Goran Kovačević, novi član IO Dinama

 Prvatna arhiva
VELIKA NAJAVA S MAKSIMIRA

‘U potrazi smo za novim sportskim direktorom! Dinamo želi naslov prvaka Hrvatske i Ligu prvaka - svake godine‘

Goran Kovačević jedan je od članova novog Izvršnog odbora maksimirskog kluba
Piše: Niko MatičevićObjavljeno: 21. ožujak 2024. 06:04

Goran Kovačević uspješan je mladi menadžer jedne od najpoznatijih hrvatskih IT firmi. U javnosti je postao poznat nakon petrinjskog potresa kada je uspješnim crowdfundingom uspio prikupiti znatnu sumu novca za obnovu svojeg rodnog grada Siska. Kovačević je bio dio liste “Dinamovo proljeće” koja je uvjerljivo slavila na povijesnim demokratskim izborima u Dinamu, a Kovačeviću je pripalo mjesto u Izvršnom odboru.

Nakon pobjede na izborima najavili ste ogromnu inspekciju cijelog kluba. Što su točno prioriteti u toj inspekciji?

Pomirljivi tonovi

- Riječ inspekcija zvuči dosta grubo, no svakako ćemo napraviti analizu pojedinih segmenata kluba. Prioritet će biti na reviziji financijskog dijela i analizi obuhvata djelovanja i operativnog funkcioniranja, te razumijevanje organizacijske strukture kluba. Osim toga, formirat ćemo odbore koji će se baviti ključnim pitanjima oko strategije kluba, primjerice Odbor za stadion i članstva, o čemu smo već donijeli neke odluke na Izvršnom odboru u ponedjeljak - kaže Kovačević.

Dinamo je već dulje vrijeme (barem službeno) bez sportskog direktora, a ljetni prijelazni rok je pred vratima. Radi li se na dovođenju sportskog direktora i postoje li možda neki istaknutiji kandidati?

- Ovo je tema koja nam je visoko na listi prioriteta. Puno razgovaramo, tražimo ideje i kandidate u skladu s onim što se trenutno nudi na tržištu. Kao što je poznato, na sjednici Izvršnog odbora smo imenovali Marka Marića (trenutnog direktora razvoja nogometa i voditelja Omladinske škole) za v.d. sportskog direktora. Predsjednik Velimir Zajec je s njim obavio razgovore i imamo potpuno povjerenje da je gospodin Marić trenutno najbolje rješenje s obzirom na poznavanje kadra momčadi. Znamo da je sportski direktor bio nužan još jučer, da se ne dovedemo u situaciju da kadar za iduću sezonu realiziramo u finišu idućeg prijelaznog roka, kada je sezona već duboko krenula. U takvim okolnostima je i treneru i stručnom stožeru teško funkcionirati.

Velimir Zajec je igračka legenda kluba, ali predsjednička uloga je sasvim drugi par rukava. Mislite li da on ima sve što je potrebno kako bi obnašao tu ulogu?

- Velimir Zajec je ikona Dinama. Već je obnašao razne rukovodeće funkcije u Dinamu, Panathinaikosu i Portsmouthu. S obzirom na svoje iskustvo, karizmu i identificiranje s Dinamom, mislim da je uloga predsjednika savršena za njega. Njegova riječ ima težinu i utjecaj, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni. To nam je važno i radi promoviranja pravih vrijednosti dinamovštine.

Zajec je nedavno izjavio da će trenutna uprava ostati u klubu do kraja mandata, što nije najbolje sjelo navijačkom puku. Koje je vaše mišljenje o tome?

- Naš program je od početka promovirao pomirljive tonove i poziv za zajedništvom u svim strukturama kluba. Njegova izjava ide u tom smjeru. Međutim, neovisno o tome, svi potezi koje ćemo raditi će uvijek biti isključivo u interesu Dinama. Radimo evaluaciju, pa ćemo vidjeti. U ovom trenutku je prerano za ikakve najave i predviđanja vezano za status aktualne Uprave.

Klub je marketinški već dulje vrijeme ispod razine koju viđamo na terenu. Planovi po tom pitanju?

- Mislim da odjel marketinga radi neke vrlo dobre i zanimljive stvari, pogotovo vezane za video produkciju. No mislimo da tu ima još prostora da se maksimalno razviju njihovi potencijali. Još ne znamo kako operativno odjel marketinga funkcionira, tu je potrebno napraviti godišnji hodogram marketinških aktivnosti koji se tiče točno određenih ciljeva. Dakle, sve što se radi, treba se raditi po unaprijed pripremljenom planu, s jasno postavljenim budžetom i ciljem. Smatram da marketinški odjel i odjel za članstva tu može raširiti krila i napraviti odlične stvari.

Kampanja za učlanjivanje

Kako mislite povećati broj članova, mislite li otvarati klubove navijača po Hrvatskoj i inozemstvu i mislite li otvarati fan shopove izvan Zagreba?

