Bruno Petković i Dominik Livaković

 RONALD GORSIC Cropix
BEZ TRANSFERA

U Maksimiru su izabrali ravnotežu: Zvijezde nisu često odlazile u srpnju, a jedna stvar najveći je Dinamov adut

Nije isključeno da Modri barem jednu zvijezdu prodaju u kolovozu, a prvi cilj je Liga prvaka
Piše: Andro PolićObjavljeno: 09. srpanj 2023. 20:03

Pojačan priljev, gužve i kilometarske kolone posljednjih su dana, kao i u svakom srcu sezone, neizostavan začin među lepezom udarnih vijesti. Dok na "vratima Zagreba" vrvi vozilima sa svih strana, na "maksimirskoj autocesti" prilično je pusto. U oba smjera. No, u takvoj konstelaciji Dinamovih snaga stvorila se - "ravnoteža sila". Načelo posuđeno iz međunarodnih političkih odnosa, iako se primarno radi o suživotu između dviju država, u kojemu niti jedna strana ne bi trebala imati dominaciju. U prijevodu, kako vrijeme odmiče, sve je jasnije da se Uprava "modrih" odlučila na baštinjenje transferne harmonije u kojoj neće biti zvučnijih (ili bilo kakvih) dolazaka dok maksimirske odaje ne napusti barem jedna od važnijih karika.

U redu za odlazak već dulje vrijeme stoji "poker" reprezentativaca: Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec i Bruno Petković. Dok su šuškanja o njihovim odlascima punila napise i prijašnjih ljeta, otvaranjem novog prijelaznog roka tržišnim su hodnicima ponovno potekli isti valovi. Ipak, svi su tu. Jedino je Fenerbahçe ponudio osam milijuna eura za Dinamovu "jedinicu", ali Turci su naišli na odbijenicu hrvatskog prvaka. Ostali igrači u izlogu ostali su lišeni konkretnih ponuda. Iako navijači zazivaju nove akvizicije, klub je u svlačionici zadržao momčad koja je, na kraju prilično uvjerljivo, stigla do novog naslova.

Zadržana jezgra

Premda je klub tijekom prošle sezone pretrpio dva ozbiljna udarca, u vidu odlazaka Mislava Oršića i Arijana Ademija, Igor Bišćan na otvaranju nove kampanje na raspolaganju će imati iste karike kao i prije nepuna dva mjeseca. I takva je pojava, prilično, raritetna na maksimirskom planetu. Naravno, zadrži li klub ključne karike, upravo one koje su i prve u redu za odlazak, velike nužde za pojačanjima - praktički - nema. Zadržali bi tako jezgru koja će, u Superkupu protiv Hajduka, krenuti u novu zajedničku sezonu.

image

Igor Bišćan i Dominik Livaković

RONALD GORSIC Cropix

Primjerice, Livakoviću će to biti osma sezona u Maksimiru, Petkoviću šesta, Ivanušecu peta, a Šutalu će, ukupno, ovo biti četvrta sezona s prvom momčadi. Dodaju li se na tu listu Dino Perić, koji ulazi u osmu sezonu s Dinamom, i Josip Mišić, koji ulazi u četvrtu sezonu, ali i tri mlađa igrača koja ulaze u treću sezonu - Martin Baturina, Dario Špikić i Marko Bulat - lako se dolazi do teze kako je dugogodišnje zajedničko iskustvo vjerojatno i najveći Dinamov adut uoči novih pohoda na obranu naslova i plasman u nogometnu elitu.

No, iako bi Dinamovi navijači potpisali ostanak ključnih vedeta u klubu, prijelazni rok još je mlad, a recentna povijest odlazaka iz Maksimira upućuje na zaključak kako bi se situacija tek mogla zakuhati. Uzmemo li kao donju granicu izlazne transfere vrijedne minimalno osam milijuna eura, iako je Dinamo navikao i na više standarde po pitanju odlazaka svojih zvijezda, a naročito po pitanju odlaska Livakovića, Šutala i Ivanušeca, transferi početkom ljeta bili su gotovo raritetni.

Oproštaj u Salzburgu

Odnosno, među osam posljednjih izlaznih transfera, vrijednih najmanje osam milijuna eura, četiri igrača su otišla iz Dinama u kolovozu (Lovro Majer, Nikola Moro, Filip Benković i Marko Rog), Dani Olmo otišao je u siječnju, Joško Gvardiol prema Leipzigu je odletio u srpnju, iako je posao dogovoren tijekom, tada, prethodne zime, a samo su dva igrača iz te kategorije klub napustila u srpnju. Ivan Šunjić odigrao je posljednji susret u modrom dresu protiv gruzijskog Saburtala, a za Birmingham službeno potpisao 26. srpnja 2019., dok se Marko Pjaca oprostio od Maksimira s dva pogotka protiv Vardara i potpisao za Juventus 21. srpnja 2016.

image

Marko Rog i Takumi Minamino

BORIS KOVACEV/CROPIX

U prijevodu, proteklih godina Dinamo nije prodavao igrače prije samog početka sezone. Nije isključeno da bi u Maksimiru i ove godine potpisali takav scenarij u kojem bi glavni igrači (ili jedan od njih) iznijeli početak sezone, po mogućnosti trasirali i put prema elitnom natjecanju, a onda dodatno napunili klupsku blagajnu potencijalnim transferima krajem kolovoza jer, ipak, Dinamo živi i od prodaje igrača. Takvu odjavnu špicu režirao je Rog koji je posljednju utakmicu za "modre" odigrao u Salzburgu kada je momčad Cice Kranjčara u produžetku preokretom izbacila Red Bull i osigurala Ligu prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 20:57