RONALD GORSIC Cropix
Turbulencije u Maksimiru

Uspješna nogometna jesen bačena u sjenu: Vodstvo Dinama još je jednom postalo najveći neprijatelj - Dinamu

Previranja u doba dobrih rezultata u Europi i HNL-u, nisu ništa novo u Maksimirskoj 128.
Piše: Andro PolićObjavljeno: 04. siječanj 2023. 19:38

U tijeku je nova fiktivna utakmica. Dinamo protiv Dinama. Treću godinu u nizu. Duga maksimirska noć, u kojoj je u nokdaun bačen Bodø/Glimt, bila je prvi čin u uspješnoj jeseni "planeta Dinamo", međutim, pokazat će se, tek u nogometnom kontekstu. Kad god su "modri" na travnjaku, u protekle tri godine, zidali pothvate, naročito na međunarodnoj sceni, u priču bi se umiješala vrhuška kluba, zatraživši od scenografa okretanje svjetla pozornice od igrača.

Obrnutim kronološkim redoslijedom međusobnih susreta, najsvježiji duel u utrobi kluba zaživio je u adventsko doba. Dok su se obitelji okupljale oko božićnog stola u zajedništvu, Dinamova je objedovala u različitim prostorijama, svatko je kuhao za sebe. U jeku Mundijala, dok su stranice punile bravure "vatrenih" u katarskim pustinjama, sve glasnije nazirao se kamen spoticanja u Maksimirskoj 128. Na kraju, o njega su zapele dvije različite struje, koje su bacile sjenu na novi plasman među elitu, rušenje Chelseaja, potpisivanje otkaza Thomasu Tuchelu, samo sedam propuštenih bodova u 16 odigranih susreta u HNL-u, ali u konačnici - i itekako bogatu financijsku injekciju koja je napunila klupsku blagajnu do vrha, a ta je injekcija također jedan od glavnih motiva velike prepirke.

Dok su na pauzu otišli sa šest bodova viška u odnosu na Hajduk i 11 više u odnosu na Osijek, uz utakmicu manje, u Maksimiru se ponovno pripremaju punjenja revolvera za pucanje u vlastita koljena.

Iako momčad iza južne tribine, a uskoro i u Rovinju, vrši pripreme za nove izazove, i do njih sigurno dopiru komešanja iz hodnika podno zapadne tribine. Uvertira u simultanku Mislava Oršića protiv Tottenhama u ožujku 2021., imala je sličan narativ. Nakon prve utakmice u Londonu, tadašnjem treneru Zoranu Mamiću stigla je potvrda pravomoćne presude Vrhovnog suda, nakon koje se on povukao s radnog mjesta. Renomirani svjetski mediji, poput Reutersa i BBC-a, raspisali su se o raritetnoj situaciji, u kojoj je uzvratni susret pao na margine. Ipak, igrači su tada režirali još razvikaniju priču i usmjerili scenske reflektore na sebe, šokiravši Engleze i izborivši ulazak u četvrtfinale Europske lige.

Daljnjim pogledom u retrovizor, već smo u ožujku 2020. Nešto ranije od tog, Dinamove trupe, pod vodstvom Nenada Bjelice, bile su na koračić od ulaska među 16 najboljih klubova Europe, a onda se dogodila sudačka nadoknada protiv Šahtara. Europska jesen, na čijem su otvaranju spakirali i četiri gola Atalanti, često se svrstava u sam vrh Dinamovih prezentacija među elitom. Štoviše, prije negoli je nogomet otišao u "lockdown", Bjeličina momčad već je ostvarila osjetnu bodovnu prednost na HNL pašnjacima.

Ipak, uslijed neslaganja oko financijskih preslagivanja zbog nadolazeće krize, osječkom strategu i njegovom stožeru upućena su otpusna pisma. Momčad je preuzeo Igor Jovićević, te upisao tek tri pobjede, što je označilo i rastanak s njim i povratak Mamića mlađeg na mjesto trenera.

Najnovija kolebanja u redovima hrvatskog prvaka, zasigurno su konkurente natjerala na osmijehe i zadovoljno trljanje ruku. Unatoč prilično uvjerljivoj polusezoni, treću godinu u nizu pokazuje se kako je najveći konkurent Dinamu - praktički sam Dinamo. Točnije, njegovo vodstvo, koje je ostvarilo "hat-trick" u narušavanju njihove pozitivne priče na terenu.

Linker
20. travanj 2024 14:12