- Imamo puno ideja, treba ih sve strukturirati i napraviti prioritete. Na primjer, par puta godišnje želimo napraviti ozbiljniju kampanju za učlanjenje novih članova. Potrebno je kalendarski definirati kada je to najbolje činiti, koje su nam ciljane skupine, koje kreativne aktivnosti treba odraditi. To može biti i organizirani događaj u nekom drugom dijelu Hrvatske, poput Slavonije, Banije, Zagorja, gdje Dinamo ima puno navijača. Želimo ih približiti klubu, dati im osjećaj da su važni i da ih trebamo. Pozvati naše ambasadore i legende kluba da pomognu. Fan shopovi su također opcija, no treba složiti matematiku i plan aktivnosti. Treba nam malo vremena da se organiziramo, upoznamo s radnom zajednicom i krenemo zajedno razvijati i realizirati te ideje.

Za kraj, koja je vaša dugoročna vizija Dinama, na terenu i izvan njega?

- Dinamo je posljednjih 20 godina imao odlične rezultate, ali nije imao podršku okosnice navijača iz znanih razloga. Naša vizija je da Dinamo nastavi biti najveći hrvatski nogometni klub, kako u rezultatskom dijelu, tako i u onom izvan terena. Želimo da Dinamo bude prvak Hrvatske svake godine, želimo da Dinamo igra Ligu prvaka i prezimljuje u Europi. Možda će se nekad poklopiti okolnosti da to neće biti tako, ali to će biti cilj kojem ćemo uvijek težiti. Želimo da u Dinamu igraju vrhunski igrači, reprezentativci, i da promoviramo našu školu. Imalo bi smisla i vratiti neke igrače koji igraju na vrhunskom nivou. Želimo odgojiti nove generacije koje će se identificirati s Dinamom, želimo vratimo odnos s legendama kluba. Također, Dinamo kao organizacija treba uhvatiti korak s godinom u kojoj se nalazimo. Puno ćemo raditi na tome. I za kraj, Dinamo će biti gospodski klub. Klub koji će biti ugodna radna okolina za sve koji su dio njegovog sustava. Dinamo će biti transparentan i otvoren prema svojim članovima i navijačima, te predstavljati Zagreb i Hrvatsku na međunarodnoj sceni s ponosom.

Maksimalna razina hitnosti za izgradnju stadiona u Maksimiru

Novi stadion bolna je točka svih navijača Dinama. Demokratizacijom Dinama je napravljen prvi korak prema suradnji s gradom. Koje je najbolje rješenje za problem novog stadiona? Tko bi ga trebao financirati, gdje bi se trebao graditi?
- Naš stav je tu jasan od početka. Dinamo pripada Maksimiru i naš prioritet i želja je da stadion bude tu. Znamo da je prije toga potrebno započeti i realizirati projekt u Kranjčevićevoj ulici. Prvi koraci i sporazumi su postignuti i vrijeme je za sljedeću fazu. Što se tiče kluba, mi ćemo osnovati radnu skupinu ili neku vrstu odbora koji će se baviti tim pitanjem. Dinamo će tu i dalje surađivati s Gradom Zagrebom i Vladom RH, no minimum koji možemo učiniti je konstantno tražiti rješenja i poticati razvoj ove situacije, kako ne bi bilo praznog hoda i daljnjeg gubljenja vremena. Svi znamo da možemo očekivati proces koji će trajati dugo, no ideja je da potičemo brže donošenje odluka i djelovanje svih uključenih strana s maksimalnom razinom hitnosti. (nm)

Gašenje Dinama II nam nije išlo u prilog

Omladinska škola je posljednjih nekoliko godina u padu. Iz nje ne izlaze igrači kao prethodnih godina kada je Dinamo uz Benficu i Ajax bio najbolja akademija Europe. Kako se misli riješiti taj problem?

- Svi se slažemo da Dinamo ima jednu od najboljih nogometnih škola u Europi i na to smo svakako svi ponosni. Zadnjih nekoliko godina u školi se promijenilo puno voditelja pa je i to sigurno utjecalo na rad i viziju škole. Ono što svakako ne ide u prilog klubu je gašenje Dinama 2 koji je poslužio kao odlična prilagodba svim mladim nogometašima koji su bili na prelasku iz juniorskog u seniorski nogomet. Generalno se govori o padu naše nogometne škole premda su rezultati ove godine dobri u skoro svakoj kategoriji. Možda nije proizašlo tako puno igrača u prvu momčad, ali i dalje tu imamo dečke poput Cvetka, Živkovića ili pak Mikića. Sviđa mi se i potencijal koji ima Luka Vrbančić, koji je već dobio i iskoristio neke minute za prvu momčad - rekao je Kovačević i dodao:

- Potrebno je sustavno raditi i složiti višegodišnju strategiju da bismo kroz određen period vidjeli kvalitetne rezultate. Osobno smatram da trenutni voditelj omladinske škole Marko Marić ima sve kompetencije, razmišljanja i pristup kako bi školu vratio na razinu koju od nje očekujemo. No treba vidjeti i koja razina podrške mu treba, u vidu poboljšanja stručnog kadra, edukacija i selekcijskih procesa, kako bi mogao provesti svoje ideje i program. (nm)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 15:03