Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK/Cropix
NOVO POJAČANJE NA VIDIKU

U Maksimiru čekaju novo ‘smrtonosno oružje‘: Jakirović želi Vatrenog i njegove golove s krila

Cilj je pronaći formulu da golovi dolaze i s krila, podići kvalitetu bekova, ustabiliti obranu i povećati kreaciju
Piše: Andro PolićObjavljeno: 05. siječanj 2024. 12:35

Šest bodova viška u odnosu na Hajduk, utakmica manje i četiri Vatrena u ekspediciji treće reprezentacije svijeta na katarskom Mundijalu. Bio je to pristojan jamac idile na Maksimiru pri iskoraku u siječanj prošle godine. Ipak, već u prvim kadrovima 2023., zimsku čaroliju zasjenio je jedan od najtežih rastanaka u klupskoj povijesti, simbolično, najavivši turbulentnu godinu...

- Današnji dan iznimno je težak za mene, iako vjerujem da svi razumiju moju odluku - poručio je Mislav Oršić na oproštaju od Maksimira.

Dok će se u subotu obilježiti prva godišnjica neslavnog transfera u Southampton, i u ostala 364 dana u klupskoj se utrobi nataložio materijal za izradu filmskog scenarija, s obzirom na to da u maksimirskim odajama nikad nije dosadno. Međutim, nakon dvorskih borbi, smjena trenera, mršavog prijelaznog roka i skromnije rezultatske jeseni, Dinamo se okreće 2024. sanjajući - mir. U lovu na obranu titule, aktualni prvak ponovno će zaviriti u zimsku bazu u Rovinju, u kojoj će se pripremati za proljetni dio kampanje.

Jedan od ključnih nedostataka

Osim što će na istarskoj avanturi biti bogatiji (barem) za tri nova člana - Morena Živkovića, Frana Brodića i Takuya Ogiwaru - "modri" se nadaju da će njihovu družinu uskoro podebljati i Josip Brekalo. S obzirom na to da Dinamo tijekom jeseni nije dobio adekvatan doprinos s krila, izuzev uvjerljivog početka sezone s potpisom Luke Ivanušeca, kao i furiozne završnice u režiji Takura Kaneka, povremeni "vatreni" bio bi jak adut u popunjavanju mjesta na lijevoj strani ofenzivne linije.

image

Josip Brekalo

Franco Romano/Alamy/profimedia

- Želim da dajemo više golova, osobito s krila, dali smo ih samo šest u HNL-u: tri Vidović, dva Špikić i jedan Kaneko - poručio je Jakirović, detektirajući jedan od ključnih napadačkih nedostataka njegove momčadi.

Dok je Japanac u predbožićno vrijeme iz odijela "promašaja" uskočio u ruho "real deala", sudjelujući u četiri od posljednjih osam Dinamovih golova u prvom dijelu sezone, lijeva strana napada kaskala je s učinkom. Ipak, u tu jednadžbu treba ugurati i zavidnu ostavštinu prethodnika, s obzirom na to da su Oršić i Ivanušec nerijetko bili "smrtonosna oružja" za suparnike. Dolazak Brekala i Brodića trebao bi, vjeruju u Maksimiru, donijeti učinkovitije proljeće, dok bi povratak Živkovića trebao biti još jedna garancija boljih obrambenih performansi.

Gužva na stoperima

Iako su Jakirovićeve trupe, derbijem protiv Hajduka, stigle do pet uzastopnih utakmica s čistom mrežom, veći dio jeseni obilježila je učinkovitost suparničkih napadača, koji su kažnjavali Dinamove obrambene ispade. S obzirom na ozljede, ali i tehničke zavrzlame, u obliku izbivanja Kévina Théophilea u europskim avanturama, "modri" duž prvog dijela sezone nisu imali standardiziranu četvorku pred svojim vratima.

image

Danijel Zagorac

FRANKO COLORI/Cropix

Slična priča bila je i među vratnicama, gdje se u finišu ipak zabetonirao Danijel Zagorac. Ako posljednju liniju promatramo kao uigrani mehanizam, svojevrsni orkestar, standardizacija obrane trebala bi biti jedan od ključnih koraka prema čvršćoj bravi. Povratkom stopera iz Lokomotive, Jakirović će tako u drugom dijelu sezone na raspolaganju imati šest srednjih braniča (Théophile, Perić, Živković, Perković, Šutalo, Bernauer), a mjesta u postavi - naravno - ima samo za dvojicu.

Sučić zaslužuje igrati

Baš kao i na bekovskim pozicijama. Osim uobičajenih obrambenih zadaća, od Dinamovih bekova očekuje se i veći doprinos u ofenzivnoj kreaciji, a popuna tog segmenta pronađena je u Ogiwari, koji bi trebao biti upravo to - cijeli paket. U potrazi za "duplićem", još jednim bekom sa sličnim karakteristikama, ali na desnoj strani terena, u Maksimiru su dvogled usmjerili prema austrijskom dvorištu, u kojemu je zaokružen Jusuf Gazibegović. Reprezentativac Bosne i Hercegovine želja je Dinamove struke, ali sa Sturmom iz Graza još nije pronađen zajednički jezik glede odštete, s obzirom na to da Austrijanci traže oko dva milijuna eura.

Osim u sredini obrane, u Dinamovoj svlačionici nagužvala se konkurencija i u sredini terena. Uz nezamjenjivog Josipa Mišića, minutažu je sve češće skupljao i Petar Sučić, dok je Arijan Ademi, ipak, odradio završni derbi. Krpanjem lijevog beka, neizvjesna je budućnost Roberta Ljubičića, još jednog igrača koji je, originalno, u klub stigao kao veznjak. Mjesto pod suncem u sredini tražit će i Marko Bulat, koji je u protekloj godini uhvatio najveći kontinuitet igara u mandatu u Dinamu, za razliku od Tibora Halilovića, još jednog veznjaka koji je od dolaska konstantno na marginama.

image

Petar Sučić

GORAN MEHKEK/Cropix

Iako je širok kadar neizbježan, uz bitke na tri fronta, naročito uspiju li "modri" preskočiti Betis u Europi, prilično neizbježna je i standardizacija udarne postave, s jasnim ulogama i zadaćama, utemeljena na automatizmima, koji će se "štrebati" na treninzima u Rovinju. Prilično je izvjesno da će to biti mukotrpne, paklene pripreme za Dinamove igrače, s obzirom na to da će Jakirović, uz kondicijskog trenera Marina Ivančića, inzistirati i na fizičkoj spremi, baš kao što je to bio slučaj i u Rijeci...

Linker
26. srpanj 2024 07:22