RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
‘TEHNOLOŠKI VIŠAK

U Maksimiru su svi bili uvjereni da će na njemu trostruko zaraditi! Danas ne znaju kamo bi ga sklonili

On je stava kako nikada kod Dinamovih trenera nije stekao povjerenje...
Piše: Mladen Bariša/JLObjavljeno: 19. siječanj 2022. 11:32

Momčad Dinama na pripremama je u Rovinju. Trener Željko Kopić ima na dispoziciji 24 igrača (Moharrami, Štefulj, Lauritsen, Ivanušec, Gojak, Andrić, Petković, Bočkaj, Ristovski, Bulat, Franjić, Jurić, Milić, Baturina, Perić, Dilaver, Menalo, Oršić, Ademi, Mišić, Tolić, Theophile, Šutalo, Špikić), te četvoricu vratara (Livaković, Zagorac, Horkaš, Čavlina).

U Zagrebu je ostao samo tehnološki višak, odnosno igrači na koje u Maksimiru (trenutačno ili uopće) - ne računaju!

Neki od ''otpisanih'' pronašli su privremena staništa, do kraja sezone. Tako će Leovac i Ćuže nastupati za Dinamo II, Vasilj se zaputio u Lokomotivu, a Đira u Koper... No, jedan tamnoputi momak, unezvijerena pogleda, koji se odaziva na nadimak - ''Beli'' i nadalje je neraspoređen. U njegovoj (nigerijskoj) putovnici piše da se zove Iyayi Believe Atiemwen. Rođen je 24. siječnja 1996. U Maksimiru očigledno nije našao svoje ''mjesto pod suncem''...

Atiemwen je odigrao za ''modre'' 58 utakmica i pritom postigao 12 golova (uz 6 asistencija). Neki od pogodaka čak su dobili prefiks - važni (protiv austrijskog Wolfsbergera i ruskog Krasnodara).

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Nije se dokazao

Ukupnom statistikom Atiemwena nisu, međutim, zadovoljni u klubu, ali niti sam igrač. On je stava kako nikada kod Dinamovih trenera nije stekao povjerenje. U 58 nastupa najčešće se krije skromna minutaža startera - s klupe. ''Beli'' se, međutim, niti na posudbama u Lokomotivi (11 utakmica, 1 gol) i ciparskoj Omoniji (16 utakmica, 1 gol) nije uspio dokazati kao igrač koji može pratiti Dinamove ambicije.

Iako je posljednju utakmicu za Dinamo zacijelo već odigrao, Nigerijac ostaje subjektom najvećeg transfera u povijesti 1. HNL-a tijekom zimskog prijelaznog roka. U Maksimir je stigao početkom 2019. Postao je prvim nogometašem Gorice, koji je potpisao ugovor s Dinamom. Velikogoričani su taj događaj nazvali - milenijskim transferom. Klub iz Maksimira isplatio im je 2,65 milijuna eura odštete!

Ekspanzija kod Jakirovića

Već je i dolazak Atiemwena u Maksimir popraćen kontroverzama. Tadašnji trener 'Nenad Bjelica nemalo je iznenadio navijače očitovanjem:

- Radi se o zanimljivom igraču, ali u ovom trenutku nije mi potreban.

Naknadno se trener Dinama ipak usuglasio s klupskim čelnicima, ali i narodnom mudrošću - ''veži konja gdje ti gazda kaže'', pa je revidirao prvotno razmišljanje:

- Riječ je o zanimljivom igraču, koji može igrati na nekoliko pozicija. Definitivno, on će biti kvalitetan igrač za Dinamo.

Pokazalo se, međutim, da je Bjeličina prva procjena bila točna. Uostalom, i prije dolaska u Dinamo Atiemwen je imao gotovo prazan CV. Kao 17-godišnjak napustio je rodnu Nigeriju i skrasio se u Turskoj. Ondje se potucao po posudbama u niželigaškim klubovima. Za prvoligaški Rizespor skupio je svega četiri nastupa. U hrvatskom se nogometu, odnosno drugoligaškoj Gorici, pojavio u veljači 2018. Na Goričinom putu do Prve lige, Atiemwen je participirao s 5 golova (u 13 utakmica).

Ekspanziju je doživio u prvoligaškim danima Gorice (kod Jakirovića): u 17 utakmica sedam puta bio je strijelcem. U kreiranju milenijskog transfera sudjelovala su i medijska izvješća, prema kojima je bio najbolje ocijenjeni igrač HNL-a.

Prije dvije godine u Maksimiru su bili uvjerenja kako će na talentu nigerijskog nogometaša trostruko zaraditi. Danas ne znaju kamo bi ga sklonili. Barem do kraja sezone. Kada mu ionako istječe ugovor...

Linker
25. travanj 2024 04:28