Sergej Jakirović

 DAMIR KRAJAC Cropix
ODVAŽNI POTEZI

Upečatljiva statistika ide u Jakirovićevu korist, a ‘mali Petko‘ je nanovo potvrdio tezu o kvalitetnim opcijama

Rijeka je imala osam dana za pripremu derbija, a Dinamo je, unatoč umoru, izgledao bolje
Piše: Andro PolićObjavljeno: 26. veljača 2024. 14:47

Bio je to veliki trenutak za "malog Petka", kako ga je nazvao Sergej Jakirović. Nakon što je Bruno Petković režirao trijumfe protiv Betisa i Varaždina udarcima s bijele točke, u njegove je kopačke uskočio Fran Brodić, postavši Dinamov "deus ex machina", neočekivano rješenje ratničkog derbija. Dok je gotovo čitavo desetljeće čekao na novi pogodak u modrom ruhu, od 26. ožujka 2014., donedavni topnik Varaždina bio je na marginama, skupivši svega 53 minute u novom maksimirskom mandatu, do utakmcie s Rijekom. Rezerviravši Dinamu tri važna, možda i ključna boda, Brodić je nanovo potvrdio tezu o kvaliteti alternativa u rosteru aktualnog prvaka, što će biti jedan od ključeva nadolazećeg, "paklenog ritma".

image

Fran Brodić

DAMIR KRAJAC Cropix

Ulogu u pobjedi odigrao je i Dario Špikić, još jedan adut s klupe, čija se glava prometnula u "stalak za lakat" Brune Gode. Zavirimo li u kraj prošle godine, pronaći ćemo još dva Dinamova slavlja u završnici, protiv Rudeša i Osijeka, tada su junaci bili Sandro Kulenović i Gabriel Vidović, dva rješenja s klupe. Ili, recimo, kada je Mahir Emreli u četvrtoj minuti sudačke nadoknade donio bod u Varaždinu, nakon što je ušao u igru u 75. minuti, dok je Takuro Kaneko, tada kao "džoker zovi", potkraj listopada potpisao pobjedu protiv Lokomotive.

Hrabar pristup

U prijevodu, Jakirovićeve rezervne opcije u više su navrata odijevale ruho heroja, a upravo će povjerenje u alternative biti prijeko potrebno u žestokom tempu na tri fronte. Trener "modrih" okončao je tjedan iz snova, Španjolce je ispratio iz Europe, a bivšem klubu pokvario je planove u borbi za titulu. Odvažni potezi, poput vađenja Petkovića iz igre, ali i ofenzivnog pristupa u završnici susreta, iako je njegova momčad nepuna tri dana ranije imala težak okršaj s klubom iz La Lige, vratili su se u obliku pobjede.

image

Sergej Jakirović

DAMIR KRAJAC Cropix

Rijeka je imala osam dana za pripremu derbija, za potpuni fokus. Ipak, unatoč umoru, Dinamo je bio hrabriji i konkretniji, u obrani su "zaključali" riječki ofenzivni "poker", a zasluge za pobjedu, dakle, idu i treneru. Kada se pogleda Dinamov učinak od gostovanja u Plzeňu, Jakirović je skupio deset pobjeda, četiri remija i jedan, onaj neslavni poraz od Lokomotive na otvaranju "proljeća". Još je upečatljivija ljestvica od trenutka kada je došlo do rotacije trenera na relaciji Maksimir - Rujevica. Otkako je Jakirović stigao u Zagreb, a Željko Sopić u Rijeku, u točno 20 odrađenih utakmica u HNL-u Dinamo je osvojio 43 boda, Rijeka 41, a Hajduk 37...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 02:24