RONALD GORSIC Cropix
MODRI MIRNO PLOVE HNL-OM

U nogometu uvijek postoje senzacionalni obrati, ali Dinamu novu titulu prvak može uzeti samo - Dinamo!

Aktualni prvak u prvih deset rundi potvrdio dominaciju i profitirao zbog slabije konkurencije
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. rujan 2022. 06:43

U prošloj sezoni nemali je broj onih koji su požurili proglasiti HNL "najjačim ikad". Stvorila se tako atmosfera da je najneizvjesnija u 30 godina lige, što je ne samo površna procjena, nego je i činjenično lako oboriva. Objektivno je kazati da je prošla sezona bila nešto više neizvjesna u odnosu na prošlih 17 sezona otkako traje šampionska dominacija Dinama. Ona je prekinuta samo jednom, Rijekinim slavljem 2017. godine, kao iznimka koja potvrđuje to pravilo. Što početak ovog prvenstva kazuje u tom kontekstu?

Pogledamo li tablicu, primijetit ćemo redovno stanje stvari. Dinamo je uvjerljivo prvi, drugi je Hajduk, a trenutna razlika između dva najveća hrvatska kluba je 11 bodova. Splitski Bijeli imaju utakmicu manje (s Goricom), pa se ta razlika može smanjiti na osam, što je i dalje iznimno velika prednost kad je Dinamo u pitanju. Naime, u zamišljenom scenariju da je neki drugi klub na vrhu s tolikom prednošću, iskoristivši probleme i veći fokus Dinama u Ligi prvaka, onda tih osam bodova ne bi djelovalo nedohvatljivo. To iz razloga što Dinamova nadmoć u kvaliteti rostera i goleme financijske mogućnosti nadopune kadra neupitna prednost u odnosu na konkurenciju. Posljedično Dinamo takve minuse, pogotovo kad zaključi europske nastupe, može nadoknaditi.

Iako se nalazimo tek na prvom "krugu" domaće sezone, a prostor od 26 utakmica (78 boda) i osam mjeseci natjecanja itekako dopušta razne kombinatorike, više je važnih faktora koji nam sugeriraju da se teško može dogoditi da Dinamo prokocka ovakvu prednost. Ne samo zato što Modri djeluju u krešendu forme, nakon što su se prilično mučili u srpanjskom (europskom) dijelu, nego i iz razloga što je konkurencija u debelom padu. Vrlo je znakovito u tom smislu da su svi ostali iz velike četvorke HNL-a, Hajduk, Osijek i Rijeka, već u prvom turnusu smijenili svoje trenere. To nam se čini nezabilježen slučaj dosad...

Hajduk je uz smjenu trenera smijenio i vrlo poticajnu atmosferu oko kluba. Ona se ispuhala slabostima koje momčad iskazuje. Iako po nama ima uvijek pretjerivanja u okruženju Poljuda, kako kad ide dobro, tako i kad ide slabije, objektivno je da ovaj Hajduk ne pokazuje sposobnost da u ovoj sezoni promijeni ritmove i postane opasan lovac na Dinamo. Osijek je također daleko od potencijala borbe za prvo mjesto, što minus od 13 bodova unutar samo deset kola jasno potvrđuje. O Rijeci smo analizirali ritmove i proljetos, kada su djelovali jače i organiziranije kao momčad, a nisu odavali dojam da se mogu umiješati u borbu za vrh. To se pokazalo točnim na kraju sezone, a još se uvjerljiviji dojam pada moći mogao prepoznati u ljetošnjem kaotičnom pristupu pripremama i selekciji. Rijeka je nakon deset kola pri dnu, što nije objektivna vrijednost aktualnog rostera, ali je objektivno reći da je vrlo upitno može li se ove sezone vratiti do zone velike četvorke (drugo do četvrto mjesto). Iako je pri vrhu Slaven Belupo, odlično igra Varaždin, to su momčadi koje kao i ostala četiri aktera lige (Istra 1961, Lokomotiva, Šibenik, Gorica) nisu dio aspiranata za vrh...

Slabosti konkurencije omogućavaju Dinamu domaću plovidbu natjecanjem bez velikog stresa. I, što je važno, daju mu dosta "kapitala" da prebrodi neupitne padove forme, koji će kod njihovih igrača uslijediti tijekom duge sezone. Modri igraju Ligu prvaka, najbolji igrači su im zauzeti po reprezentacijama, četvorica će na Svjetsko prvenstvo u Katar. Sve će to imati za posljedicu zamor materijala, moguće ozljede i pauze, logične padove forme. No, spomenuti faktori (širok izbor u kvalitetnom rosteru, potencijal korekcije selekcije u zimskom roku...) omogućuju Dinamu da prebrodi svoje sive zone forme i produktivnosti.

U kojem slučaju bi se takva zbilja mogla drastično promijeniti? U nogometu uvijek postoje senzacionalni veliki obrati, pa bi se u nekom čudnom tijeku događanja moglo dogoditi da Dinamo uđe u veliku krizu zbog ozljeda važnih igrača ili zimskih velikih izlaznih transfera. Takav bi veliki preokret iziskivao da se drastično popravi situacija u Hajduku i Osijeku, da bitno pojačaju redove višom kvalitetom igrača, da treneri budu nikad uspješniji, te natjecateljski uđu u kontinuitet pobjeda. Puno je toga "ako", pa je slijedom toga samo teorija ona koja remeti praktičnu logiku da tek neko čudo može spriječiti Dinamo na putu nove titule prvaka. Ovosezonska zanimljivost čini nam se najočekivanijom u kontekstu borbe za Europu i ostanak u ligi...

RASPORED NAKON LIGAŠKE STANKE

PAROVI 11. KOLA (30. IX., 1. i 2. X.): Varaždin - Istra 1961, Osijek - Lokomotiva, Dinamo - Slaven Belupo, Rijeka - Hajduk, Šibenik - Gorica.

PAROVI 12. KOLA (7., 8. i 9. X.): Lokomotiva - Šibenik, Istra 1961 - Dinamo, Hajduk - Varaždin, Slaven Belupo - Osijek, Gorica - Rijeka.

PAROVI 13. KOLA (14., 15. i 16. X.): Dinamo - Varaždin, Gorica - Hajduk, Osijek - Istra 1961, Rijeka - Lokomotiva, Šibenik - Slaven Belupo.

PAROVI 14. KOLA (21., 22. i 23. X.): Hajduk - Dinamo, Istra 1961 - Šibenik, Lokomotiva - Gorica, Slaven Belupo - Rijeka, Varaždin - Osijek.

UTAKMICA 4. KOLA (26. X.): Hajduk - Gorica.

PAROVI 15. KOLA (28., 29. i 30. X.): Gorica - Slaven Belupo, Lokomotiva - Hajduk, Osijek - Dinamo, Rijeka - Istra 1961, Šibenik - Varaždin.

PAROVI 16. KOLA (4., 5. i 6. XI.): Dinamo - Šibenik, Hajduk - Osijek, Istra 1961 - Gorica, Slaven Belupo - Lokomotiva, Varaždin - Rijeka.

PAROVI 17. KOLA (11., 12. i 13. XI.): Gorica - Varaždin, Lokomotiva - Istra 1961, Rijeka - Dinamo, Slaven Belupo - Hajduk,Šibenik - Osijek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. listopad 2023 05:26