Dario Špikic, Bruno Petković, Mislav Oršić i Josip Drmić
 

 DAMIR KRAJAC Cropix
OČEKUJU SE PROMJENE

U Maksimiru počinje redizajn: Spremaju se rezovi, a evo od koga se očekuje da bude vođa nove generacije

Za sljedeći pohod u Ligu prvaka nužni su novi lijevi bek, zadnji vezni, kao i zamjene za sve koji će otići
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 03. studeni 2022. 22:05

Uvijek je tome tako: dan nakon ispadanja iz Europe, s izraženo prisutnim osjećajem da se ipak moglo i više od časnog ispadanja iz Lige prvaka, Dinamo se ne okreće samo prvenstvu, već i planu za sljedeću sezonu i novi pohod na skupine Lige prvaka. No, nakon što su iz elite ispali i "modri" klinci, pitamo se: ima li Dinamo unutar svojih rezervi uopće dovoljno kvalitete da bi napravio nužni redizajn?

- Svaka momčad ima svoj ciklus. U mojem teoremu, on iznosi četiri godine. Nakon toga, vrijeme je za zidanje nove generacije. No, u tom procesu nužno je biti spreman i planirati nekoliko godina unaprijed - objasnio je davno svoju doktrinu zidanja šampionske momčadi Alex Ferguson, uz važan dodatak: - Nije pritom bitno isključivo dobro trgovati, već u pripremi imati i mlade igrače, koji nose energiju, glad, ali i nakon dobivene prilike, spremni su te slijediti do groba.

image
RONALD GORSIC Cropix

Već se dugo govori kako je ova, jedna od najvećih Dinamovih generacija, spremna za rezove: oni su nakon logičnih zasićenja nužni i igračima, ali i samome klubu, koji mora krenuti u novi proces zidanja temelja neke nove generacije. Stoga je Stamford Bridge praktički označio spuštanje zastora na generaciju koja će u plavoj povijesti biti puno više od fusnote.

Legija nezadovoljnika

Ako uzmemo u obzir da Josip Šutalo definitivno odlazi kao igrač kojeg je u ovome času najlakše lukrativno utržiti, njega bi, prema svemu sudeći, mogli slijediti i nosivi stupovi ove generacije, poput Livakovića, Petkovića, možda čak i Oršića i Ademija, iako njih dvojica nemaju ništa protiv da ostanu kao lideri ove, ali i neke buduće generacije, a poslije njih, tu su i Ivanušec, vjerojatno i Lauritsen, možda i Perić, Emreli... Kada njima dodamo Theophilea i Dilavera, kojima istječu ugovori, dolazimo do jedno šest-sedam igrača, i to jakih, standardnih i praktički nezamjenjivih. Stoga je za "modre" izuzetno bitno već sada imati viziju njihovih nasljednika, kako u klubu, tako i izvan njega.

image

Martin Baturina

RONALD GORSIC Cropix

Lijevi bek i zadnji vezni

To je u svakom slučaju pitanje za Tomislava Butinu, kao šefa Škole. Nedvojbeno bi Dinamo glavninu seniorske svlačionice trebao puniti iz vlastitih izvora, no u ovome je času pitanje ima li danas u omladinskoj školi igrača koji bi mogli popuniti rupe i sutra držati visoko postavljene standarde. U neformalnim razgovorima može se čuti kako u Senzenovoj generaciji, koja je također ispala iz juniorskog LP-a, odskače jedino Gabrijel Rukavina, koji bi na zimskim pripremama trebao dobiti priliku, no jedan je od rijetkih za koje su sugovornici spremni reći da je on - taj. Znači li to da je trenutačno u Dinamovim zlatnim rudnicima nastala suša? Otkrit ćemo vrlo brzo, već nakon Katara...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Drugi ešalon igrača koji se nada svojoj prilici nalazi se na posudbama, a među njima u ovome času najbolje figurira Niko Janković, koji se teše pod paskom Sergeja Jakirovića u Zrinjskom. Uz njega, pogotovo ako ode Petković, napredovati možda može i Sandro Kulenović, a s posebnom se pozornošću prati i progres vratara Nikole Čavline...

Naravno, prije svih, svojih pet minuta čekaju i stanovnici "plave" momčadi, poput Marina, Menala, Štefulja, Bulata... a punu afirmaciju i Martin Baturina, koji bi trebao biti i vođa nove generacije. Ali, također i Bočkaj, Drmić i Emreli, trio koji nije najzadovoljniji statusom i minutažom. Uz sada već etablirane Mišića, Ljubičića, Špikića, pa i Boška Šutala, čiji će povratak nakon ozljede biti pravo malo pojačanje, Dinamo neće trebati kupovati "na kile", ali ono što izabere, morat će imati prizvuk pojačanja. Pogotovo na dvije neuralgične pozicije u momčadi, a to su lijevi bek i zadnji vezwni, gdje ne smije više biti prostora za promašaje.

Zabranjeni propusti

Momčad koja je rušila prokletstva i ostvarivala snove svakog dinamovca, poput zasluženog broda u smiraj sezone krenut će u rezalište. Novi dijelovi sigurno će biti dodani već na zimu, dok bi finalizacijatrebala nastupiti sljedećega ljeta.

Dok će se potpuno posvetiti prvenstvu, bit će iznimno zanimljivo i intrigantno pratiti rad struke u Maksimiru i svjedočiti stvaranju neke nove momčadi. Propusti su pritom strogo zabranjeni...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 12:13