, neće mu biti ponuđen novi ugovor. No, eto, kako su se posložile karte, Theophile bi trebao biti izvađen iz naftalina i zaigrati u petak u vrlo važnoj utakmici protiv Istre. Ima Dinamo tu na raspolaganju i mladog Jakova Gurlicu, ali on je s mladom momčadi na Premier League International Cupu, koji se održava na engleskom tlu. Dobili su dečki Ivana Senzena Stoke City i Crystal Palace, 8. veljače ih očekuje Everton, pa je onda sasvim jasno da Gurlica neće biti u konkurenciji za Istru. Naravno, stopera može odigrati i Stefan Ristovski, ali smo gotovo sigurni da ga Čačić neće koristiti na toj poziciji jer je najbolji na desnom beku.


Što se događa u Hajduku nakon poraza u Jadranskom derbiju? Mogu li Bijeli igrati po Lekinim željama i primaknuti se Dinamu? Ni situacija na Maksimiru nije idealna, a čini se da je sve jasno i u borbi za ostanak u HNL-u. Pogledajte novi podcast "VAR soba" u kojem smo s Ilijom Lončarevićem analizirali sve ono što se dogodilo u 20. kolu HNL-a:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 10:33