RONALD GORSIC Cropix
MIJENJA SE SUSTAV?

Upozorenje za Dinamo! Modri su na Maksimiru već primili 12 golova, ali efikasnost maskira sve probleme

U Dinamovu stručnom stožeru razmišljaju o taktičkoj opciji s trojicom igrača u posljednjoj liniji...
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. rujan 2022. 09:55

U Maksimiru se osjeća dah Lige prvaka. Uefa postavlja svoju organizacijsku infrastrukturu, a navijači Dinama u nedjeljno su praskozorje već formirali red za ulaznice. Do utorka bi sve trebalo biti spremno za dvoboj protiv Chelseaja. Barem u organizacijskom smislu...

Ono najintrigantnije - koliko je Dinamova momčad pripravna na iskorak u Ligi prvaka ostaje i dalje otvoreno pitanje. Iz izvora bliskih maksimirskom stožeru pojavila se informacija kako trener Čačić i njegovi suradnici osmišljavaju strateški plan, kojim bi taktički osujetili mogućnosti kvalitetnijeg suparnika. U opticaju je i promjena sustava igre - iz (Čačiću svojstvenog) 4-2-3-1 u 3-5-2!?

Dinamov stožer zacijelo promišlja kako bi drugačijim rasporedom igrača lakše parirao protivniku. Zanimljivo, u nekoliko posljednjih utakmica i menadžer Chelseaja Thomas Tuchel optira za sustav 3-4-1-2. Dakle, postoji mogućnost da u taktičkom smislu gledamo - simetričnu utakmicu. Barem kada promatramo razmještaj figura na terenu...

Koliko bi to bilo racionalno rješenje za Dinamove interese? Mnogo je nogometnih analitičara koji vjeruju da maksimirski stožer ima profilirane igrače za spomenuti sustav igre (primjerice, Moharrami i Bočkaj na bočnim pozicijama). Nadalje, u tom bi se sistemu posve zamaskirala činjenica da Dinamo nema lijevog beka za igru s četvoricom u zadnjoj liniji. Možda je upravo navedena spoznaja i stavila sustav 3-5-2 u razmatranje.

Međutim, postoji ozbiljan problem. Gotovo sve utakmice od povratka Čačića u Maksimir, Dinamova je momčad odigrala s četvoricom u obrambenom redu. Najčešće, u rasporedu 4-2-3-1. Osim u nekim pripremnim susretima, Dinamova momčad nije upražnjavala igru s trojicom stopera. Jedan od razloga je i njihova česta fluktuacija zbog ozljeda i suspenzija. A onu najjaču kombinaciju - tandem dvojice Šutala (Boška i Josipa), Čačić nijednom nije imao na dispoziciji. Nažalost, neće niti idućih (otprilike) šest mjeseci, zbog teškog udesa Boška Šutala.

Po ukupnoj efikasnosti (domaća i europska natjecanja) Dinamo je trenutačno među vodećim klubovima u Ligi prvaka: u 15 susreta ove sezone "modri" su postigli 40 golova! Odnosno 2,67 po utakmici. Bolji od hrvatskog prvaka samo su Celtic (4,14), PSG (4,00), Bayern (3,86), Ajax (3,17), Manchester City (3,00), Benfica (2,78) i Barcelona (2,75). Međutim, ugodna maksimirska priča o napadačkoj i efikasnoj igri krije i svoju tamnu stranu: Dinamo je u 15 ovosezonskih utakmica primio čak 17 golova! U devet domaćih susreta, jedino u prvom ogledu protiv Hajduka (Superkup), "modri" nisu primili pogodak. Lokomotiva (s igračem manje), Shkupi, Ludogorec (trojica igrača manje) i Osijek zabili su u Maksimiru dva pogotka, a Istra 1961, Hajduk, Bodo/Glimt i Rijeka po jedan.

Sve "inkriminirane" utakmice Dinamo je odigrao s četvoricom u zadnjoj liniji. Bi li ishod bio drugačiji s različitim sustavima i načinima igre? Svaki ponuđeni odgovor ulazi u sferu spekulacija. Ali, istovremeno, svaka eventualna promjena ustaljene taktičke formacije predmnijeva ogroman rizik.

Neprijeporno, engleski je Chelsea najkvalitetniji protivnik Dinama ove sezone. Istina, dvostruki prvak Europe još nije dosegao razinu forme shodno očekivanjima Thomasa Tuchela. Aktualni problemi igre londonske momčadi kao da su kompatibilni s očiglednim manjkavostima kod hrvatskog prvaka. Chelsea nije osobito golgeterski učinkovit na gostovanjima: u tri utakmice na startu Premierlige (Everton, Leeds, Southampton) zabio je samo dva gola. Navijači Dinama skrušeno se nadaju da će slabu učinkovitost na Otoku Chelsea u utorak nastaviti i na kontinentu...

Linker
21. travanj 2024 19:36